Košarka

Evropsko prvenstvo 2017 najbrž zadnje za Gorana Dragića, priznava predsednik KZS Erjavec

Ljubljana, 18. 09. 2016 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvi mož Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Matej Erjavec se je po uspešnih kvalifikacijah za EuroBasket 2017 že obrnil proti prihodnosti, ki naj bi bila za slovensko košarko kljub številnim težavam svetla. Toda prvi zvezdnik Goran Dragić se bo očitno kmalu poslovil od reprezentančnega dresa.

Dragić bo v sezoni naslednjega EuroBasketa dopolnil 31 let.
Dragić bo v sezoni naslednjega EuroBasketa dopolnil 31 let. FOTO: Damjan Žibert

Slovenska košarkarska reprezentanca si je brez večjih pretresov zagotovila trinajsti zaporedni nastop na evropskem prvenstvu, zato so misli vodilnih na Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) že usmerjene v leto 2017. Razmišljanja potekajo tudi v smeri organizacije evropskega prvenstva za igralce do 20. leta starosti. Slovenska košarka ostaja stalnica v evropskem merilu, a tako kot že nekajkrat v preteklih petindvajsetih letih vsake toliko pride do menjav generacije, in Slovenija je trenutno pred novim izzivom. "Zavedamo se, da se tej generaciji počasi izteka čas in da moramo priložnost ponuditi mlajšim igralcem. Nekaj smo jih izbrani vrsti priključili že letos, naslednje pa bomo 2017. Zagotovo bi bilo za vse te mlade fante izjemna izkušnja, da oddelajo eno poletje z našim največjim zvezdnikom Goranom Dragićem, ki bo roko na srce verjetno po EuroBasketu 2017 končal reprezentančno kariero," pravi predsednik KZS Matej Erjavec. Po mnenju košarkarskih strokovnjakov ima Slovenija nadarjeno generacijo fantov med sedemnajstim in enaindvajsetim letom. Imena, kot so Žan Mark Šiško, Jurij Macura, Luka Kraljević, Rok Radović ter Vlatko Čančar, Luka Lapornik ali Gezim Morina, ki so bili že letos v kadru članske reprezentance, so brez dvoma prihodnost slovenske košarke.

V prid pomladitve in s tem verjetno nekoliko slabšega rezultata na EP 2017 govori dejstvo, da naslednje evropsko prvenstvo ne bo kvalifikacijsko za nobeno prihodnje tekmovanje in bo hkrati zadnje na dve leti. Leta 2018 bodo potekale le kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2019, 2020 so olimpijske igre, naslednje evropsko prvenstvo pa bo 2021. Ob nadarjeni ekipi in razvoju teh igralcev KZS resno razmišlja o organizaciji evropskega prvenstva U-20. "Stroka je za, saj meni, da ima Slovenija ekipo za naskok na medaljo, s finančnega vidika pa je prvenstvo bolj občutljivo. Takoj po koncu kvalifikacij bo izvršni odbor zveze začel debato, nato se bomo obrnili na Fibo, s katero smo že imeli pogovore na to temo, potem pa pridejo na vrsto še pokrovitelji ter seveda država. Glede na to, da ni veliko držav, ki bi rade organizirale takšno prvenstvo in da ima Fiba pozitivne izkušnje z nami, imamo dobre možnosti, da prvenstvo dobimo," dodaja Erjavec, ki veliko upov polaga tudi na žensko reprezentanco. Ta si lahko letos novembra prvič v zgodovini izbori nastop na evropskem prvenstvu.

