Drugi športi

Brazilci (spet) zaljubljeni v Neymarja, ki je končno zadel, Phelps odšel z novim zlatom v žepu

Rio de Janeiro, 14. 08. 2016 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Pestra sobota v Riu de Janeiru je prinesla kar nekaj končnih odločitev. Domačini Brazilci so lahko proslavljali napredovanje nogometne reprezentance, ki je rešila nekaj ponosa po precej neuspešnem dnevu, prvi zadetek je zabil Neymar. Michael Phelps se je poslovil z novo zlato kolajno.

Mo Farah.
Mo Farah. FOTO: Reuters

Atletika: Farah ubranil olimpijsko zlato na 10.000 m, Hendersonu zlato v skoku v daljino, Thompsonova slavila v sprintu na 100 m

Britanski atlet Mo Farah je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru ubranil zlato kolajno na 10.000 m, ki jo je osvojil pred štirimi leti v Londonu. S časom 27:05,17 je v zadnjih 100 m ugnal vse tekmece na čelu s Kenijcem Paulom Tanuijem (27:05,64), bron pa je osvojil Etiopijec Tamirat Tola (27:06,26).
Triintridesetletni v Somaliji rojeni Farah je leta 2012 v Londonu osvojil zlati kolajni na 10.000 in 5000 m, kar mu je uspelo tudi na dveh zaporednih svetovnih prvenstvih leta 2013 v Moskvi in leta 2015 v Pekingu in dveh evropskih prvenstvih leta 2010 in 2014. Teh dosežkom ni zmogel še nihče v zgodovini. Farah je zadnji poraz na velikem tekmovanju doživel na 10.000 m v finalu SP v Daeguju leta 2011, kjer je bil drugi po slavju na pol krajši razdalji. Ameriški atlet Jeff Henderson je osvojil zlato medaljo v skoku v daljino; za svoje prvo odličje na velikih tekmovanjih je preskočil 8,38 metra. Le centimeter je zaostal Južnoafričan Luvo Manyonga (8,37 m), tretji je bil branilec naslova Britanec Greg Rutherford (8,29 m). Henderson je po 8,20 m vodil po prvi ter nato tudi v drugi seriji. V tretji ga je z 8,25 m prehitel rojak Jarrion Lawson, Manyonga pa je povedel z 8,37 m v predzadnji seriji. V šestem poskusu je najdaljšo daljavo dneva dosegel Henderson, Rutherford si je zagotovil bron s svojim najboljšim dosežkom, Lawson pa je tudi skočil daleč, vendar je z levo roko podrsal in so mu zato namerili le 7,78 m in je končal na četrtem mestu.

Jamajška atletinja Elaine Thompson je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru osvojila zlato v teku na 100 m. S časom 10,71 sekunde (veter +0,5 m/s) je ugnala Američanko Frentorish Bowie (10,83), bron pa je osvojila branilka naslova Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce (10,86). Thompsonova, ki ima v lasti najboljši izid sezone na svetu, je kmalu prevzela vodstvo in ga ni več izpustila iz rok. Dosegla je tudi najboljši čas v finalih na OI na 100 m po Američanki Florence Griffith-Joyner, ki je 10,54 sekunde tekla leta 1988 v Seulu. Fraser-Pryce se je morala tokrat zadovoljiti z bronom in ji je spodletel poskus, da bi kot prva atletinja v zgodovini na treh OI zapored osvojila zlato medaljo v posamičnih disciplinah. Prvič v zgodovini atletike pa se je primerilo, da je na najkrajšem olimpijskem teku prva sedmerica tekla pod 11 sekundami v samem samem teku. Med njimi je bila tudi evropska prvakinja in svetovna prvakinja na 200 m Nizozemka Dafne Schippers, ki je po slabem startu na koncu zasedla peto mesto (10,90).

