Košarka

FOTO in VIDEO: Srbija po hudi bitki z Rusijo do finalnega zmenka z nepremagano Slovenijo

Carigrad, 15. 09. 2017 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Košarkarji Srbije so drugi finalisti evropskega prvenstva v košarki, potem ko so v Carigradu premagali izbrano vrsto Rusije (87:79). Kljub izvrstnim predstavam Bogdana Bogdanovića in Bobana Marjanovića je izjemni Aleksej Šved Ruse držal v igri prav do konca, a ni mogel preprečiti finala nekdanjih jugoslovanskih republik.

Srbija bo v finalni obračun, ki ga boste lahko v nedeljo zvečer spremljali na Kanalu A in VOYO, najverjetneje krenila brez organizatorja igre Stefana Jovića. Član Bayerna se je poškodoval v drugem polčasu, ko je nerodno pristal v boju za žogo, parket pa je moral zapustiti na rokah fizioterapevtov.

Srbija je odločno krenila v polfinalni obračun z Rusi. Ob bučni podpori s tribun carigrajske dvorane Sinan Erdem Dome so po slabih dveh minutah igre orli povedli s 5:0. A Rusi so odgovorili z lastno serijo 6:0, pod katero se je z dvema lahkima košema podpisal Timofej Mozgov. Srbski odgovor je bila trojka Bogdana Bogdanovića, ki je hitro zbral kar sedem točk in poskrbel za dvakratni pobeg na +6 (12:6 in 14:8). Rusi so spet našli odgovor in po tem, ko je prvič iz igre s precejšnje razdalje zadel še zvezdnik Aleksej Šved, je isti košarkar z dvema uspešnima prostima metoma znižal na 16:15. Prednost Srbije je kljub občasnim "prebliskom" ostajala minimalna do konca četrtine, ko je Vasilije Micić z uspešnim metom s strani praktično ob pisku sirene postavil končnih 25:20. Boban Marjanović je v drugi četrtini poskrbel za novo največjo prednost Srbov (27:20), ki pa tudi po zaslugi uspešnih ruskih metov z razdalje ni narasla. "Zbornajo komando" je lahko skrbel podatek o doseženih točkah z obeh klopi: ruski rezervisti po slabih 14 minutah tekme niso prispevali niti ene, medtem ko so njihovi nasprotniki zadevali z vseh možnih položajev.

Srbski selektor Đorđević med tekmo z Rusijo.
Srbski selektor Đorđević med tekmo z Rusijo. FOTO: AP

Ko je dvomestno število točk v enem naslednjih napadov dosegel še Bogdanović, je bila prednost na tekmi prvič osem točk (34:26), v nekaj napadih je narasla že na štirinajst (40:26) in Rusi so takrat delovali precej nebogljeno. Naskok Srbov je znašal tudi šestnajst točk, dokler črne ruske serije ni prekinil Dmitrij Hvostov z metom z razdalje (42:29). V teh trenutkih je bil razigran predvsem 221 centimetrov visoki Marjanović, ki je lahkotno polnil koš nepozornih nasprotnikov in ob navdušenju s tribun podelil tudi kakšno blokado in podajo, vredno najboljših centrov na svetu. Polčas so tako zanesljivo dobili srbski košarkarji (48:34). Nadaljevanje so bolje odprli Rusi z metom za tri točke Andreja Vorončeviča, ki je svoje moštvo približal na 48:37. A prvi strelec tekme Bogdanović je nemudoma odgovoril z lastno trojko in prednost je do 23. minute ostajala pri začetnih +14 in se nato ponovno dvignila do rekordnih +16. Šved je s 16. točko izenačil dosežek Bogdanovića, a bil v ruski postavi še naprej daleč najbolj razpoložen posameznik, ki je nemočno čakal na pomoč soigralcev ob dvomestnem zaostanku (55:41).

