Košarka

Slovenija v Carigradu z Dream Teamom

Carigrad, 15. 12. 2009 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska košarkarska reprezentanca se bo v skupini B na SP v Turčiji pomerila z ZDA, Brazilijo, Hrvaško, Iranom in Tunizijo. Žreb se je odvil po slovenskih notah, saj so si naši košarkarji želeli Dream Team, v predtekmovanju pa bomo igrali v Carigradu.

Košarka žreb Carigrad
Košarka žreb Carigrad FOTO: Reuters

Skupina B se bo v osmini finala, v katero se uvrstijo po štiri najboljše reprezentance, križala s skupino, A, v kateri so Argentina, Srbija, Avstralija, Nemčija, Angola in Jordanija.

Kot drugo, skupina B je izjemno atraktivna, saj so v njej olimpijski prvaki in prva košarkarska velesila na svetu, naši večni tekmeci Hrvati, Brazilci kot aktualni prvaki Amerike ter dve reprezentanci, proti katerim bi morala Slovenija zlahka zabeležiti dve zmagi. Ob tem pa je šel Sloveniji na roko tudi razpored tekem, kajti prvo tekmo bodo naši zvezdniki igrali proti Tuniziji (28. avgusta), nato bodo sledile ZDA (29. 8.) in Hrvaška (30. 8.), po dnevu premora pa še Brazilija (1. 9.) ter Iran (2. 9.).

"Z žrebom smo več kot zadovoljni. Dobili smo Carigrad, ki smo si ga želeli, imamo ZDA, ki so magnet za gledalce, pa še razpored imamo ugoden, saj nas v štartu čaka dokaj lahek tekmec. Menim, da imamo lepe možnosti za napredovanje v osmino finala, zato že zdaj pozivam vse ljubitelje slovenske košarke, da se nam pridružijo konec avgusta v Carigradu," je po žrebu povedal generalni sekretar KZS Iztok Rems.

Zadovoljstva ni skrival niti vodja reprezentanc na KZS Matej Avanzo. "Ker je bilo že pred žrebom jasno, da bo ZDA nastopile v skupini, ki bo igrala v Carigradu, smo odkrito povedali, da si želimo ZDA. To bo našim navijačem omogočilo, da se v čim večjem številu odpravijo v to eksotično, nič kaj evropsko mesto. Tudi z ostalimi tekmeci moramo biti zadovoljni, saj nas čakajo večni rivali Hrvati, Brazilci z vsaj sedmimi, osmimi igralci, ki si kruh služijo v ligi NBA, ter dve reprezentanci, ki sta na papirju vsekakor premagljivi," pravi Avanzo.

Kapetan slovenske reprezentance Matjaž Smodiš je povedal: "Dobili smo ZDA in najbolj atraktivno prizorišče, kar je dobro za navijače. Ne vidim moštva, ki bi se ga bali, čeprav nikogar ne smemo podcenjevati. Vsako tekmo moramo odigrati maksimalno in videti, kam nas bo to pripeljalo."

Podobnega mnenja je tudi Boštjan Nachbar. "Žreba sem se prvič udeležil v živo in lahko rečem, da je bil dogodek zanimiv, vse skupaj pa je bilo precej napeto, saj so pričakovanja velika. Dobili smo skupino, ki je atraktivna in tudi takšna, da se iz nje da izvleči dober rezultat za nadaljevanje. Sam nerad govorim, ali je vse skupaj ugodno ali ne, moramo pa biti zadovoljni, saj smo dobili atraktivne ZDA, dobro ekipo Brazilije, stare znance Hrvate, s katerimi bomo spet šli na nož, in pa malce manj poznane, a vseeno dobre Irance in Tunizijce."

O moči ZDA ne gre izgubljati besed. Olimpijski prvaki iz Pekinga se bodo zagotovo skušali oddolžiti ostalim reprezentancam za spodrsljaj na zadnjem svetovnem prvenstvu na Japonskem, ki so ga končali na skromnem tretjem mestu. ZDA so na lestvici Mednarodne košarkarske zveze (FIBA) na drugem mestu za Argentino. Brazilija je na tej lestvici na 14. mestu, torej šest mest pred Slovenijo, zgodovinski dosežek pa ji je uspel na zadnjem ameriškem prvenstvu, ki se ga ZDA niso udeležile in na katerem je v finalu premagala Argentino. Naslova so se veselili Anderson Varejao (Cleveland Cavaliers), Leandro Barbosa (Phoenix Suns), Tiago Splitter, Marcelinho Huertas (oba Caja Laboral), Guilherme Giovannoni (Virtus Bologna), Paolo Batista (Le Mans), manjkala pa sta Nene (Denver Nuggets) in Rafael Araujo (Utah Jazz).

Iz zadnjih dveh kakovostnejših bobnov je Slovenija dobila na papirju najslabši reprezentanci od štirih možnih. Iran je sicer aktualni prvak Azije in na lestvici FIBA zaseda le eno mesto za Slovenijo, Tunizija pa je na letošnjem afriškem prvenstvu zasedla tretje mesto, na lestvici FIBA pa je uvrščena na 42. mesto.
Tekmovalni sistem bo enak kot na Japonskem. Ekipe bodo v predtekmovanju razdeljene v štiri skupine s po šestimi reprezentancami, ki bodo igrale v Carigradu, Izmirju, Ankari in Kayseri. Prve štiri iz vsake skupine se bodo uvrstile v osmino finala, ki bo že potekala na izločanje. Tu se je pred štirimi leti končala zgodba Slovenije, ki je morala po porazu s Turčijo zapustiti prizorišče. Četrtfinalisti bodo v Carigradu ostali do konca prvenstva, saj se bodo zmagovalci merili v polfinalu, poraženci pa za razvrstitev od 5. do 8. mesta. Le svetovni prvak si bo zagotovil neposredno uvrstitev na olimpijske igre 2012 v Londonu.

