Košarka

Hrvaška reprezentanca ostala brez selektorja: Petrović še tretjič zapustil stolček

Zagreb, 15. 09. 2017 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Aleksandar Petrović ni več selektor hrvaške košarkarske reprezentance, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Hrvaška košarkarska zveza (HKS) in 58-letni Petrović, sicer brat legendarnega Dražena Petrovića, sta se dogovorila za sporazumno prekinitev sodelovanja, o tej odločitvi pa je zveza v petek obvestila javnost.

Selektor Petrović (na fotografiji) med tekmo z Rusijo, ki se je izkazala za njegovo (zaenkrat) zadnjo na klopi hrvaške izbrane vrste.
Selektor Petrović (na fotografiji) med tekmo z Rusijo, ki se je izkazala za njegovo (zaenkrat) zadnjo na klopi hrvaške izbrane vrste. FOTO: AP

Razlog za prekinitev sodelovanja na hrvaški klopi je bil za hrvaško strokovno in športno javnost presenetljivi poraz hrvaških košarkarjev v uvodnem krogu izločilnih bojev proti Rusiji s 101:78. Slovenska košarkarska reprezentanca je sicer prvi finalist letošnjega evropskega prvenstva v košarki, ki ga lahko spremljate na naši televiziji, potem ko je v četrtek zvečer z razliko kar 20 točk izločila aktualne evropske prvake Špance. Rusi se bodo za finale v petek pomerili s Srbi. "V pogovoru smo prišli do ugotovitve, da je tekma osmine finala EuroBasketa 2017 proti Rusiji dobila negativni predznak tako na strani hrvaške zveze kot pri dosedanjem selektorju, zato smo se odločili za sporazumno prekinitev sodelovanja," so v izjavi za javnost sporočili s Hrvaške košarkarske zveze (HKS). Zveza bo Petrovićevega naslednika na selektorskem stolčku po pričakovanjih razkrila v soboto, ko je zveza sklicala novinarsko konferenco.

Upravni odbor zveze je Petrovića imenoval lani marca, ki je tako na selektorski stolček hrvaške reprezentance sedel že tretjič. Na selektorskem stolčku je zamenjal Velimirja Perasovića, ki je bil neuspešen na evropskem prvenstvu leta 2015. Perasović nato ni dobil dovoljenja svojega kluba Kutxe Laboral, da s hrvaško zvezo podpiše novo pogodbo. Petrović je hrvaško reprezentanco vodil na kvalifikacijah za olimpijske igre v Riu in tudi na igrah, kjer so Hrvati igrali v četrtfinalu, ko so jih s 83:82 izločili Srbi. A delo je bilo le začasno, po olimpijskih igrah se je posvetil poslu v Ciboni, reprezentanca pa je bila nekaj mesecev brez selektorja. Petrović je v svojem prvem mandatu na hrvaški klopi osvojil bronasto kolajno, tretji je bil na evropskem prvenstvu leta 1995, kar je tudi zadnje hrvaško odličje na velikih tekmovanjih. Drugič je reprezentanco vodil na evropskem prvenstvu leta 2001, kjer je Hrvaška v četrtfinalu izgubila proti Turčiji. Na evropskem prvenstvu 2013 je bil selektor reprezentance BiH, nekaj uspehov pa je pred tem dosegel tudi zagrebško Cedevito.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
15. 09. 2017 17.36
nismo "pametni" kot hrčki, boljši pa v večini športov :)..predvsem inteligentnih igrah.
mariomandzukic
15. 09. 2017 17.33
-1
mi Hrvati smo nogometna nacija.zelim si da tko tud ostane.je pa res da smo prav Hrvati prnesli na te prostore prvo kosarkasko zogo.Hrvaski kosarkasi so odprli vrata NBA europskim kosarkasem.v 90tih je mesto Split imelo 3 kosarkase v NBA,npr cela Europa je takrat imela sam 7 NBA kosarkasev,se prav jih je polovica bilo iz Hrvaske.ponavljam mi nismo kosarkaska nacija,kr nas je premalo da bi imeli 2 nacionalna sporta,ampak ve se da so najbolsi playeri vedn prihajali iz Hrvaske.igrace kot so Kukoc,Drazen,Cosic,Pedja Stojakovic Srbi iz Srbije nikol niso imeli.itak je vecina najboljsih Srpskih kosarkasev iz Bosne Divac,Jokic,Teodosic,Bodiroga.,.
Ka pa mislis
15. 09. 2017 16.11
+1
Ne morjo prenest tega da se sosefi borimo za zlato
Obeliks Mrski
15. 09. 2017 16.44
+7
Kaj ti misliš da se vse vrti okrog slovenije? Sicer pa za info, včeraj so po zagrebu pokale petarde, navijanje pa bilo kot da igra hrvaška... Kako nekateri ne morete iz svoje primitivne glave zapolnjene s političnim posilstvom.
tarzan13
15. 09. 2017 17.21
+2
pa da smo še povrh boljši v rokometu...hahaha
mariomandzukic
15. 09. 2017 17.25
-1
hahah slovenci misljo da so oni nam neki Rivalci hahaha in da mi ful kao razmisljamo o njih
LAC
15. 09. 2017 15.44
+4
EKIPA SESTAVLJENA IZ EGOISTOV NE MORA USPETI PA ČEPRAV SO KVALITETNI IGRALCI! VZOR PA JIM JE LAHKO SLOVENIJA Z MISELNOSTJO: VSI ZA ENEGA EDEN ZA VSE PA JE FINALE TUKAJ!
Deko
15. 09. 2017 15.37
+5
šarič je tolk dobr da sam igra.. to pač ni ekipno igranje ampak individualno igranje. Petroviča vam bo še žal da ste ga stran dal!
pedritsegonita
15. 09. 2017 17.26
-1