Srbi so z Marjanovićem na klopi malce stopili s plina in Rusom dobre štiri minute pred iztekom četrtine dovolili občutnejše približanje (57:47). Takrat je Đorđević, ki je morda že preveč razmišljal o finalu, opravil kar trojno menjavo in spet aktiviral "prvokategornike", kar pa ni prineslo izboljšanja. Rusi so po zabijanju Mozgova in trojki Vorončeviča povsem ujeli nasprotnike (57:52). Dragan Milosavljević je z metom z razdalje v pravem trenutku ustavil ruski nalet in slabi dve minuti pred koncem četrtine je bilo na semaforju 64:52 v korist orlov, ko je žogo skozi obroč silovito najprej zabil Marjanović, nato pa je lepo prodrl še Stefan Jović. Prav Jović je v eni zadnjih akcij tretje četrtine nerodno pristal in moral parket zapustiti na rokah fizioterapevtov, kar bi lahko pomenilo dodatne težave za že tako zdesetkano moštvo selektorja Đorđevića. Za nameček so Rusi z zabijanjem Nikite Kurbanova po osebni napaki v napadu Marjanovića krenili v zadnji napad ob zaostanku z vsega devetimi točkami, a je met z razdalje zgrešil Hvostov (66:57). Rusi so s praktično nezgrešljivim Švedom v začetku zadnje četrtine znižali že na 66:61, dokler ni za tri zadel Marko Gudurić za malce lažje nadaljevanje orlov (69:61). Serija 4:0 Rusov je spet zakuhala situacijo dobrih sedem minut pred koncem, a so se Srbi vnovič uspešno odzvali s košem Bogdanovića.

Med tistimi, ki se je v petek najbolj izkazal, je bil srbski center Boban Marjanović.
Med tistimi, ki se je v petek najbolj izkazal, je bil srbski center Boban Marjanović. FOTO: AP

Ko je zadel še Marjanović in je Lučić izsilil osebno napako v napadu, so bili Srbi spet v (relativno) mirnih vodah, ki jih je z dvema prostima metoma še dodatno umiril Milan Mačvan (75:65). Šved je 5:30 pred koncem tekme zadel za tri ter se ustavil že pri 27 točkah, hiter protinapad in zabijanje Andreja Zubkova pa sta spet povsem stopila prednost Srbije (75:70). Šved je nato zadel še za tri in s 30. točko prisilil Đorđevića v minuto odmora pri 75:73. Šved je imel na roki tudi trojko za šokantno vodstvo, a zgrešil, na drugi strani pa jo je zadel Micić (78:73). Drama se je nadaljevala: Srbi so z novo osebno napako v napadu dodatno odškrnili vrata Rusom, ki pa ključnih metov za približanje na vsega točko ali dve nikakor niso znali zadeti. Kako se rečem streže, je 1:44 pred koncem pokazal Bogdanović, ki je zadel za tri in morda že odločil tekmo (81:74). Dobro minuto pred koncem je s samostojno akcijo in z metom s polrazdalje dokončal delo (83:76). Sicer je Šved s še enim "norim" metom znižal zaostanek Rusov na štiri (83:79), a so se Srbi tudi po zaslugi dobrega izvajanja prostih metov brez večjih težav prebili v nedeljski finale, kjer jih čaka še nepremagana slovenska izbrana vrsta.

Evropsko prvenstvo v košarki, polfinale:

Rusija – Srbija 79:87 (20:25, 14:23, 23:18, 22:21)
Šved 33 točk in 5 podaj, Vorončevič 14; Bogdanović 24, Marjanović 18 in 6 skokov, Lučić 13 in 8 sk. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (236)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