Prvo tekmo na SP bo Slovenija igrala s Tunizijo 28. avgusta 2010. Nato pa bodo sledile ZDA, Hrvaška, Brazilija in Iran.

Skupina A (Kayseri):
Srbija, Argentina, Avstralija, Jordanija, Nemčija, Angola

Skupina B (Istanbul):
Hrvaška, Brazilija, Tunizija, Slovenija, Iran, ZDA

Skupina C (Ankara):
Kitajska, Turčija, Rusija, Portoriko, Slonokoščena obala, Grčija,

Skupina D (Izmir):
Litva, Libanon, Francija, Španija, Kanada, Nova Zelandija

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

informacija
16. 12. 2009 18.14
Mater ste eni Calimeri tu!! SP se še niti ni začel pa že jamrate sto na uro,če bo na Sp naši fantje kaj dosegli,pa boste jim sedaj največji pesimisti v rit lezli!!!
informacija
16. 12. 2009 18.12
Cepci posamezni,kaj Vas moti ker je Memi iz Štajerskega konca?!! In zakaj bi morali imeti tuje trenerje?!!!
informacija
16. 12. 2009 18.10
pingwin1231,ti si pa en optimist!!! Dol s takimi!!!
outsid3@gmail.com
16. 12. 2009 13.03
Če ne bo Bečirovičev (starega in mladega) se nimamo česa bati!
Desno
16. 12. 2009 12.04
nimajo za burek nasi,,,,sploh ne znajo nasi igrt,,,mel so sreco,,sedaj so na vsrti spet porazi,,,ŽAL ni hrbtenice u tej ekipi
Nad.oblaki
16. 12. 2009 11.25
Mahorič bi bil idealen selektor, ker je izvrsten strateg (to se je pokazalo ob pomoči zdovcu na zadnjem EP), problem je, da nima mogoče tolikšne avtoritete (ugibam), zato bi moral še kakšna dobra tuja pomočnika zrihtat... no upam, da ne bo na koncu kakšen Memi (in bo notri našibal Bečirovića, Vujačića in podobne zvezde).
AyrtonS
16. 12. 2009 10.43
kdo bo kril Jamesa?Kdo Bryanta? :) to res morm gledat...go Slovenia!
DrHouseGregory
16. 12. 2009 10.28
Nesterovič ne igra več za slovenijo kokr jestr vem
emperator
16. 12. 2009 09.18
Pa nehimo naštevat tuje ekipe, naj bo eden toliko pameten pa naj napiše našo trenutno najboljšo 10-erico recimo, se pravi 1. peterko in 2. peterko..Potem pa naj zraven napiše še koliko minut povprečno igrajo v klubih..Pa imate odgovor..
emperator
16. 12. 2009 09.14
Res ne vem kako ste eni optimisti, poglejte koliko igrajo naši asi, vsi razen Benota in delno Dragiča hladijo riti na klopeh po nba, z Nesterovičem in Brezcem ni nič, Lorbek pa tudi ne bo mogel vsega sam, Bečirovič je za odpis, tko da nas lahko samo klobučar in vidmar peljeta naprej (joke) Mrbit bi bilo pametno prej uigravat Vujačiča, da vidimo ali je res dober ali samo misli da je..Treba bo še prej začeti s prijateljskimi reprezentančnimi tekmami saj pol igralcev v klubih nima omembe vredne minutaže.. Sem pesimist glede na trenutno stanje.. Aja Mahoriča za selektorja! pa še enega dobrega pomočnika pa bo vsaj nekaj, buohvarji nas kakega Pipana ali Bečiroviča, ti wannabe trenerji so dobri samo za slovensko 3 ligo..
copi28
16. 12. 2009 08.54
mamo super reprezentanco...sam na poziciji centra po upokojitvi Raša žal nimamo dostojnega igralca. Brezec lahko pride k men domov jabolka obirat, za to bi še bil. Rasho come back!
Debely
16. 12. 2009 08.40
Dream Team ima Slovenija, ne pe ZDA!
droljax
16. 12. 2009 06.02
Jan95 ----------- Zda, ARGENTINA, Španija, Srbija, Latvija, Grčija, Turčija, ..
DrHouseGregory
15. 12. 2009 23.05
dream tem je samo en in to je ta iz leta 1992
michoslo
15. 12. 2009 22.49
DrHouseGregory to je star dream tema novodobni dream tema ja glih tok dobr če ne bolši kot tisti samo nekaj možnih kandidatov: Bryant, howard, james, bosh, wade, garnet, allen, pirce, arenas stoudemier, anthony, .... in ogromno drugih ki sm jih tu spustu pa ne mi zamerit verjetno sm kak priimek narobe napisu, to ni bistvo članka p.s upajmo na najbolše prvo pa pravega selektorja na stolček
monobloc
15. 12. 2009 22.07
Bravo tomjer. Brez pravega selektorja ne gre.Na žalost ga med slovenci ni. Pozdrav.
LiverBird
15. 12. 2009 20.51
tut zda so premagljive! z malo sreče jim naši z lahkoto konkurirajo ker mamo res dobro kvalitetno ekipo. Upam da ne bo poškodb! SLOVENIJA!!!!
Sadekson
15. 12. 2009 20.31
hrvati bojo spet jokali!!! hahahaha
basic
15. 12. 2009 20.11
tle ns sam zda premagajo
gajakalan1
15. 12. 2009 19.46
zda je prva 100 posto razen ce se nau razigral klobucar hahahah