Neymar je naravnal merilne naprave.
Neymar je naravnal merilne naprave. FOTO: AP

Košarka: Španija povozila Litvo, drama na derbiju in sladka zmaga Argentine, Nigerija presenetila leteče Hrvate

Na moškem košarkarskem olimpijskem turnirju so bile na sporedu tri tekme 4. kroga v skupini B. Španija je povozila Litvo s 109:59 in ji prizadejala prvi poraz v Rio de Janeiru. Argentina je po dveh podaljških premagala Brazilijo s 111:107, medtem ko je Nigerija ugnala Hrvaško z 90:76. Španski košarkarji so v velikem slogu premagali tradicionalnega evropskega tekmeca iz Litve, najbolj učinkovita moža pa sta bila Pau Gasol, ki je prispeval 23, Nikola Mirotić pa 19 točk. Pri Litovcih je Mindaugas Kuzminskas dosegel 17 točk. Argentinci so šele po dveh podaljških strli odpor gostiteljev letošnjih olimpijskih iger. Blestela sta Andres Nocioni s 37 in Facundo Campazzo s 33 točkami, za gostitelje je Nene Hilario prispeval 24 točk. Nigerijci so prišli do prve zmage na turnirju, na kolena pa so položili Hrvate. Pri Afričanih je bil najbolj učinkovit Michael Umeh z 19, pri Evropejcih pa Bojan Bogdanović z 28 točkami. Po štirih tekmah sta Argentina in Litva zbrali po sedem točk, Španija in Hrvaška po šest, Brazilija in Nigerija pa po pet. Pari zadnjega kroga so Nigerija - Brazilija, Španija - Argentina in Litva - Hrvaška.

Nogomet: Neymar z Brazilijo ob Nemčiji, Nigeriji in Hondurasu že v četrtfinalu

Nemški nogometaši so bili prvi polfinalisti olimpijskega turnirja v Riu. V uvodni četrtfinalni tekmi so v Brasilii premagali Portugalsko s 4:0 (1:0) in se bodo v sredinem polfinalu pomerili z Nigerijo, ki je z 2:0 (1:0) premagala Dansko. V polfinalu bo igrala tudi gostiteljica Brazilija, ki je z 2:0 (1:0) ugnala Kolumbijo. V tretji četrtfinalni tekmi je Honduras z 1:0 (0:0) ugnal Južno Korejo in bo v polfinalu igral z gostiteljico Brazilijo, ki je v zadnjem obračunu dneva premagala Kolumbijo z 2:0 (1:0). Svoj prvi zadetek na turnirju je dosegel superzvezdnik in kapetan Neymar v 12. minuti, ko je bil uspešen iz prostega strela. Končni izid pa je v 83. minuti postavil Luan. Brazilci so tako po zelo slabem začetku, ko so po dveh remijih brez zadetkov prišli v položaj, ko so morali v predtekmovanju reševati nastop v nadaljevanju OI, sedaj na poti, da osvojijo prvo olimpijski naslov, ki tej nogometni naciji edini še manjka. Nemci na OI nastopajo prvič po 28 letih, izbranci selektorja Horsta Hrubescha pa so po zadržanem začetku zdaj stopili na plin. Portugalcem so do vrha napolnili mrežo, čeprav tudi njihovi tekmeci niso bili brez priložnosti. Če bi v prvem polčasu kakšno izkoristili (najlepšo je imel že v 50. sekundi Mane, a a se je izkazal vratar Timo Horn), bi se morda tekma obrnila v drugo smer. Toda Nemčija je po zadetku Sergea Gnabryja v sodnikovem dodatku prvega polčasa pokazala, da jo zanima le zmaga, kar so v drugem delu potrdili Matthias Ginter (57.), Davie Selke (75.) in Philipp Max (87.), portugalski vratar Bruno Varela pa je tekmecem ubranil še nekaj nevarnih strelov. Honduras, v skupinskem delu je bil boljši od Argentine, še naprej preseneča. Južno Korejo, bronasto na prejšnjih OI v Londonu, je izločil po hitrem protinapadu in z zadetkom Albertha Elisa v 60. minuti.

