Košarka

Olimpija sezono v ligi ABA končala z zmago

Ljubljana, 17. 03. 2012 21.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zadnji krog 11. sezone jadranskega tekmovanja so košarkarji Uniona Olimpije sklenili z zmago proti Budućnosti z 72:68. Helios je moral priznati premoč zagrebški Ciboni z 72:87. V slovenskem obračunu pa je bila Krka s 67:57 boljša od Zlatoroga.

Košarkarji Uniona Olimpije so tekmovanje v ligi Aba sklenili z dragoceno, 14. zmago, ki jim je prinesla končno šesto mesto. Za zaključnim turnirjem v Tel Avivu so Ljubljančani zaostali vsaj tri zmage, so si pa zato na stežaj odprli vrata evrolige v prihodnji sezoni. Po posebnem točkovanju so za šesto mesto prejeli 15 točk, kar pomeni, da imajo pred najbližjim zasledovalcem, Krko, 18 točk prednosti. Za uvrstitev v evroligo jim zdaj v ligi Telemach zadostuje že tretje mesto, ob predvidevanju, da bi Novomeščani postali državni prvaki.

Sašo Filipovski je s svojimi košarkarji v ligi ABA zabeležil 14. zmag.
Sašo Filipovski je s svojimi košarkarji v ligi ABA zabeležil 14. zmag. FOTO: Damjan Žibert

Vložek na zadnji tekmi v Stožicah je bil precejšen za obe ekipi; zeleno-beli so lovili šesto mesto, Budućnost pa se je potegovala za končno tretje mesto, ob katerem bi se na zaključnem turnirju izognila domačemu Maccabiju. Breme je očitno v prvem polčasu slabo vplivalo na domače igralce, ki niso znali zaustaviti napadov gostov, nadaljevanje pa je prineslo povsem drugo zgodbo.

Union Olimpija je med 23. in 35. minuto naredila izjemen delni rezultat 33:9, ki jo je od zaostanka 32:41 pripeljal do prednosti 65:50. Niz košev na začetku zadnje četrtine (delni izid 13:2) je začel kapetan Goran Jagodnik, nadaljeval Jaka Blažič, zaključil pa Jan Močnik. A četudi je bila prednost petnajstih točk pet minut pred koncem na videz visoka, so gledalci trepetali do zadnjih sekund. Gostje so se namreč v zaključku povsem približali, ob koncu pa je vse dvome s kazenske črte rešil najboljši posameznik pri domačih Sasu Salin (15 točk, trojke 3:5).

Helios klonil v Zagrebu

Medtem ko so imeli Domžalčani že pred gostovanjem v Zagrebu misli usmerjene v državno prvenstvo, ki se bo začelo prihodnji konec tedna in preko katerega si bodo poskušali izboriti vnovično, sedmo nastopanje v ligi Aba, je bila Cibona visoko motivirana, saj se je potegovala za uvrstitev v evropski pokal. Razlika v zagnanosti in borbenosti je bila očitna, tako da je tekma hitro ubrala pričakovano smer. Zagrebčani so prvo četrtino dobili z 20:13, ob polčasu je bila razlika že 41:29, vprašanje zmagovalca pa je bilo rešeno pred zadnjimi desetimi minutami, ko je prednost Cibone znašala 65:52.

Skoraj dve tretjini točk Heliosa je dosegla naveza Prepelič-Gay-Pašalić, ki je na igrišču preživela tudi največ minut. Klemen Prepelič je bil z 19 točkami hkrati tudi najboljši strelec tekme.

Krka se je poslovila z zmago
 

Čeprav od 11. mesta nimajo nobene koristi, saj se točke za evroligo oziroma evropski pokal delijo le do osmega mesta, so Novomeščani z nizom zmag v zaključku lige Aba opozorili tekmece v državnem prvenstvu, da je kriza ob menjavi trenerja in okostja ekipe sredi sezone že preteklost. Od naslednjega tedna dalje se bodo v ligi Telemach za prvaka potegovali za eno od prvih dveh mest (razen, če je med njima Zlatorog), ki vodita v ligo Aba v prihodnji sezoni. Slovenija je namreč letos v točkovanju držav zasedla zadnje mesto in bo imela prihodnjo sezono najverjetneje le dva predstavnika v jadranski druščini.

Krka - Helios - 7
Krka - Helios - 7 FOTO: Damjan Žibert

Zlatorog je tekmovanje končal na zadnjem mestu z izkupičkom 2-24 (Partizan, Hemofarm) in tako poimensko izgubil mesto v ligi Aba v prihodnji sezoni.

Zmaga Krke v dvorani Tri lilije je bila povsem zaslužena. Gostje so vodili praktično vseh štirideset minut, imeli so večje število igralcev, tudi razpoloženih, tako da zmage razen ob zaključku prvega polčasa niso postavili pod vprašaj.

Izidi, 26. krog:

Zlatorog - Krka 57:67 (12:17, 30:30, 41:48)
Union Olimpija - Budućnost 72:68 (20:20, 31:39, 51:48)
Cibona - Helios 87:72 (20:13, 41:29, 65:52)
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LovecNaKomuniste
18. 03. 2012 03.56
+3
Slovenski ekipni šport je v veliki krizi......Nogomet, košarka, rokomet, hokej, odbojka se počasi a vztrajno potapljajo. Vsako leto je slabše, tako z rezultati, kot s finančno situacijo in manjšanjem obiska gledalcev.
semtam
18. 03. 2012 06.37
+3
poglej cene vstopnic, pa ti lahko povem zakaj ni gledalcev. za večino stvari je med 10 in 16€, realnost trga pa je trenutno 3 - 8€. V tržnem kapitalizmu se podelu med navijače ogromno navijaških rekvizitov, majic,... pri nas je tega zelo skromno.