Košarka

Kaos v evropski košarki se stopnjuje

Barcelona, 08. 07. 2015 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dan pred žrebom skupin za košarkarsko evroligo in evropski pokal za prihodnjo sezono španski mediji poročajo o sestanku vodilnih ljudi Mednarodne košarkarske zveze s predstavniki osmih najmočnejših klubov v Evropi, ki naj bi prešli pod okrilje Fibe in s tem začeli košarkarsko revolucijo. Fiba jih snubi z denarjem.

Košarka
Košarka FOTO: Thinkstock

Po poročanju El mundo deportivo se je Fiba sestala z Real Madridom, Barcelono, Olympiacosom, Panathinaikosom, Anadolu Efesom, Fenerbahčejem, CSKA Moskvo in Maccabijem ter jim ponudila zagotovljeno mesto v novem najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju.

Obljubila jim je veliko višje finančne prihodke - v prvem leto sodelovanja vsaj 50 odstotkov več kot trenutno dobijo od evrolige, hkrati pa zanimiv sistem tekmovanja, ki se ne bo križal z nacionalnimi prvenstvi.

Fiba pravi, da je nerazumljivo, da je vodstvo evrolige podpisalo komaj 16 milijonov evrov vredno pogodbo za televizijske pravice, in navedlo primer evropske lige prvakov v ragbiju, v kateri so bodo klubi razdelili 55 milijonov evrov. Ob tem je dodala, da bodo klubi pod njenim okriljem v nadaljnjih letih prejeli še več denarja.

Znan je tudi sistem tekmovanja. Nova evroliga (Fiba preučuje novo ime tako za evroligo kot evropski pokal) bo štela šestnajst klubov, torej osem z zagotovljenim statusom, preostali pa se bodo vanjo uvrstili prek državnih prvenstev oziroma kvalifikacij. Ekipe bi nato odigrale 30 tekem, vsaka z vsako, četrtfinale bi bilo na tri zmage, zmagovalci teh dvobojev pa bodo nastopili na zaključnem turnirju četverice.

Poleg 'osmih velikih' bodo imeli vsako sezono zagotovljeno mesto še prvaki Francije, Italije, Nemčije ter Litve, za štiri preostala mesta pa se bo potegovalo 32 ekip iz 26 držav. Tukaj nastopi tudi Slovenija, saj bodo kvalifikacijske skupine razdeljene po geografskem načelu. Ena od štirih skupine so države nekdanje Jugoslavije ter Bolgarija.

Fiba je tako prešla v naslednjo fazo oblikovanja evropskih klubskih tekmovanj, ki se je začelo prav z regionalno ligo Aba, katero je po preoblikovanjem lastniške strukture priznala, vendar je okoli nje še nekaj neznank. Gre predvsem za število nastopajočih - 12 ali 14, od česar je odvisno, koliko klubov bo zastopalo Slovenijo. Po pravilih sta vanjo uvrščena državni prvak Tajfun in Krka kot prvouvrščeni ekipi rednega dela lige Telemach, nastop Uniona Olimpije ali Heliosa pa je odvisen od števila ekip.

Ohranitev zdajšnje strukture, torej 14 klubov, podpira tudi Košarkarska zveza Slovenije. "KZS že od prvega dne pogovorov zagovarja stališče, da bi moralo biti v ligi več klubov in da bi morali imeti Slovenci vsaj tri predstavnike, ne le dva, kot je bilo to v zadnjih dveh sezonah. Odločitev o številu klubov morajo sprejeti klubi ustanovitelji, vse skupaj pa mora biti usklajeno z zvezami in Fibo," je zapisala KZS.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.