Nigerijci, zlati na OI leta 1996 v Atlanti, se bolj ukvarjajo sami s seboj kot s tekmeci. Igralci te afriške države so namreč zaradi neplačanih obveznosti domače zveze grozili z bojkotom četrtfinala v Salvadorju, selektor Samson Siasia pa je zapretil z odstopom, "ker že pet mesecev ni dobil plače". Težave so se sicer začele že pred OI, saj so Nigerijci iz ZDA v Brazilijo pripotovali le nekaj ur pred začetkom uvodne tekme z Japonsko, ki so jo potem dobili s 5:4. Ker njihova zveza ni rezervirala letalskih kart, so morali na prevoz nekaj dni čakali v svoji pripravljalni bazi v Atlanti.

Phelpsa je včeraj presenetil Schooling, toda v štafeti Baltimorčan ni dovolil, da bi mu z rojaki kdo vzel novo zlato kolajno.
Phelpsa je včeraj presenetil Schooling, toda v štafeti Baltimorčan ni dovolil, da bi mu z rojaki kdo vzel novo zlato kolajno. FOTO: AP

Odbojka: Maracanazinha utihnila ob slavju Italije

Na moškem odbojkarskem olimpijskem turnirju v Rio de Janeiru so bile na sporedu tekme 4. kroga. Razplet skupine B je jasen, že krog pred koncem so si napredovanje izborili Argentina, Poljska, Rusija in Iran, bolj negotovo je v skupini A. Preboj si je zagotovila le Italija, Brazilija, Francija, Kanada in ZDA pa imajo po šest točk. Uvodni dvoboj v skupini A se je končal z zmagoslavjem Američanov nad Francozi s 3:1. Aaron Russell (15 točk) in Matthew Anderson (14) sta bila najbolj učinkovita v svoji ekipi, pri evropskih prvakih pa Antonin Rouzier (21) in Earvin Ngapeth (19). Kanada je zanesljivo premagala Mehiko, po deset točk pa sta prispevala Gavin Schmitt in Graham Vigrass. Pravi posladek je bil obračun med gostitelji in Italijani, po hudem boju pa so v dvorani Maracanazinha slavili naši zahodni sosedi s 3:1. Brazilci so dobili uvodni niz, vse drugo pa je bilo v znamenju "azzurrov". Največ točk sta prispevala Ivan Zajcev (16) in Osmany Juantorena (13), v domači ekipi pa Wallace de Souza in Ricardo Lucarelli (oba po 15 točk).

V skupini B je Iran zanesljivo premagal Egipt s 3:0, udarni mož zmagovite ekipe pa je bil Shahram Mahmoudi z 19 točkami. Argentinci niso imeli težav s Kubanci, "gavči" so slavili s 3:0, najbolj učinkovit pa je bil Ezequiel Palacios z 11 točkami. Na maratonskem boju med Poljaki in Rusi so se zmage na koncu veselili Rusi, sicer branilci olimpijskega naslova, ki so slavili s 3:2. Za Ruse je 15 točk prispeval Maksim Mihajlov, po eno manj Sergej Tetjuhin in Egor Kliuka, pri Poljakih pa je bil najbolj razpoložen Bartosz Kurek z 31 točkami.

Plavanje: Paltrinieri slavil na 1500 metrov, slavje obeh ameriških štafet s Phelpsom na čelu