Članska reprezentanca bo tekmece na evropskem prvenstvu dobila decembra. EuroBasket bo potekal v štirih državah, glede na sistem prejšnjega pa bo imela vsaka država gostiteljica možnost v svoj kraj povabiti eno ekipo. Slovenija je zaradi zvestih, glasnih in nič kaj varčnih navijačev na vrhu seznama želja, vendar so razlike med destinacijami kar precejšnje. Glede na to, da sta Tel Aviv in Helsinki finančno precej zahtevna kraja, da bo Istanbul gostil tako predtekmovanje kot zaključni del, je jasno, da bi bila za Slovence najbolj sprejemljiva Romunija oziroma Cluj, ki je od Ljubljane oddaljen manj kot 900 kilometrov. Košarka v Sloveniji in Evropi zadnja leta preživlja težke čase. Žrtve razmer oziroma spopada dveh organizacij, ki bdita nad košarko v Evropi, so v prvi vrsti klubi in nacionalne zveze. Čez dobrih deset dni se bo s superpokalom začela nova sezona na domačih parketih. Po daljšem času bodo v državnem prvenstvu, ligi Nova KBM, igrali vsi klubi. Kako bo to izvedljivo pri tistih, ki so prijavljeni za tri ali celo več tekmovanj, trenutno še ni jasno. Predsednik KZS Erjavec odgovarja: "Upam predvsem, da ne bo prišlo do novega zaostrovanja med Fibo Europe in Ulebom oz. podjetjem Eca, ki upravlja evroligo in evropski pokal. Kar se tiče slovenskih klubov, ki bodo tekmovali na različnih frontah, jim KZS tega ne bo preprečila."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User416781
19. 09. 2016 09.42
+2
Pred časom je bil objavljen članek o Dragičevem nakupu nove hiše v ZDA. Če je kdo bral komentarje pod člankom, se čudim, da sploh še igra za reprezentanco.
peternelmatic92
18. 09. 2016 18.04
-3
Sej je prov kar naj gre res da je dober in use je pa za letos hotu da jure zdovc gre drgac nebo igrov nevem kaj ga eni se kar zagovarjate postavla neke pogoje za selektorje jebpa ta selektor dostvslabi kot zdovc
CFC1
18. 09. 2016 16.17
+4
Ne vem kaj givorite eni. Res je, da ni igral eno prvenstvo, samo takrat je bila nejgova žena tudi noseča in mu dam povsem prav, da ni igral za reprezentanco. Govorite o PArkerju in podobnih, a več kot očitno niste najbolj obvešćeni tudi slednji in njemu podobni so izpustili par pervenstev. Sram vas hje lahko. Kritizorate našwega DALEČ najboljšega igralca, ki more vrepre zentanci delati tako ali tako vse sam, ker brez njega v postavi (kruta resnica) ni naša sedanja fgeneracija spoosobnja premagati niti Ukrajine. Dragić tako kot njegov brat je bil praktrično vedno na voljo selektorjem, med tem ko nekateri, ki so igrali manj in v slabših klubih sp imeli VEDNO IN TO RES VEDNO NEKAKŠNE IZGOVORE APAK UKRIVITE EVEDA G. DRAGIĆA KAVČARSKI STROKOVNJAKI. SRAM VAS JE LAHKO!!! Velinba pa vas v življenju niu prijela niti za košarkarsko žogo. Nosem Dragičev pristaš, ampak realno gledam na situacijo in ne vem kaj govorite neumnosti. Če sam,i več kot očitno nimate niti osnovnih informacij glede nekaterih strani. Sram vas je lahko. Gremo Slovenija.
stadion
18. 09. 2016 13.41
+3
Pa gasol? Pravi športniki ja.
Jani Prešern
18. 09. 2016 13.32
+0
Ne razumem.. rad igral za Slovenijo.
MIRKOKING
18. 09. 2016 08.51
+9
To je spet neko sranje, naj si vzame za vzor Navara in Parkerja...
Baletka
18. 09. 2016 12.52
+3
tut Lakovič npr, je igral dost dlje, pa še kdo iz prejšnih generacij slo reprezentance.. Te odločitve enostavno ne razumm,. kot da je tak superstar v nba, da bog ne daj, da bi si zvil gleženj za SLOVENIJO! njegove kvalitete definitivno niso sporne in definitivno eden najbolših posameznikov rep. Samo take odločitve, so pa res komedija na nek način..