paracelsiuss
16. 09. 2017 11.48
+2
….Ja a na velikega DOAJENA, in „PRIMUSA“ slovenskega športa vseh časov ste pa čist pozabil in ga sploh ne omenjate..................KOLAJNE NAŠIM FANTOM LAHKO POTALA SAMO ON......njegova nenadomestljiva exelenca, njegova olimpijska visokost, njegova športna svetost, njegova vzvišena poštenost, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, član izvršilnega odbora Evropskih olimpijskih komitejev, podpredsednik FIS, podpredsednik Evropskih olimpijskih komitejev, dame in gospodje, …............veličastni,ugledni in neprecenljivo spoštovani, nepredstavljivo nezamenljiv in nepozabni PRIM.DOC.ZASL.PROF. MAG. DR. SCI. JANEZ KOCIJANČIČ;........ZAKAJ PA NJEGA NI V CARIGRADU.....na njegovo klofutanje pilotov in domnevno preprodajo olimpijskih kart smo pa že itak čist pozabil.....
srebrnibreg
16. 09. 2017 20.34
+2
Domnevno preprodajanje je ostalo samo na domnevi svečkarije, ker drugače kot z lažjo ne morejo blatiti levice.
attack
16. 09. 2017 10.46
+6
Ne glede na vse Srbi in Slovenci si bodo po tekmi ISKRENO segli v roke!!!!!!! povd. iskreno...Če bi igrali Croati bi bila iskrena čestitka le s Slovenske strani....toliko o enakosti in različnosti J Slovanov:)
attack
16. 09. 2017 10.49
+5
Slovenci smo kompatibilni s Srbi. Kar nam manjka imajo oni in obratno. Kakšni bi mi bili združeni brez ostalih J bratov. ???? Do NEBA!!!!!!
sejboboljjj
16. 09. 2017 11.18
-4
Kompatibilni z Avsteijci to bolj možno, delamo pošteno, v cerkev hodimo, Srb pa kot vsak južni povšetova jih je polna. Kompatibilni s Turčijo.
jakec1575
16. 09. 2017 10.34
+2
Ne morem verjet, s kakšnimi sodržavljani živim v tej državi. "pravi" Slovenci na fb posnamejo umor in se nicesar ne spomnijo. Kdor tukaj izvaja rasizem in nie vm kaj, mu manjkajo kolesa tako kot unima dvema cistokrvnima rdecevratnima Slovenceljnoma. Da vas ni sram.
sejboboljjj
16. 09. 2017 11.19
-2
Haha una dva neprištevna a pol so vsi Slovenci tko? Pred globalom kaj bilo, na Brezovici un tamali, povšetova jih je polna a tebi to kej pove!!!
sejboboljjj
16. 09. 2017 11.21
+0
Pa tisti z terencem na celovški zbije motorista pri 200 kmh pa tisti kolesarko, ne obsojam vse povprek ampak dejstva so dejstva!
vertex
16. 09. 2017 10.01
+7
Jansisti ne bodo navijali za nikogar,oni samo za janso navijajo,slovenija Jim ni intimna opcija
srebrnibreg
16. 09. 2017 10.10
+4
Njihovi iz njihove nove bratske države ustanovljene pred leti sploh ne igrajo na tem prvenstvu.
etul
16. 09. 2017 09.08
+9
Tulk enga ropotanja za prazen nič, tud Fučka je igral v Italijanski reprezentanci pa se Italijani niso nič pritoževali, nam bi pa krvavo prav prišel, žal se je odločil tako kot se je in ni bilo več poti nazaj.Tako pa tudi vsa čast fantom ki so se odločili nosit slovenski dres, in našo državo častno zastopat marsikatera reprezentanca bi jih z veseljem vključila v svoje vrste, a fantje so se odločili za slovensko in jaz jim dam kapo dol in vsa čast jim pa sem čisti slovenec, bi pa bil vesel če bi se vsi tako razdajali za našo deželo predvsem tisti ki jih tukaj blatite.
srebrnibreg
16. 09. 2017 09.38
+9
Pritiski mi takšni pljuvači dvignejo na 300. Imajo svojega vodjo in idola z daljnega juga , ministra iz njihove stranke so imeli z hrvaške po poreklu in še marsikaterega pa nas ni motilo njih pa moti, če eni po poreklu igrajo in *ginejo* za naš slovenski dres in našo slovensko državo.
biser2011
16. 09. 2017 09.06
-3
Ko vsakodnevno beremo o terorističnih napadih, imam pomisleke ali je varovanje te prireditve 100% ??