Američani Ryan Murphy, Cody Miller, Michael Phelps in Nathan Adrian so v zadnji plavalni disciplini na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru osvojili odličje najbolj žlahtnega leska na 4 x 100 m mešano. Američani so postavili nov olimpijski rekord (3:27,95), drugouvrščeni Britanci so zaostali 1,29, tretjeuvrščeni Avstralci pa 1,98 sekunde. Ameriški plavalni superzvezdnik Phelps je na olimpijskih igrah zbral že 23 zlatih, tri srebrne in dve bronasti odličji ter je v zgodovino zapisan kot najuspešnejši udeleženec poletnih olimpijskih iger s skupno 28 kolajnami. V Braziliji je osvojil pet zlatih in eno srebrno odličje ter oplemenitil svojo bogato zbirko olimpijskih odličij. Že v Londonu je postal najuspešnejši udeleženec poletnih olimpijskih iger, v Riu je mejnike prestavil še višje. ZDA so slavile tudi pri ženskah, plavalke Kathleen Baker, Lilly King, Dana Vollmer, Simone Manuel so osvojile zlato kolajno na štafetni preizkušnji na 4 x 100 m mešano. Američanke so razdaljo preplavale v času 3:53,13 minute. Drugouvrščene Avstralke so zaostale 1,87, tretjeuvrščene Danke pa +1,88 sekunde. Italijan Gregorio Paltrinieri (14:34,57) je dobil najdaljšo preizkušnjo na letošnjih igrah na 1500 metrov. Srebrno kolajno je osvojil Američan Connor Jaeger (14:39,48), bronasto pa Italijan Gabriele Detti (14:40,86).

Ameriški plavalec Murphy je sicer na sobotni štafetni preizkušnji na 4 x 100 metrov mešano na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru postavil nov svetovni rekord na 100 m hrbtno. Murphy je uvodno štafetno razdaljo preplaval v času 51,85 in izboljšal več kot šest let star dosežek rojaka Aarona Peirsola (51,94).

Rokomet: Znanih pet četrtfinalistov

Na moškem rokometnem turnirju poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru so si pred zadnjim krogom nastop v četrtfinalu že izborili Francija, Hrvaška in Danska iz skupine A ter Slovenija in Nemčija iz skupine B. Za preostala tri mesta se bo odvijal ogorčen boj, kandidati pa so Katar, Argentina, Brazilija, Poljska in Egipt. Slovenija je v "matineji" klonila proti Nemčiji z s 25:28, v drugi tekmi v tej skupini pa sta se Egipt in Brazilija razšla z neodločenim izidom 27:27. V afriški izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Ahmed Elahmar z devetimi goli, v južnoameriški pa Henrique Teixeira, Alexandro Pozzer, Andre Soares in Haniel Langaro dosegli po štiri gole. Poljska je po hudem boju ugnala Švedsko s 25:24. Najbolj učinkovit igralec zmagovite ekipe je bil Karol Bielecki, pri poražencih, ki so zapravili vse možnosti za napredovanje v četrtfinale, pa Philip Stenmalm. Oba sta dosegla po osem zadetkov.

V uvodni tekmi skupine A je Hrvaška po hudem boju ugnala branilko olimpijskega naslova iz Londona Francijo z 29:28. Za Francijo je bil to prvi poraz na olimpijskem turnirju, z enim porazom, in sicer na uvodni tekmi proti Katarju, so v skupini tudi A hrvaški rokometaši. Najboljši strelci hrvaške reprezentance so bili Marko Kopljar s šestimi goli, po pet sta jih dosegla Zlatko Horvat in Manuel Štrlek, pri Francozih se je z desetimi goli izkazal Michael Guigou. Danska je nekoliko težje ugnala Katar s 26:25, prvi strelec skandinavske vrste pa je bil Lasse Svan s sedmimi goli. Toliko zadetkov je za Katarce, sicer svetovne podprvake, prispeval Žarko Marković. Argentina je dosegla prvo zmago na turnirju in obudila upanje za četrtfinale, za zmago nad Tunizijo s 23:21 pa je Federico Pizarro prispeval sedem zadetkov.

