Slovenija

Nam bo Grčija speljala prvenstvo?

Ljubljana, 25. 11. 2010 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je za EP v košarki 2013 namenila skoraj 1,2 milijona evrov, kar je precej manj od kotizacije, ki jo zahteva Fiba Europe. V Košarkarski zvezi Slovenije so razočarani.

Bodo slovenski košarkarji evropsko prvenstvo (vendarle) odigrali na domačih tleh?
Bodo slovenski košarkarji evropsko prvenstvo (vendarle) odigrali na domačih tleh? FOTO: Damjan Žibert
Slovenija je edini kandidat. Potrebno se je vprašati, zakaj. Fiba, s katero sem se pripravljen tudi sam pogovoriti, je razumela namig po mojih izjavah, da je bila prvotno predvidena kotizacija za Slovenijo previsok strošek in je že znižala pristojbino. Toda tudi sedanja višina je previsoka. Premier Borut Pahor

Vlada je na današnji seji med drugim govorila o slovenski organizaciji evropskega prvenstva v košarki, ki bi ga Slovenija gostila 2013. Odločila je, da je pripravljena prispevati 1.160.200 evrov za kotizacijo, nikakor pa ne 6,5 milijona. Tako ni rekla odločnega NE prvenstvu, hkrati pa od Košarkarske zveze Slovenije (KZS) pričakuje, da bo še dodatno izpogajala znižanje kotizacije.

Sedanji znesek je preprosto previsok, je bil jasen premier Borut Pahor. "Če se bo KZS z dodatnimi sponzorji in s Fibo Europe dogovorila za ugodnejše pogoje plačila kotizacije in zmanjšala proračun, bi lahko vlada pozneje odločala še enkrat in namenila dodatna sredstva," je napovedal. A kot je dejal, bo vlada v tem primeru pripravljena prispevati nekaj več kot milijon evrov, nikakor pa ne sedem milijonov, kolikor zahteva KZS.

Kot je znano, je mednarodna košarkarska organizacija Fiba sprva zahtevala osem milijonov evrov kotizacije, nato pa ta znesek zmanjšala za milijon evrov in pol. Vodja Fibine delegacije Richard Stokes je napovedal, da zneska ne nameravajo več zniževati. Jasni so bili tudi v KZS: če vlada ne prevzame stroškov kotizacije nase, bodo od kandidature odstopili.
"Slovenija športne dvorane potrebuje ne glede na organizacijo košarkarskega EP. Prav tako potrebujemo promocijo Slovenije. Pristojna ministrstva, ki imajo sredstva za omenjene namene, lahko del tega denarja namenijo tudi za organizacijo košarkarskega EP, če bo vse skupaj KZS ustrezno predstavila, pripravila dober program in ustrezen proračun ter kandidirala za sredstva," je nato košarkarski srenji namignil, kako do sredstev.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič pa je spomnil, da vlada ni organizator prvenstva. Projekt mora speljati košarkarska zveza, vlada pa ji lahko pri tem pomaga. Ponovil je Pahorjeve besede, da od zveze pričakuje, da bo izpogajala nižjo kotizacijo. "Danes smo KZS ponudili roko v želji, da pomagamo zvezi pri organizaciji evropskega prvenstva. Zavedati se moramo, da sredstev iz proračuna ne morejo dobiti naenkrat, jih pa je možno dobiti iz različnih postavk v naslednjih treh letih,“ je dejal.

"Najmanj deset dni časa je še in prepričan sem, da bo lahko kandidatura uspešna," je zaključil.

Kandidatura bo lahko uspešna, je prepričan Lukšič.
Kandidatura bo lahko uspešna, je prepričan Lukšič. FOTO: Damjan Žibert

EP ne bi bil edini velik projekt v letu 2013

Glavni pomislek premierja Pahorja je dejstvo, da Slovenijo v letu 2013 že čakata dva velika projekta – Evropska prestolnica kulture ter zimska univerzijada v Mariboru, za katera je odgovornost prav tako sprejela država. "Leta 2013 bomo gostili tako zimsko univerzijado v Mariboru kot evropsko prestolnico kulture. Patrije, ladjo Triglav, univerzijado, prestolnico kulture, vse to so odločitve prejšnjih vlad in mi te odločitve spoštujemo. Toda sam v času krize nobeni vladi, ki se bo sestavila za nami, ne želim nalagati dodatnih obveznosti,“ je spomnil Pahor.

