Košarka

Fiba soglasno priznala regionalno ligo Aba

Budimpešta, 28. 06. 2015 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dilem ni več. Tudi v novi sezoni bo na območju nekdanje Jugoslavije potekalo močno regionalno košarkarsko prvenstvo, liga Aba, ki bo v popolni lasti klubov. Beograjska radijska postaja B92 je poročala, da je Fiba na sestanku v Budimpešti soglasno priznala reorganizirano ligo Aba.

Slovenski klubi bodo še naprej lahko nastopali v ligi Aba.
Slovenski klubi bodo še naprej lahko nastopali v ligi Aba. FOTO: Damjan Žibert

Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) je omenjeno odločitev sprejela na današnjem sestanku v madžarskem glavnem mestu pred finalom evropskega prvenstva za košarkarice, v katerem se bodo za lovoriko pomerile reprezentantke Srbije in Francije.

Zaplet ima nekoliko daljšo brado. Mednarodna košarkarska organizacija je marca zaradi neujemanja pravil tega regionalnega tekmovanja s statutom in pravilnikom zveze ligi ABA odrekla priznanje. Ključni očitek svetovne krovne košarkarske federacije je bil povezan z neustrezno lastniško strukturo jadranske lige. Fiba je pozneje tudi napovedala kazni tistim zvezam, ki svojim klubom ne bodo preprečile udeležbe v tem tekmovanju.

Grožnja je vodstvo lige ABA, klube udeležence in nacionalne zveze prisilila, da so sprejeli spremembe, v skladu s katerimi bodo klubi stoodstotni lastniki regionalne košarkarske lige, ki bodo v njej igrali v tekoči sezoni, sedež lige pa bo v Zagrebu.

Fiba pa tudi s spremembami ni bila zadovoljna in je zahtevala popravke. Najnovejša dokumentacija z zahtevanimi popravki je, kot kažejo pritrdilni odzivi, zadovoljila vodstvo krovne organizacije, izvršni odbor Fibe (Fiba Board) pa je danes potrdil dogovorjeno in ligi ABA podelil polno priznanje, kar pomeni, da bodo klubi v skladu z današnjo odločitvijo še vedno lahko iskali možnost kvalificiranja v evropska prvenstva prek lige ABA pod pokroviteljstvom Uleba, Združenja evropskih košarkarskih lig. Gre za Ulebovo evroligo in evropski pokal.

Roman Lisac ostaja vpleten v ligo Aba.
Roman Lisac ostaja vpleten v ligo Aba. FOTO: Damjan Žibert

Še vedno pa ni jasno, kdo bo skrbel za upravljavsko-marketinški vidik lige. V skladu s prvotnimi spremembami bi za nov poslovni vidik skrbelo podjetje Sidro iz Ljubljane, v katerem bi za največ tri leta dvajset odstotkov lastniških in vodstvenih pravic zadržalo šest fizičnih oseb (Radovan Lorbek, Roman Lisac, Danko Radić, Josip Bilić, Zmago Sagadin in Bože Miličević), potem pa bi liga ABA popolnoma prešla v roke klubov.

Prav tako še vedno ni jasno, koliko klubov, dvanajst ali štirinajst, bo liga štela v novi sezoni in ali bo Slovenija imela v tem prvenstvu tri predstavnike novomeško Krko, ljubljansko Union Olimpijo ter letošnje prvake slovenskega prvenstva Tajfun.

Prav tako ni jasno, ali bo s sezono 2016/2017 zaživela tudi po rangu druga jadranska liga in delitev regije na zahodno konferenco, v kateri bodo igrali Slovenci, Hrvati in BiH, ter vzhodno s Črno goro, Srbijo, Republiko Srbsko in Makedonijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.