Košarka

FOTO: Kentucky razred zase v ameriški študentski ligi

New Orleans, 03. 04. 2012 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Košarkarji univerze Kentucky so postali novi prvaki ameriške študentske lige NCAA. Wildcats so v velikem finalu s 67:59 ugnali Kansas Jayhawks. Za najkoristnejšega igralca turnirja je bil izbran Anthony Davis.

Kentucky je potrdil vlogo prvega favorita zaključnega turnirja četverice študentske lige in osvojil osmi naslov v zgodovini univerze. Varovanci Johna Caliparija so vodili praktično skozi celotno tekmo in so si v prvem polčasu priigrali že 18 točk naskoka. A kljub visokemu zaostanku se košarkarji Kansasa niso dali in so se minuto in pol pred koncem tekme uspeli približati na pet točk zaostanka. Wildcats so nato odgovorili s štirimi zaporednimi zadetimi prostimi meti in dvoma o zmagovalcu ni bilo več. Šele drugič v zadnjih desetih letih se je tako zgodilo, da je prvi nosilec pred končnico na koncu osvojil trofejo. "Tu nisem pomemben jaz, ampak teh 13 igralcev. Ne vem, ali obstaja skupina igralcev, ki so toliko žrtvovali drug za drugega. Res si zaslužijo to veselje," je po tekmi povedal Calipari, ki je osvojil svoj prvi naslov in se tako maščeval Kansasu za poraz v velikem finalu lige NCAA iz leta 2008, ki ga je doživel kot trener Memphisa.

Trener Kentuckyja John Calipari
Trener Kentuckyja John Calipari FOTO: Reuters

Moštvo Kentuckyja je bilo najbolj prepričljivo skozi celoten turnir NCAA, saj so Wildcats štiri izmed šestih tekem dobili vsaj z 12 točkami razlike, najmanj pa so slavili z osmimi točkami naskoka. Tako so se pred več kot 70 tisoč gledalci v Superdomu v New Orleansu zasluženo veselili prvega naslova po letu 1998. Za najboljšega igralca turnirja je bil izbran Anthony Davis, ki se na finalni tekmi sicer ni izkazal z igro v napadu, saj je dosegel zgolj šest točk, je pa zato moštvu pomagal s 16 skoki, šestimi blokadami, petimi asistencami in tremi ukradenimi žogami. "Ni težko prepustiti vodilno vlogo ostalim, še sploh, če imaš okoli sebe tako dobre igralce. Vedel sem, da mi v napadu ne gre. Zato sem rekel fantom, da bom igral v obrambi in skakal, oni pa naj poskrbijo za točke. In to jim je danes uspelo," je po tekmi povedal nasmejani 208 centimetrov visoki Davis. Prvi strelec tekme je bil sicer njegov soigralec Doron Lamb z 22 točkami, 14 jih je prispeval Marquis Teague. Na drugi strani se je v vrstah Jayhawks najbolj izkazal Tyshawn Taylor z 19 točkami, eno manj pa je dosegel Thomas Robinson.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pederpan2
03. 04. 2012 10.38
+3
UPAM DA SI OBRIJE OBRVI ČIMPREJ
ghee
03. 04. 2012 14.16
+6