srebrnibreg
16. 09. 2017 08.53
+10
No pa svečkarijo spet motijo naši v Sloveniji rojeni košarkarji razen enega. Pozabljajo pa, da je njihov idol prav tako potomec priseljenca iz južnih krajev. Ampak smo že navajeni, da si sami sebi v obraz pljuvajo. Vsi ti košarkarji so večji slovenci po duši kot ta naša sektaška svečkarija.
Skunk Works
16. 09. 2017 08.56
-3
glej ga, še tukaj ne more brez politike, potem pa se jezi in je užaljen, ko kasira minuse......
srebrnibreg
16. 09. 2017 08.58
+4
Govorim o vas svečkarjih, vašem idolu in pljuvanju po takšnih po poreklu kot je on ne pa o politiki. Tiste svoje ponarejene minuse meni in sebi pluse si v rito zatakni.Pljuvajte po njem kateri dela nam škodo in sramoto ne pa tistih kateri so naš ponos.
Skunk Works
16. 09. 2017 09.05
-2
On vsaj točno ve za katerega bo navijal v nedeljo, za razliko od tebe......
sejboboljjj
16. 09. 2017 09.26
-4
Bu sanc pameten, si kje vidu žepana na ić razen v napredni socialisticni provinci. Italijani so dal pravo ime Lublani.
CevNorc
16. 09. 2017 12.56
+2
Ta žepan na ić, je več napravil za Ljubljano, kot vsi ostali župani skup, pa tudi za Slovenijo, bi naredil več, kot vsi skupaj, zato pa stolčka ni dobil, ko je bil izvoljen, pa čeprav je mafijozo, je za naše politike mala ribica.
Skunk Works
16. 09. 2017 08.43
-9
Cela Slovenija bo v nedeljo dihala z našo reprezentanco......edino ljubljana je še v hudi dilemi......
pogan
16. 09. 2017 08.45
-3
srebrnibreg
16. 09. 2017 08.48
+5
Za koga bo pa tvoj koruptivni idol? S srbi je kot doktor pristhin v smrtnem sporu nas Slovence in Slovenijo pa prav tako ne mara, ker nam dela škodo,
etul
16. 09. 2017 08.48
+5
lublana bo za vsak koš ploskala pa mirna bosna
Skunk Works
16. 09. 2017 08.52
-11
Srebrni, saj vem, da boš skrivaj navijal za vaše, ...ampak jaz se ne jezim zaradi tega. Je le samo šport in vsak navija za svoje......
srebrnibreg
16. 09. 2017 08.54
+10
Tvoja nesreča je v tem, da so ti dvoji oboji moji prav tako kot tebi. Seveda, če si rojen pred letom 91, če si pa pozneje pa itak pojma nimaš kaj in kako pa se brigaj za kravji bal na Bohinjskem ne za našo reprezentanco.
MaldiniSLO
16. 09. 2017 11.33
+2
Zakaj bi bila Ljubljana v dilemi? Jankovic ima prednike srbe tako kot doncic in dragic, ki pa igrata za slovenijo. Tako da se ze ve za koga bo navijal
pogan
16. 09. 2017 08.42
+6
malo preveč komentarjev na drugih portalih in tukaj, da igrajo srbi proti srbom... ni res, vsi naši reprezentanti, razen seveda tončka so reojeni v Sloveniji, kar za reprezentane Srbije, da so pravi srbi ne moremo reči, so bosanski srbi, črnogorci....... tako da nehajte s tem....
biser2011
16. 09. 2017 08.59
+6
Res je , da tega se nebi smelo opredeljevati slovenska reprezentanca igra za Slovenijo - srbska za SRBIJO, pa tudi če bi jih kupili na kitajskem.....
razor_
16. 09. 2017 11.42
+2
kak se hitro eni tolažite.. tisto si od kod izviraš ne pa kje se rodiš. Torej če črnec rodi v slo je belec?
Iztok Strel
16. 09. 2017 08.42
+13
Spisala se je nevrjetna zgodba NAŠIH košarkarjev ! Sedaj tik pred finalom pa se na tem portalu kregajo bolniki kdo je srb in kdo ni. Pluvate čez Sanjo, Vilfana in Hrvate ki navijajo za nas. Sicer verjamem v to da ste vi bolniki v veliiiiiki manjšini ampak me vseeno zaboli. Srečno naši fanje v finalu in hvala Saši, Sanji in Vilfanu za nepozabnih 14 dni košarke. Ob igri Slovenije sem neizmerno užival, češnja na tej torti pa so bili zadni trije omenjeni. Srečno se vidimo na Brniku.
etul
16. 09. 2017 08.50
+1
