Košarka

Estonija s trojko v zadnji sekundi ugnala mlado slovensko reprezentanco

Tallinn, 24. 02. 2023 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ž.K., STA
Komentarji
19

Pomlajena slovenska košarkarska reprezentanca se je na zadnji tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Talinu pomerila z Estonijo. Tesno tekmo je na koncu z uspešnim metom za tri točke v zadnji sekundi tekme v prid Estonije (79:78) odločil Kristian Kullamae. Najboljši strelec Slovenije je bil z 18 točkami Gregor Glas.

Srečanje ni imelo tekmovalnega naboja, saj je Slovenija že uvrščena na turnir najboljših 32 ekip na svetu, ki bo od 25. avgusta do 10. septembra potekal v Aziji, Estonija pa je zadnja v skupini J. Iz nje bosta napredovali še Finska in Nemčija. Slovenija, ki je prvo tekmo proti Estoniji lani poleti v Celju dobila s 104:83, je nastopila močno oslabljena. Manjkali so namreč vsi zvezdniki iz lige NBA in Evrolige, večina članov Cedevite Olimpije in Jordan Morgan, Jaka Blažič, Žiga Dimec ...

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pomlajena slovenska reprezentanca je zapravila dobljeno tekmo. Vodila je večji del srečanja, v 35. minuti z 68:62, ob vstopu v zadnjo minuto pa s 73:71. Blaž Mahkovic, Žiga Samar in Aleksej Nikolić so bili natančni s črte prostih metov, prav slednja pa sta šest sekund pred iztekom časa naredila napako pri izvajanju žoge s strani. Ob dveh točkah zaostanka so imeli gostitelji zadnjo priložnost, ki jo je s trojko v zmago ob dnevu neodvisnosti Estonije spremenil Kristian Kullamae.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najboljši igralci pomlajene zasedbe selektorja Aleksandra Sekulića so bili Gregor Glas z 18 točkami, Samar, ki je zbral 13 točk in devet podaj, ter Mahkovic in Nikolić z 11 točkami.

"Čeprav tekma ni imela pravega naboja, smo prišli po zmago. Tekom srečanja smo naredili precej napak, kar je razumljivo glede na to, da smo prvič igrali v takšni postavi. Vseeno moram pohvaliti igralce za borbenost, škoda le, da smo bili v zaključku nespretni in da so domačini s trojko prišli do dveh točk," je tekmo komentiral slovenski selektor.

Aleksej Nikolić je po tekmi dejal: "Estonija je znala kaznovati naše napake. Že med tekmo smo ji večkrat omogočili, da se je vrnila v igro, na koncu pa je s trojko v izdihljajih tudi zmagala. Škoda, saj smo imeli vse v svojih rokah." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Osmoljenec tekme Žiga Samar pa je odkrito priznal napako: "Kljub nespametnemu porazu v končnici moramo biti zadovoljni z določenimi deli igre. Predvsem v prvem polčasu smo se znali zbrati in izničiti zaostanek Estonije. V zadnji četrtini bi morali rešiti vprašanje zmagovalca pred zaključkom. Naredil sem neumno napako pri izvajanju žoge s strani in Estonija je s trojko dobila tekmo. Dvigniti moramo glave in v ponedeljek proti Izraelu popraviti napako."

Za Slovenijo je bila to 11. tekma v teh kvalifikacijah. Pet zmag je dosegla v prvem delu, v drugem delu pa je to zanjo prvi poraz (7-4). Iz skupine J bosta na SP napredovali še Finska in Nemčija. Slovenija bo kvalifikacije končala v ponedeljek v Kopru s tekmo proti Izraelu. 

