Košarka

VIDEO: Grški košarkarji po slabšem začetku EP popravili vtis v obračunu proti Litvi, slovo Fincev po porazu z Italijani

Carigrad, 09. 09. 2017 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Carigradu sta se v zadnjem večernem dvoboju pomerili zmagovalka skupine B, Litva in Grčija, ki sicer v skupinskem delu s predstavami ni navdušila. Tokrat pa so Grki na parketu zablesteli in si zagotovili vstopnico za četrtfinale (77:64).

 

Grčija je poleg Slovenije še zadnja tekmovalka skupine A, Francozi so se namreč poslovili po porazu z Nemci, Finci pa so klonili proti Italijanom.
V zadnji sobotni tekmi osmine finala se bosta pomerili Grčija, dvakratna zmagovalka Eurobasketa in Litva, ki se lahko pohvali s kar tremi evropskimi zlatimi odličji. Na papirju favorizirani Litovci so sicer dosegli prvi koš po metu Jonas Valančiunasa, vendar pa so Grki kmalu dokazali, da jih ne gre tako zlahka odpisati. Z nekaj lepimi akcijami (17:9) so uspeli povesti in si s koncem prve četrtine zagotovili vodstvo z osmimi točkami razlike (25:17). Grški košarkarji so presenečali z meti za tri točke, medtem ko Litva nikakor ni uspela najti rešitve za nasprotnikov način igre. V sredini druge četrtine pa so le razvozlali grški slog in zmanjšali zaostanek na 23:28, kljub temu pa je prvi polčas pripadel Grkom (37:30). Slednji so tudi v nadaljevanju pokazali povsem drugačno igro kot smo jo bili na prvenstvu vajeni.

V tretji četrtini so še naprej mleli litovsko izbrano vrsto in si zagotovili že šestnajst točk prednosti (52:36). Grki so z uspešno obrambo preprečili napade nasprotnika, njihove žoge pa so kot po čudežu vse po vrsti končale v košu. Litovski košarkarji pa kljub zaostanku niso klonili glave in skušali v zadnji četrtini zaostanek izničiti ter si tako zagotoviti vstopnico za četrtfinale. Uspešno so se približali Grkom in si v prvih petih minutah četrtine zagotovili devet točk, medtem ko so Grki dosegli le dve (63:58). Napeta končnica je bila kot nalašč za napeto vzdušje Sinan Erdem Arene, ki je vročično pričakovala razplet obračuna. Grška izbrana vrsta je z metom za tri točke vendarle nekoliko lažje zadihala in si s sijajno predstavo v končnici obračuna zagotovila napredovanje med osmerico najboljših ekip na stari celini. 

Grki so blesteli z meti za tri točke in trdo obrambo.
Grki so blesteli z meti za tri točke in trdo obrambo. FOTO: AP

Naši zahodni sosedje boljši od Fincev

Reprezentanca Finske je morala priznati premoč Italiji, ki je bila boljša s 70:57. Že v prvi četrtini so italijanski košarkarji povedli za kar trinajst točk razlike (30:17), zaradi česar jim niti rezultatsko slabši drugi polčas ni mogel uničiti napredovanja v četrtfinale tekmovanja. Finci, ki so v skupini A zasedli drugo mesto se tako vračajo nazaj v Helsinke. 

Grčija - Litva  77:64 (16:16, 25:17, 12:13, 24:18).

Italija - Finska 70:57 (30:17, 18:12, 10:13, 12:15)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.