hm tud men gre ta novinarka mal na jetra, dočim Saši pa kapa dol,Peter pa ma dobre in mal manj dobre trenutke,reprezentanca pa čista petka
super_man
16. 09. 2017 08.39
+6
Čestiste Srbiji za 2. mesto,
sejboboljjj
16. 09. 2017 08.31
-13
Kot da smo njih podružnica Vilfan ti ps vzemi srbsko državljanstvo tvoj akcent vse pove!!@
Maxx365
16. 09. 2017 11.24
njegov štajerski akcent ti vse pove, kaj pa ?
CevNorc
16. 09. 2017 12.59
pa sej vidte, da so eni oprani s patriotzmom, friki.... Janša NI KRIV hahaha, sj balkanski bojevnik tud ne hahaha
Piškica
16. 09. 2017 08.30
+27
Sem srbkinja, rojena v Sloveniji in navijam za nase!!! Ne bom si sicer zil rezala ce znaga Srbija, ampak nasi so prekrasni fantje, najlepse se veselijo, so najbolj simpaticna reprezentanca, pokazali so najvec in si zasluzijo zlato!
sejboboljjj
16. 09. 2017 08.33
-21
brezcasni
16. 09. 2017 08.43
+7
pogan
16. 09. 2017 08.45
-2
sorry če si rojena v SLO , si slovenka, in tudi Patrija ni rabila kupiti državljanstva, pa ki ga niso prodajali za 500 sit ampak za 500 mark...
etul
16. 09. 2017 08.51
+5
Uporabnik458403
16. 09. 2017 08.21
-4
Se en nasvet, za tiste, ki se odpravljate v Carigrad po cesti....... izognite se Srbiji, se posebej, ko se boste vracali domov...
attack
16. 09. 2017 10.43
+2
CevNorc
16. 09. 2017 13.00
frik Hrvati navijajo za nas, Srbi sigurno ne.....
hotchilipoper
16. 09. 2017 08.15
+5
Važno je,da imajo srbi na dresih napis Triglav,ker s tem dokazujejo,da so naši fani
etul
16. 09. 2017 08.12
+0
¸Tale Marjanović je pravi gorilović, upam da ga bo našim uspelo obvladat,sam sem si v finalu bolj želel ruse, saj bi bilo našemu selektorju lažje, a vendar verjamem da se bodo naši izkazali in zmagali.
Uporabnik458403
16. 09. 2017 08.18
+7
Ce kateri selektor ve, kako se zoperstaviti proti srbski reprezentanci je to prav, kokoskov, saj prihaja iz njihovih sol......
etul
16. 09. 2017 08.24
-1
to že morda, a ne predstavljam si da prideš v domovino malo prej pa si ji pred nosom vzel zlato na EP.
motorist_mb
16. 09. 2017 08.07
+15
Bravo Srbija...lepo finale bo košarka v nulo...prvaki bomo pa Slovenci...igralci in navijači bomo dali srce vun jutri!
etul
16. 09. 2017 08.15
+3
Uporabnik458403
16. 09. 2017 08.05
+24
O BOGI HRVATI....... SEVERNI IN JUZNI SOSEDJE JI IGRAJO V FINALU BASKETA, oni pa mislijo, da so najboljsi
pogan
16. 09. 2017 08.06
+14
samo bog je nad njimi pa slo pa srb basket repka.... :)
etul
16. 09. 2017 08.14
+11
Oni so že tja šli spremni za dom,tak da ni čudno da so bili v 48 urah po kvalifikacijski skupini v Zagrebu.
murinar
16. 09. 2017 08.14
pogan
16. 09. 2017 08.02
+3
Sanja Modrić, saj vem da ti je materni jezik srbohrvaščina, samo začni prevajati, si le v Sloveniji, delaš za slovensko medijsko hišo,.....
weed28
16. 09. 2017 08.10
+5
ni v sloveniji in kot zgleda bo kmal za madžare delala
haaaahahahaha
16. 09. 2017 08.33
-3
zakaj bi prevajala , slovenci boste itak izumrl cez 40 let , za to se zacnite pocas ucit srbohrvascino in pa sevada arabscino
brezcasni
16. 09. 2017 09.01
+1
haaahahaha...nismo vsi prodane duše.....tako kot vaši staršii in posledično tudi vi......
CevNorc
16. 09. 2017 13.03
hvala bogu obstaja po novem Hrvaščina in Srpščina. In sigurno bi se raje prijel hrvaščine, je bolj umirjen jezik, komu se pa da skos govort, BRATE BRE
grevid
15. 09. 2017 23.20
+25
Dajmo naši, pokažte po ksj ste prišli! Srce in ekipa bo zmagsla!!! Ostali, ki pa obsojate naše na poraz že pred tekmo pa.......
Uporabnik215111
16. 09. 2017 08.13
-4
fihner
16. 09. 2017 09.01
fihner
16. 09. 2017 09.05