Košarka

Čista petka: Slovenci odpihnili Bolgare in potrdili mesto na prvenstvu stare celine

Ljubljana, 14. 09. 2016 21.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska košarkarska reprezentanca je zmagala še peto zaporedno kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto. Tokrat je v Stožicah z visoko razliko (85:63) premagala še Bolgarijo in se tekmo pred koncem že uvrstila na Eurobasket 2017.

Goran Dragić je prispeval 17. točk.
Goran Dragić je prispeval 17. točk. FOTO: Damjan Žibert

Slovenska košarkarska reprezentanca si je z zmago nad Bolgarijo krog pred koncem kvalifikacij zagotovila nastop na evropskem prvenstvu 2017. Pred 4500 gledalci v Stožicah je zmagala s 85:63. Slovenija bo v soboto igrala še zadnjo tekmo kvalifikacij - ob 15. uri v Kijevu proti Ukrajini. V primeru zmage oziroma poraza za manj kot sedem točk bo osvojila prvo mesto v skupini E, če izgubi za več kot sedem točk (na prvi tekmi je bilo 84:77) pa bo zasedla drugo mesto. V vsakem primeru ima krog pred koncem že dovolj točkovne zaloge, saj na eurobasket vodi sedem prvih mest ter štiri druga. Za Slovenijo bo to trinajsti zaporedni nastop na evropskih prvenstvih. Zadnjih dvanajst let ji sicer ni bilo treba igrati kvalifikacij, saj se je na prvenstva stare celine uvrščala z dobrimi igrami na evropskih prvenstvih. Od osamosvojitve ni izpustila nobenega evropskega prvenstva, najvišjo uvrstitev pa je zabeležila 2009 na Poljskem, kjer je bila četrta. Eurobasket 2017 bo potekal v štirih državah - na Finskem, v Romuniji, Izraelu in Turčiji, kjer bo tudi zaključni del. Žreb skupin bo predvidoma decembra, glede na to, da so slovenski navijači priljubljeni po vsej Evropi in da ima vsak gostitelj možnost enega vabila, si bo Košarkarska zveza Slovenije prizadevala, da bi izbranci selektorja Igorja Kokoškova naslednji september predtekmovanje igrali v nam najbližjem kraju, Cluju v Romuniji, ki je od Ljubljane oddaljen manj kot 900 kilometrov. Ostale opcije so finančno precej manj ugodne - Tel Aviv, Helsinki, Istanbul.

Igor Kokoškov je popeljal Slovenijo na Eurobasket, ki bo leta 2017.
Igor Kokoškov je popeljal Slovenijo na Eurobasket, ki bo leta 2017. FOTO: Damjan Žibert

Bolgarija se je podobno kot na prvi tekmi v Botevgradu predstavila kot čvrsta ekipa, ki ni imela česa izgubiti, saj je že izpadla iz opcij za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Sloveniji je v prvem polčasu povzročila kar nekaj težav in šele v zaključku tega dela so izbranci Igorja Kokoškova prešli v ospredje. Vodstvo s 34:29 je bil ravno pravšnje za slovesno podelitev ob polčasu; iz rok predsednika KZS Mateja Erjavca, generalnega sekretarja Radoslava Nesterovića in podpredsednika KZS Gregorja Griljca so priložnostna darila prejeli dobitniki odličji na letošnjih prvenstvih - ženska izbrana vrsta do 20 let, moška reprezentanca do 16 let in ekipa Slovenije v košarki 3 x 3, ob njih pa še Damir Grgić kot najuspešnejši trener ženskih članskih in mladinskih ekip.

Tretja četrtina je stvari postavila na svoje mesto. Slovenija je ob vrhunski obrambi in odličnem napadu dobila kar s 35:6 ter si pred zadnjimi desetimi minutami nabrala neulovljivo prednost 69:35. Goran Dragić je v tem delu dosegel enajst točk, priložnost za prve točke na uradni tekmi v članskem dresu pa sta dobila še Vlatko Čančar in Žiga Dimec. Na koncu - prav vseh dvanajst domačih igralcev se je vpisalo v statistiko - je bil prvi strelec Slovenije Goran Dragić s 17 točkami in desetimi podajami (met iz igre 7:8), dvanajst jih je dosegel Gašper Vidmar (5 skokov, met iz igre 6:10), po deset pa sta jih prispevala Klemen Prepelič (trojke 2:8) in Luka Lapornik. Gledalci v dvorani Stožice so se od slovenskih košarkarjev poslovili z glasnih aplavzom in tradicionalnih 'Kdor ne skače, ni Slovenc,', od soigralcev pa se je v slačilnici poslovil tudi Jaka Blažič. Podobno kot Zoran Dragić en teden pred njim je moral prisluhniti klubskim delodajalcem pri španski Vitorii.

Izid:
Slovenija - Bolgarija 85:63 (16:21, 18:8, 35:6, 16:28)
G. Dragić 17., Vidmar 12.

Več sledi!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

polimer
15. 09. 2016 10.30
-1
Bolgari so pa res strahospoštovanja vreden tekmec.
jutri bolje bo
15. 09. 2016 09.31
-3
Viejo cabron
15. 09. 2016 08.49
-2
Začetek je bil kot dizel motor pozimi, potem pa je naenkrat postala "formula 1"! Čestitam.
mcHudurra
14. 09. 2016 22.27
+12
Bravo, fantje iskrene čestitke.