Košarka

Dikaioulakos izbral petnajsterico za EP, med njimi (pričakovano) ni Nike Barić

Ljubljana, 28. 04. 2023 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenske košarkarice bodo v sredo v Ljubljani začele z misijo EuroBasket 2023. Strokovni štab reprezentance na čelu s selektorjem Georgiosom Dikaioulakosom je na seznam reprezentančnih kandidatk uvrstil 15 košarkaric. Slovenke bodo sprva vadile še v okrnjeni zasedbi, saj je nekaj igralk po naporni klubski sezoni dobilo nekaj več odmora. Slovenke bodo na domačem evropskem prvenstvu v Stožicah igrale v skupini C skupaj z Nemčijo, Veliko Britanijo in s Francijo. Do prvih uradnih obveznosti, ki sledijo dva dneva pred začetkom prvenstva, bodo Slovenke predvidoma opravile 37 dni priprav. Poleg Ljubljane bodo izbranke selektorja Dikaioulakosa vadile še v Zrečah, Podčetrtku in Mariboru.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na sredinem zboru Slovenke še ne bodo v polni zasedbi. Nekaj košarkaric ima namreč še klubske obveznosti oziroma je dobilo nekaj več dni odmora po naporni sezoni. Z nekajdnevno zamudo bo v Ljubljano prav tako prispel selektor Georgios Dikaioulakos, ki ga v prihodnjih dneh čaka finalna serija italijanskega prvenstva, odsotna pa bo tudi pomočnica Styliani Kaltsidou. Edina novinka je 18-letna Hana Ivanuša, v aktualni sezoni najboljša strelka in skakalka ljubljanske Ježice. "Misija, ki jo v zadnjih dveh letih tako nestrpno pričakujemo, je končno pred nami. Vsi člani reprezentance komaj čakamo začetek priprav na EuroBasket. Veseli me, da imajo reprezentantke za seboj dobro klubsko sezono in bodo reprezentančno akcijo pričakale v dobri formi. Nekaj uvodnih dni še ne bomo vadili v polni zasedbi, saj nekatere igralke potrebujejo malo dodatnega počitka, a že v drugi cikel bomo zakorakali kompletni. Upam, da ostanemo zdravi in s polno vnemo še naprej gradimo filozofijo ekipe in naše igre," je za uradno spletno stran KZS dejal Dikaioulakos.

V reprezentanco se vrača Eva Komplet

Strokovni štab reprezentance ostaja nespremenjen. Selektorju Georgiosu Dikaioulakosu bodo pomagali pomočniki Styliani Kaltsidou, Tomaž Fartek in Gašper Sluga, za telesno pripravo bo skrbel Marko Dimnik, doktor reprezentance je Jošt Kokalj, fizioterapevtka Pia Pavlič, direktor reprezentance Matej Likar, tehnični vodja Enej Umek in predstavnik za odnose z javnostmi Grega Brezovec. Se pa v izbrano vrsto vrača Eva Komplet, ki je slovenski dres nosila na 28 uradnih tekmah. Tokrat resda v vlogi fizioterapevtke, za vsebine na družbenih omrežjih pa bo skrbel Kristjan Jurkošek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dnevni program v dvorani Stožice bo obsegal štiri tekme. Prva tekma se bo vse dni skupinskega dela začela ob 12.15, druga tekma bo na sporedu ob 15.00, tretja ob 18.00 in zadnja ob 20.45. Slovenke bodo vse tekme skupinskega dela v Stožicah igrale ob 18.00. Uvodno tekmo bodo Slovenke odigrale prvi dan prvenstva, ko se bodo v četrtek, 15. junija, srečale z Veliko Britanijo, dan kasneje jih čaka dvoboj z Nemčijo, nato pa se bodo po dnevu premora v nedeljo, 18. junija, pomerile še s Francijo.

Zala Friškovec bo močno slovensko orožje na EP.
Zala Friškovec bo močno slovensko orožje na EP. FOTO: Damjan Žibert

Prvouvrščene reprezentance vsake skupine se bodo po odigranem skupinskem delu neposredno uvrstile v četrtino finala. Drugo in tretjeuvrščene reprezentance skupin čaka repasaž za preostala štiri prosta mesta v izločilnih bojih (A2:B3, B2:A3, C2:D3, D2:C3), ki bo na sporedu 19. junija v Tel Avivu (skupini A in B) ter 20. junija v Ljubljani (skupini C in D). Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 22. junija, polfinalna dvoboja in prvi kvalifikacijski tekmi za uvrstitev v kvalifikacije za olimpijske igre 24. junija, odločilna tekma za olimpijski kvalifikacijski turnir in boja za medalje pa v nedeljo, 25. junija.

Slovenke bodo sicer na prvenstvu stare celine zaigrale četrtič zapored. Na svojem prvem prvenstvu leta 2017 v Pragi so v predtekmovanju dosegle eno zmago in zasedle 14. mesto, v Nišu in Beogradu dve leti kasneje pa so se uvrstile v kvalifikacije za četrtfinale in po porazu z Belgijo osvojile končno 10. mesto. 10. so bile tudi pred dvema letoma, ko sta EuroBasket gostili Španija in Francija. Naslov prvakinj bodo branile košarkarice Srbije.

Skupina A (Tel Aviv): Črna gora, Latvija, Španija, Grčija
Skupina B (Tel Aviv): Belgija, Italija, Češka, Izrael
Skupina C (Ljubljana): Nemčija, Velika Britanija, SLOVENIJA, Francija
Skupina D (Ljubljana): Turčija, Slovaška, Madžarska, Srbija

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

misekmali
28. 04. 2023 13.41
+3
Vrata pokazat selektorju in KZS, takoj!!!!
jezenslovenec
28. 04. 2023 13.30
+4
Tudi tega trenerja in komplet vodstvo košarkarske zveze bi morali odstavit oziroma zamenjat. To vodstvo se že predolgo pase na položajih.
zmerni pesimist
28. 04. 2023 12.35
+7
Med gledalci pa tudi ne mene čeprav sem mislil priti že z Niko bi bili težko sedaj je pa misija nemogoče ali bo kdo odgovarjal za neuspeh seveda trenerja bojo nagnali ostali bojo pa še naprej greli stolčke
bohinj je zakon
28. 04. 2023 12.22
+1
Brez Nike ne bo šlo. Kaj dogaja?
Sortegilio
28. 04. 2023 12.02
-2
Ne glede na tiste dogodke absolutno podpiramo ekipo - igralke in trenerja. Nima smisla širiti negativo, treba je stopiti skupaj in navijati za reprezentanco.
brezcasni
28. 04. 2023 19.05
+0
negativo je nekdo povzrocil in zakaj je ne siriti...da opravicimo tiste ki so jo skuhali.....riba smrdi vedno pri glavi.....
Špinača
28. 04. 2023 11.58
+6
ta kukurikos ne bo dolgo! 🤭😅