Košarka

Dončić v daljšem pogovoru za Marco ob stoti tekmi za Real razkril, da ima doma polno garažo košarkarskih žog

Madrid, 05. 02. 2017 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenski čudežni deček Luka Dončić bo danes odigral jubilejno 100. tekmo v članskem dresu Real Madrida. Ob tej priložnosti in glede na zadnje dosežke košarkarja iz Ljubljane je osrednji španski športni časnik Marca z njim objavil daljši videopogovor.

V Realu je spoznal tudi slovitega Cristiana Ronalda, ki prav danes praznuje 32. rojstni dan.
V Realu je spoznal tudi slovitega Cristiana Ronalda, ki prav danes praznuje 32. rojstni dan. FOTO: Facebook

Novinarja Nacho Duque in Jose Luis Martinez sta v uvodu članka V prvem planu Dončiću nadela vzdevka "Nino Maravilla" (Čudežni deček) in "Magic" Dončić in dodala, da ima vse možnosti, da postane številka 1 na naboru novincev lige NBA. Kot pripoveduje njegova mama Mirjam Poterbin, je Luka Dončić že pri treh mesecih starosti redno obiskoval treninge košarke. Ko je bil namreč bolan ali ga je mučila kakšna druga otroška nevšečnost, ga je mama položila v voziček in ga odpeljala na trening očeta Saša Dončića, ki je bil reprezentant Slovenije do leta 2009. Ko je Luka slišal odbijanje žoge na parketu ter cviljenje športnih copat, je kot po čarovniji prenehal jokati. Novinar Marce mu je povedal to zgodbo iz otroštva. Luka jo je zbrano poslušal in se zasmejal. "To sicer prvič slišim, vendar mi je oče večkrat povedal, da me je košarka vedno pomirjala," pravi Luka Dončić.

Košarkarji, ki so ga videli kot majhnega otroka, pravijo, da je lahko že pri šestih letih zadel mete za tri točke in razumel določene taktične prijeme. "Ne spomnim se, ali sem s šestimi leti zadeval prave trojke, vem pa, da sem na nižje koše dosegel veliko točk. Zagotovo pa sem nekaj o košarki že vedel, saj sem redno obiskoval tekme in treninge očeta," dodaja Dončić. Natančno pa se spominja, česa se je najbolj veselil – konca tedna, ko je očetova ekipa igrala doma. "Komaj sem čakal, da ob odmoru skočim na igrišče in mečem na koš. To me je res veselilo."

Žoga je postala njegova spremljevalka in najboljše darilo za rojstne dneve, nova leta in druge priložnosti. Pravijo, da jih ima več kot sto. "Ne vem, ali jim imam res sto, kakšnih 60 ali 70 pa zagotovo. Vse so spravljene v garaži doma v Sloveniji. Nikoli jih nisem štel, a jih je res veliko," pravi Dončić.

V košarkarski šoli Uniona Olimpije je njegov talent hitro prišel do izraza. Z enajstimi leti je že izstopal med fanti, ki so bili dve ali tri leta starejši od njega. Hitro so ga opazili tudi ogledniki drugih klubov. Nekdanji srbski igralec Mirko Miličević je posredoval pri Real Madridu in "blancos" so ga leta 2012 povabili, da je z njimi odigral mini pokal v Barceloni.

V prvih tednih pomislil, da bi se vrnil v Slovenijo
Real je izgubil finale z Barcelono, Dončić pa je bil z 20 točkami najboljši strelec ekipe, čeprav so bili soigralci leto ali dve starejši. Real Madrid mu je takoj ponudil možnost šolanja in igranja v Madridu in še isto poletje se je Dončić preselil v špansko prestolnico. Nekaj časa je bila z njim še mama, nato pa se je moral 13-letni Luka znajti sam. "Prvi tedni, ko sem bil brez družine, so bili zelo težki. V nekem trenutku sem hotel vse pustiti in se vrniti v Slovenijo. A to je bil le en dan v prvih tednih. Ko sem se naučil nekaj španščine, je bilo vse lažje." Zdaj Dončić špansko odlično govori, s pravim madridskim naglasom. 

Občutki samote so izginili, ko je dobil nove prijatelje in začel dominirati na tekmah. Na mini pokalu v Vitorii leta 2013 je pri 14 letih popeljal Real Madrid do naslova. Bil je MVP turnirja s povprečjem 24,5 točke, 13 skokov in indeksom 38,5. V finalu so beli povozili Barcelono z 71:47, Dončić pa je dosegel 25 točk, 16 skokov in imel indeks 33.

Luka Dončić trenutno velja za največji talent svetovne košarke.
Luka Dončić trenutno velja za največji talent svetovne košarke. FOTO: AP

Bil je vesoljec med vrstniki; MVP kadetskega prvenstva Španije, MVP mladinskega prvenstva Španije, mladinski evropski prvak ... Pri 15 letih je na nekem turnirju v Milanu tekmo končal s statističnim indeksom 70. V sezoni 2014–15 je igral v amaterski ligi pod okriljem španske košarkarske zveze in dvoboji s precej starejšimi igralci so ga utrdili. Pri 16 letih ga je trener Pablo Laso povabil na treninge članske ekipe, čez dva meseca pa je že odigral prvo tekmo v španskem prvenstvu, s čimer je postal tretji najmlajši debitant v Španiji. Proti Unicaji je prvič dobil priložnost in v minuti in 28 sekundah zadel trojko.

V tej sezoni je odigral še pet tekem, naslednje leto pa je že postal stalni član prve ekipe Real Madrida. Sicer kot tretji organizator igre, a pri svojih 204 centimetrih je lahko igral tudi na mestu branilca ali krila. V tej sezoni je eden od nosilcev Real Madrida; je treti najbolje ocenjeni igralec ekipe v evroligi in španskem prvenstvu. Organizira, podaja, zabija, skače in deli blokade. Počne vse, in to zelo dobro.

V tej sezoni je bil enkrat MVP kroga lige ACB in dvakrat evrolige. Danes bo proti Murcii za Real Madrid odigral 100. tekmo. "Vse se odvija zelo hitro. Ponosen sem, da lahko igram za ta čudovit klub. Če bi mi pri 13 letih rekli, kaj bom dosegel, ne bi verjel." In katera tekma mu je najbolj ostala v spominu. "Prvenca sem bom spominjal vse življenje. Zelo je bilo lepo. Nikoli ne bom pozabil, kako mi je cela dvorana na nogah ploskala, ko sem zadel prvo trojko."

V petek na tekmi evrolige proti Baskonii je dosegel koš leta, ko si je med preigravanjem žogo od zadaj podal skozi noge in mimo dveh nasprotnih igralcev zadel koš. To je bila zadnja čudežna poteza dečka. Čudežnega dečka, so zapisali v Marci.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JAMES23
05. 02. 2017 19.00
-4
Vse lepo in prav...bravo luka...sam za u nba ligo človek ni...moje mnenje..bolš da je kr u eu.....
ZelenGrm
05. 02. 2017 21.06
+4
Torej praviš da nekdo ki bo čez nekaj let med boljšimi ali pa celo najboljši košarkaš v Evropi, ni za NBA? Malo pojasni.
za registracijo
05. 02. 2017 18.00
+1
KiNgKoNg
05. 02. 2017 17.41
Uporabite pa vedno tisto sliko, na kateri je Oladipo v prvem planu.