Košarka

VIDEO: Helios in Union Olimpija nista v vojni

Domžale, Ljubljana, 06. 06. 2008 19.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Gašper Bolhar
Komentarji
4

Sredin incident na košarkarski tekmi Uniona Olimpije in Heliosa je dobro razvnel slovensko športno javnost.

Še bolj kot med predstavniki klubov, igralci se z redkimi izjemami sploh ne ukvarjajo z neljubim dogodkom v Tivoliju, se zgodba razplamteva med navijači oziroma pristaši enega in drugega kluba. Nevtralnosti tu seveda ni, vsi pa ščitijo svojo navijaško pripradnost. In da ne bi zgodba dobila prevelikih razsežnosti, so vodilni možje domžalskega Heliosa pozvali Olimpijino vodstvo, da kot vedno dozdaj, tudi vnaprej ostanejo v prijateljskih stikih. Na četrti tekmi, ki bo v soboto ob 20.30 v domžalski Hali komunalnega centra bodo v prvi vrsti skupaj sedeli vsi vodilni možje obeh klubov.

Dvoboj Trohe in Taylorja
Dvoboj Trohe in Taylorja FOTO: Damjan Žibert

Sprava je seveda končni cilj, rahlo napihnjene sredine zgodbe s tivolskega parketa. Ne glede na to, kdo je bil pobudnik pretepa, kdo je koga ščitil, kdo je kriv, da je do pretepa sploh prišlo, je pomembno, da se veliki finale odloči na parketu, v izključno športnem vzdušju. In to velja, tako za igralce, kot tudi navijače. Kronologija incidenta je jasna, kazni prav tako, le opazke kapetana Uniona Olimpija, Marka Miliča so dodatno razburkale javnost. Kazen prepovedi igranja na eni tekmi so dobili vsi trije Olimpijini Američani ter Heliosov branilec Robert Troha. Če je bila Robertova rahla brca v Taylorjevo mednožje ne dovolj čvrst razlog za pretepaški vložek Američana, je kmalu po tekmi prišlo do ugibanj, ali so domžalski košarkarji še kako drugače izvali Olimpijine Američane!? Marko Milič je precej splošno ugotovil, da je med tekmo bilo slišati nekaj rasističnih opazk s strani Domžalčanov, in ker je izjava prišla v medije, se seveda mimo tega ne more. Helios je v svojih vrstah raziskal resnico in ugotovil, da to ni res. Četudi bi domžalski košarkarji zamolčali resnico, pa je drugo, Olimpijino plat, sila težko ali skoraj nemogoče odkriti. Marko Milič bo težko dokazal svoje trditve, Helios pa je zahteval javno opravičilo. Morda se bodo dogovorili med štirimi stenami, morda bo Marko uvidel svojo zmoto, morda bosta obe strani vztrajali pri svojem. Dejstvo je, da rasizem ni dovoljen prav nikjer na svetu, zaradi težkih obtožb pa Helios zahteva javno opravičilo, sicer enega najbolj priljubljenih športnikov Sloveniji.

Milič in Hukič v pogovoru s sodnikom Boltauzerjom
Milič in Hukič v pogovoru s sodnikom Boltauzerjom FOTO: KZS

Omenimo še, da se je do današnjega dne KK Union Olimpija ogradila od kakršnekoli izjave na temo "razisma". Edini je pred mikrofon stopil trener Zmajev, Aleksander Džikić, a tudi on ni bil zgovoren.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

basic
08. 06. 2008 13.08
no dj BUKI sploh ne govor bedarij.. olimpija je vedno bla in vedno bo najvecji slovenski klub.. helios je pa na sceni ene par let tko da zadrz te svoje butaste komentarje zase.. a misls da ce je biu helios enkrat prvak da pa zdj boga za ... drzijo.. lepo te prosm no
apokalipto1
07. 06. 2008 10.50
škoda da Troha res ni dubu batine, bi bli američani vsaj pošteno izklučeni. Drgač pa res Helios, kr neki...
buki85
07. 06. 2008 04.40
No.9 sramota je da je v finalu ekipa ki ima do države nesramno velike dolgove. kako lahko to država dopusti, navadnemu državljanu ki pa ne plača dohodnine pa grozijo z rubežom. Upam da dobi pokal helios
no.9
06. 06. 2008 21.25
pa ta helios je čist mim...kko so teli sploh du finala pršl!!?! sramota