Košarka

FOTO: Litovci ohranili mirne živce in osvojili evropsko krono

Ljubljana, 22. 07. 2012 22.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Litovska košarkarska reprezentanca je v finalu evropskega prvenstva mlajših članov v Stožicah po srditem boju strla odpor Francozov in osvojila naslov najboljšega kolektiva na stari celini (50:49). Španci so bili na tekmi za tretje mesto boljši od Srbije.

Litovci so po zaslugi zrele in disciplinirane igre na odmor med polčasom odšli z dvanajstimi točkami prednosti (36:24). V drugi četrtini je sicer sledil padec v igri varovancev Kazysa Maskvytisa, ki dobrih pet minut niso zadeli in dovolili Francozom, da se jim povsem približajo. Ob koncu prvega dela pa so predvsem po zaslugi hitrih protinapadov dosegli nekaj pomembnih košev in spet zbežali na varno razliko. Litovci so povsem onemogočili krvnika slovenske izbrane vrste Lea Westermanna, ki je na koncu zbral le sedem točk in dve asistenci.

Varovanci Jeana-Aimeja Toupaneja tudi na začetku drugega dela niso našli odgovora na agresivno litovsko igro in Litovcem spet dovolili, da so prišli do najvišje razlike na srečanju (40:24). V nadaljevanju pa so Francozi s cono le uspeli zaustaviti razigrane nasprotnike in z nekaj zadetimi meti pred odločilno četrtino zaostanek znižali na -7 (43:36). Košarkarji v modrih dresih so nadaljevali z dobro igro in po trojki Axla Toupaneja sedem minut pred koncem povsem ujeli priključek (43:42), dobro minuto pred koncem pa celo izenačili. V ključnih trenutkih so Litovci ohranili mirnejše živce, srečanje pa je z zadetim prostim metom odločil Zygimantas Skucas. V zadnjem napadu je prvi igralec Francozov Westermann zapravil žogo za zmago.

Košarkarji Litve so v finalu evropskega prvenstva za mlajše člane ugnali slovenske krvnike Francoze.
Košarkarji Litve so v finalu evropskega prvenstva za mlajše člane ugnali slovenske krvnike Francoze. FOTO: Damjan Žibert

Slovenski košarkar Klemen Prepelič je bil izbran v najboljšo peterko prvenstva. Poleg Prepeliča idealno peterko EP do 20 let sestavljajo še Westermann (Francija), ki je hkrati postal tudi najboljši igralec tekmovanja (MVP), Daniel Diez (Španija), Rudy Gobert (Francija) in Edgaras Ulanovas (Litva). Priznanje za "fair play" je prejel zdravnik slovenske reprezentance Slobodan Macura.

Španci prek Srbije do brona
Španska izbrana vrsta je v dramatični končnici premagala Srbijo in osvojila končno tretje mesto (76:66). Najbolj učinkovit je bil Jaime Fernandez s 16 točkami, pri Srbih pa je bil razpoložen le Djordje Drenovac.

Izida:
- finale:
Litva - Francija 50:49 (24:11, 12:13, 7:12, 7:13)

- za tretje mesto:
Srbija - Španija 66:67 (18:18, 15:14, 16:20, 17:15)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Primo9
23. 07. 2012 08.54
+1
Sej lovorike v teh mlajših selekcijah še niso tako ključne, pomembno pa je da je bila Slovenija zelo dobra do tiste tekme s Francijo in da je zaslovelo kar nekaj mladih imen in da vemo da ima reprezentanca dober podmladek
ArsenalForEver <3
23. 07. 2012 00.28
+5
Na žalost so Španci 3. ki so jih Slovenci z lahkoto premagal... To je dokaz da so si naši zaslužl kaj več kot 7.mesto ...