Nato pa dodal: "Evropskega prvenstva v košarki ne moremo primerjati z univerzijado, evropsko prvenstvo je stokrat bolj odmevno in je tudi eden redkih dogodkov, ki ga lahko pripravimo in lahko dosega dobre promocijske in gospodarske učinke."

Košarkarska zveza Slovenije ne odstopa od EP 2013

Ne želimo, da ljudje mislijo, da se strinjamo s številko 6,5 milijona, tudi mi mislimo, da je ta prevelika, in ne želimo, da se pojavi mnenje, da ne razumemo vlade oziroma gospodarskega položaja. Mislim, da jo najbolje razumemo prav športniki, saj je v športu zaradi pomanjkanja denarja velikokrat ogromno ljubiteljskega in prostovoljnega dela tako z odraslimi kot z otroki. Generalni sekretar KZS Iztok Rems

"Zavedamo se, da časi, v katerih živimo, niso rožnati, vendar smo kljub temu nad odločitvijo vlade razočarani, saj menimo, da bi morala ta spoznati prednosti in koristi, ki jih tako veliko tekmovanje prinaša," je komentiral predsednik KZS Roman Volčič. Dodal je, da zveza od organozacije prvenstva kljub temu ne odstopa. Vodstvu Fiba Europe bodo sporočili odločitev vlade, 4. in 5. decembra pa bo jasno, kakšne nadaljnje korake bo sprejela Fiba Europe.

Volčič je še povedal, da so včeraj imeli neposreden pogovor med Fibo Europe, ministrstvom za šolstvo in šport ter da je mednarodna košarkarska zveza nastopila precej trdno. Pogajalsko izhodišče Slovenije po njegovih besedah slabša tudi Grčija, ki je "očitno dobila informacije, da se pogajamo o znižanju". Na evropsko pisarno Fibe je zato naslovila protestno pismo, da mora morebitno znižanje kotizacije potrditi odbor ter da bi v tem primeru tudi sami z veseljem kandidirali.

Generalni sekretar KZS Iztok Rems je dejal, da pomisleke vlade razumejo, saj se tudi njim zdi 6,5 milijona evrov preveč. Dodaja pa, da bi imeli od prvenstva koristi oboji, tako vlada kot košarkarska zveza.

Kako do večjega finančnega izplena?

Igor Lukšič je povedal, da idejo vlada podpira, a želi nižjo ceno.
Igor Lukšič je povedal, da idejo vlada podpira, a želi nižjo ceno. FOTO: Jani Dolinšek

Minister Igor Lukšič je že na sredini novinarski konferenci nakazal, da vlada podpira zamisel o organizaciji evropskega prvenstva v košarki, vendar želi izpogajati nižjo ceno. Ob plačilu 6,5 milijona evrov evropskemu delu Mednarodne košarkarske zveze namreč ostane malo manevrskega prostora za občutnejši finančni izplen. Po analizi, ki jo je Košarkarska zveza Slovenije predstavila slovenski vladi, bi evropsko prvenstvo prineslo približno 18 milijonov evrov dobička. Stroški prvenstva so 6,5 milijona evrov kotizacije, ki jih je treba plačati v šestih letih, 6,5 milijona evrov, kolikor naj bi stali novi dvorani v Novem mestu ter na Ptuju, ter 7,5 milijona evrov za organizacijo prvenstva. Slednje, torej priprava prvenstva, bi šlo na pleča Košarkarske zveze Slovenije, druge stroške pa mora prevzeti država.

Vsi za, le denarja ni dovolj

Sloveniji se le redko ponudi priložnost za organizacijo tako odmevnega tekmovanja, kot je evropsko prvenstvo v košarki. Od osamosvojitve je Slovenija gostila evropska prvenstva v rokometu, gimnastiki in vaterpolu, izvedba košarkarskega prvenstva pa bi bil največji športni dogodek v Sloveniji od svetovnega prvenstva za košarkarje leta 1970.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (534)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