Slovenija bo od 25. avgusta do 10. septembra četrtič v zgodovini nastopila na prvenstvu 32 najboljših reprezentanc na svetu. Predtekmovanje bo igrala na otoku Okinava na Japonskem, četrtfinale in zaključni boji pa so predvideni v Manili na Filipinih. Žreb skupin za SP bo sicer 29. aprila v Manili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Insta Btc
26. 02. 2023 20.56
+1
Sekulić in Erjavc bosta SLO košarko spravila v pogubo. To je pravi problem. Vse ostalo, tudi zavajanje o pomlajeni reprezentanci, je čisto zavajanje.
Ri_ss
25. 02. 2023 16.17
+0
Bravo fantje, hvala za zdrav razum selektorju in vodstvu, da so sestavili mlado ekipo in ji dali čas (pa tudi če so to za zdaj le dve tekmi). Vsi vi, ki pišete pesimistične speve vas je lahko sram in se sramujete sebe, ne teh fantov. V življenju več kot osnovno ali srednjo šolo niste naredili, ste pa sposobni komentarjev (hvala bogu, da se ne menimo za vas), ki niti malo niso argumentirani ali utemeljeni (pišete zgolj svoje čustvene izpade). Naj zaključim, Slovenija je uvrščena na SP, priložnost za razvoj so dobili mladi, perspektivni košarkarji, ki tudi rabijo svoj prostor za razvoj, da bi jutri imeli prihodnjost. Gremo Slovenija💚
Boris JahBoris Hribljan
25. 02. 2023 15.01
-1
Pomlajena, mlada reprezentanca!? Zakaj to stalno omenjate!? To je članska A reprezentanca, ki je izgubila z Estonijo!,To je razprodaja ugleda! Vi pa s takimi zapisi ne boste omilili poraza! Slovenija je izgubila in to je bistvo! Kljub temu kdo je igral!!!
RUBEŽ
25. 02. 2023 09.58
+0
Kako se lahko igra tekma, ki NIMA tekmovalnega naboja? HALO, kaj so šli zavestno na tekmo da izgubijo? Pa dajte no, ne slepite se. Brek prvokategornikov je pač tako kot je. In ti bi se morali dokazovati točno na takih tekmah. Kdor gre brez motiva v tekmo, bolje da doma leži. Novinarji pa pišete takšne bučke, da jim ni mesta nikjer. Malo premislite, preden pišete.
Boris JahBoris Hribljan
25. 02. 2023 15.04
To pomeni, da je že znano kdo bo napredoval! Pomeni, da ni bilo potrebno Sloveniji zmagati, ker je že uvrščema na prvenstvo! Kaj ri ni jasno!?, "Ultras kavč" kavijači spet pameni!
24bata
24. 02. 2023 21.41
+1
Sekulić za selektorja kravjih dirk.
moare
24. 02. 2023 20.34
+3
Po slovensko, že videno.
Boris JahBoris Hribljan
25. 02. 2023 15.04
Boris JahBoris Hribljan
25. 02. 2023 15.05
Posnetek videnega prosim? Sami usmiljenja vredni slovenski pesimisti in zagovorniki zarot ter bedarij!
JOSEPH HAYDN
24. 02. 2023 19.47
+10
KZS sami strokovnjaki, ki pa očitno skupaj ne premorete dovolj intelekta in poguma, da bi izgnali nesposobnega Skulića. To je trener na nivoju druge slovenske lige, ne pa naše reprezentance. Nima nobene avtoritete, nobenega znanja, nič jajc. Tako ne gre in z njim ne bo uspehov pa imamo lahko 10 Dončićev
Boris JahBoris Hribljan
25. 02. 2023 15.10
+1
Končno en pameten tukaj! Ja Sekulič nima nič potrebnega za selektorja! Nima pristopa, nima pravega znanja, nima karizme, ki je zelo važna, nima besede v ekipi in nima nobenih uspehov v karieri s katerimi bi lahko zaprl usta vsem prepotentnim reprezentantom kateri mislijo, da so nekakšni zvezdniki! Z izjemo Luke seveda!
Pravljica123
24. 02. 2023 19.33
+5
A sekulic se ne misli odstopt?
Boris JahBoris Hribljan
25. 02. 2023 15.12
-1
Ga pri KZS ne pustijo! Verjetno je poceni in si na zvezi mislijo, da sploh ne rabimo dobrega selektorja, ker imamo Luko v ekipi! Res bi bil že čas! Že po porazu proti Poljski bi moral odpeketrati!
DSS
25. 02. 2023 18.16
+1
Zakaj bi odstopil ko je bil Luka zanič to tekmo.
melhijad1
24. 02. 2023 19.14
+5
bravo bedni sekulic...pejt nazaj u rusijo
Yoka Nono
24. 02. 2023 18.28
+8
Upam,da je zdaj rešena dilema o trenerju za Svetovno prvenstvo,Sekulić ni primeren.
DSS
25. 02. 2023 18.17
Nimaš pojma . Igrali so mlada reprezentanca in samo dva s prvenstva, brez centra.