Tenis: Puigova iz Portorika presenetljivo zlata med teniškimi igralkami, Šehinjama bron, Venus do rekordne pete

Monica Puig iz Portorika je v finalu na olimpijskem teniškem turnirju v Riu de Janeiru presenetljivo po dveh urah in devetih minutah premagala drugo igralko sveta Nemko Angelique Kerber in postala prva Portoričanka v zgodovini z najžlahtnejšo kolajno z OI. Puigova je v prvem krogu izločila edino slovensko tenisačico na teh OI Polono Hercog. Čehinja Petra Kvitova je osvojila bron. V boju poraženih polfinalistk je premagala Američanko Madison Keys s 7:5, 2:6, 6:2. Čehinji Lucie Šafarova in Barbora Strycova sta osvojili bronasto odličje med ženskimi dvojicami. V tekmi za tretje mesto sta premagali rojakinji Andreo Hlavackovo in Lucie Hradecko s 7:5 in 6:1. Finalni obračun med Rusinjama Jekaterino Makarovo in Jeleno Vesnino s Švicarkama Timeo Bacsinszky in Martino Hingis bo na sporedu v nedeljo popoldne po slovenskem času. Američana Venus Williams in Rajeev Ram sta med mešanimi dvojicami v prvem polfinalu sta z 2:6, 6:2 in 10:3 po uri in osmih minutah premagala Indijca Sanio Mirzo in Rohana Bopanna. V drugem polfinalu sta se pomerila Američana Bethanie Mattek-Sands in Jack Sock ter Čeha Hradecka in Radek Štepanek. Ameriški par je zmagal po podaljšanem drugem nizu s 6:4 in 7:6 (3). Šestintridesetletna Williamsova je s polfinalno zmago med mešanimi pari postala šele druga v zgodovini tenisa, ki bo osvojila pet olimpijskih medalj; pred njo je to uspelo le Britanki Kathleen McKane med letoma 1920 in 1924, ki je imela zlato in po dve srebrni ter bronasti medalji. V nedeljskem finalu si lahko Venus Williams kot prva tenisačica doslej pribori pet zlatih odličij. Sedaj si s štirimi zlatimi medaljami prvo mesto deli s sestro Sereno Williams, tri od tega sta skupaj osvojila med dvojicami v Sydneyju (2000), Pekingu (2008) in Londonu (2012).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lux-penguin Salesin
14. 08. 2016 14.58
+1
meni je malce bedno, da lahko nekdo osvoji 5 medalj. Rubrik v plavanju je več k tekmovalcev.
DeBill
14. 08. 2016 11.14
-2
Jaz bi na OI spustil samo amaterje, torej naj bi bila to neke vrste amaterska zabava, brez dopinga in ostale navpake. A ni to v bistvu smisel OI?
ares1976
14. 08. 2016 12.33
+1
Najvec dopinga je v amaterskih vodah... ni kontrol..
apodgraj
14. 08. 2016 09.31
+1
Senzacionalna vest Neymar je naravnal merilne naprave in končno enkrat zadel . Tako se večinoma začnejo čudaški komentarji na tem portalu . Enkrat dobro igraš ali enkrat zadaneš mreži in že si v dobri igralski in strelski formu . 90 procentov tekem igraš slabo in preostalih 10% nekoliko bolje in že si vrhunsk nogometaš, da ne bo pomote , to velja samo za zvezdnike .
Symbolic
16. 08. 2016 09.18
Nić ćudnega! Mediji le morajo nekako "opravičit" svoj obstoj, da ne rečem svoje nadlegovanje... Olimpiado večinoma spremljam na HRT2, ker so komentatorji daleč bolj kvalitetni (telovadba, atletika itd)... Primer: včeraj sem, prvič v življenju, spremljal tekmovanje v dresuri konjev... Komentatorka je s svojo detajlno razlago posameznih elementov dresure največ prispevala k tem, da sem užival v lepoti tega športa, zlasti, v "kolaboraciji" teh pametnih živali s človekom! Ja, nekomu bo to smešno, vendar, nogomet ni edini zanimiv šport... Pa še to: Apodgraj, ne vem zakaj si "fasal" te minuse, če si napisal tako kot je...