faconi
26. 11. 2010 15.48
toooooooooooooooooooo,..... brinner vsaka čast ,.....!!! --------- TUT FIRMA SDS d.o.o. ni sposobna financirat tekmovanja kjub temu, da so imeli gospodarsko rast na nivoju Švice v svoji vladavini ,......!!!!!! ----samo oni so bolj za grobove pa jame !!
Matjaž Lang
26. 11. 2010 15.29
El comandante Zoki dej prtegen keš da bojo tih.Naslednje volitve so pa pol itak tvoje.
faconi
26. 11. 2010 14.25
ja ni kej ,....tam so miljrderji ki ne spadajo pod državo ,....!!!
ErvinK
26. 11. 2010 14.07
Klinc pa ti Grki. Cela Evropa jih mora futrati, denar za svetovno prvenstvo pa imajo!!!
Tonček Balonček
26. 11. 2010 13.59
Grčijo bo dobila denar in se gre lahko te štose, mi ga bomo pa dali in ga pač nimamo. Ko bom velik, bom carinik v Sežani in na Šentilju!
bencc
26. 11. 2010 13.51
kak bi lahko grki organizirali EP či pa so pred 2 mescoma bli pred bankrotom?
faconi
26. 11. 2010 12.39
pa kaj mate proti grkom ,.......pa nej organizirajo če imajo denar ,..... pri nas tega ni ,...zato ni treba jokat !!!!!!
Tonček Balonček
26. 11. 2010 11.30
Če tega prvenstva ne bo pri nas, mora Pahor nemudoma odstopiti! Janković bi to vse zrihtal.
JanezNovakJohn
26. 11. 2010 11.16
Sedaj bo že vsak klinc hotel naše milijone. Najprej Grčija, nato Fibo. Sedaj bi pa Grčija z našimi milioni plačala Fibo. Mislim, da Pahor dela prav. Mora le še z diplomatsko noto zagroziti Grški vladi.
NUMBER9
26. 11. 2010 10.58
pa to namorš vrjet, če pa grki ne bojo mel dost dnarja bomo pa mal posodil ane pahorček
X-XY
26. 11. 2010 10.36
Ko so Grki izvedeli, da je FIBA spustila ceno Slo, so se pritožili, ker v drugače bi oni za 6.5 mio tudi lahko organizirali. Fajn kolege imamo v Eu, zelo fajn. Zdaj veste kaj se bo zgodilo, ko bo Slo v dreku, pa naj govori Pahor kaj hoče - bomo imeli prednost za kredite, ha, ha.
Tonček Balonček
26. 11. 2010 10.20
Čudno, da Bavčar ni navedel, da je denar dobil od tete iz Amerike.
Jaka Kotnik 1
26. 11. 2010 10.11
SNEG gre. Vsaj nekej lepga...
Matjaž Lang
26. 11. 2010 10.08
Bavčarjev denar na lj banki je neznanega izvora al kako so včeri rekel da še sam ne ve od kje se je pojaveL 2,5miljona.Ja to je blo za košarko deponiran ane Bavči.Prenakaž pa bošlahko doma gledu basket ne v pržonu.
Tonček Balonček
26. 11. 2010 10.08
Čudim se, zakaj nobena od normalnih držav noče tega prvenstva!
651991
26. 11. 2010 10.04
tisti ki pravite da naj tisti ki zelijo prvenstvo zacnejo zbirati denar nj vas opomnim da je ta dnar ze zbran v drzavni blagajni in bi raje videl da se ta denar nameni EP in bom vsaj vedel za kaj se je ta denar porabil, ne pa da denar cudezno "izginja" ali pa se posoja drzavam od katerih tega denarja ne bomo nikoli videli
Dejan Zajebancije
26. 11. 2010 10.02
A zdaj bodo pa z našim denarjem Grki prvenstvo financirali al kaj? A za takšno preseravanje smo jim morali pomagati al kaj??? BANDA EVROPSKA!!!
Kozorog123
26. 11. 2010 10.02
Če nam pa uzamejo tale Evropsko prevnstvo, mora pa pahor v istem trenutku odletet, ker je sposoben k naš mačk, k tud miši ne zna ujet, kaj šele kej druzga. To je res Slovenski Hrvat. Najbolj da ga dol k Jadranki pošljemo.
Matjaž Lang
26. 11. 2010 10.01
Kaj sem reku se že pogovarjajo z mestom ljubljana kolk lohk dajo zraven.Zoki bo pržgal ostalo.Pol se bojo pa čudil zakaj ma tako volilno podporo.Krade ampak vsaj neki da.
651991
26. 11. 2010 09.58
tisti ki pravite da naj tisti ki zelijo prvenstvo zacnejo zbirati denar nj vas opomnim da je ta dnar ze zbran v drzavni blagajni in bi raje videl da se ta denar nameni EP in bom vsaj vedel za kaj se je ta denar porabil, ne pa da denar cudezno "izginja" ali pa se posoja drzavam od katerih tega denarja ne bomo nikoli videli