Košarka

Brez lige ABA? Zanesljivo v evropskem pokalu!

Barcelona, 08. 07. 2015 19.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Košarkarji Uniona Olimpije bodo lahko očitno v naslednji sezoni igrali v evropskem pokalu, četudi ne bodo sodelovali v regionalnem tekmovanju Aba. Na četrtkovem žrebu skupin evropskega pokala bodo namreč sodelovali kot polnopravni člani tega tekmovanja.

Direktor Uniona Olimpije Matevž Zupančič se je v Barceloni udeležil sestanka z vodilnimi ljudmi Evrolige ter predstavniki klubov, ki bodo tekmovali v tem drugorazrednem evropskem klubskem tekmovanju, in čeprav Ljubljančani nimajo zagotovljenega statusa v ligi Aba v prihodnji sezoni - to je bil do zdaj pogoj za udeležbo v evropskem pokalu, so uvrščeni v žreb. Po rezultatih iz zadnjih treh sezon so celo v tretjem od šestih kakovostnih bobnov. V njem sta še belgijski Oostende in nemški Ulm.

Matevž Zupančič in Jani Möderndorfer
Matevž Zupančič in Jani Möderndorfer FOTO: Damjan Žibert

"V Barceloni je potekalo vsakoletno srečanje klubov, ki nastopajo v evroligi in evropskem pokalu. Zbrani smo se seznanili z organizacijsko strukturo in sistemom tekmovanj. Spremembe glede na lansko sezono so minimalne in povezane predvsem z vedno večjimi zahtevami po urejenosti klubov, finančni disciplini, logistiki in varnosti na tekmah. Sprejet je bil koledar tekmovanja ter določeni protokoli žreba, ki bo v četrtek ob 12. uri. Želja vodstva je dolgoročno ohranjati tekmovalni sistem in še povečati prepoznavnost obeh tekmovanj. Regionalni ligi ABA ostajata dve evroligaški mesti in vsaj tri mesta v evropskem pokalu. V obeh tekmovanjih si organizatorji še naprej jemljejo pravico do podeljevanja posebnih povabil klubom, ki izpolnjujejo pogoje tekmovanja, izkazujejo visoke športne ambicije in predstavljajo dovolj veliko tržno zanimivost," je dejal Zupančič.

Union Olimpije zaenkrat še nima mesta v ligi Aba, saj je v pretekli sezoni državnega prvenstva izpadla že v četrtfinalu. Če se bo liga Aba skrčila na 12 moštev, bosta Slovenijo najverjetneje zastopala le državni prvak Tajfun ter Krka, ki je osvojila prvo mesto v rednem delu lige Telemach. Obstaja pa še možnost, da liga ostane v sedanjih okvirih, se pravi s 14 klubi, in da Union Olimpija prejme posebno povabilo.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KOPITES
09. 07. 2015 12.08
Kaksno posebno povabilo?od kje to?nema nista..ce si ispadu ze v 1/4 finalu potem nimas pravice igrati...simple
francosy1
09. 07. 2015 11.10
Najbolje bi bilo, če se liga razširi na 14, posebno povabilo pa dobita Olimpija in Helios. Sicer je to malo utopično, je pa res, da sta to morda celo edina kluba v regiji, ki imata denar za wild card. V Domžalah gradijo zelo konkurenčno ekipo. Prepričan sem, da bi v ABA ligi bili blizu sredine lestvice, če bo prava kemija.
Zverina56
09. 07. 2015 10.52
-1
Haha..tajfun bo kanonfuter v Aba ligi :D une vaške posebneže bojo gazil po celem igrišču :D