Šport

Košarka zalila tivolski led

Ljubljana, 07. 11. 2007 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Košarkarji Union Olimpije so trenutno slovenski športni hit, tivolski hokejski sosedi pa njihova športna bratovščina.

Košarkarji Union Olimpije so na začetku jesensko-zimske sezone nedvomno slovenski športni hit. Ta že skoraj nacionalni košarkarski zanos pa bi utegnil trajati tudi precej dlje kot se zdi v teh morda malce preveč evforičnih dneh. Zanimivo je, da so slovenski in ljubljanski košarkarski navdušenci v 2. krogu Tivoli napolnili kljub zelo slabi igri in visokemu porazu Uniona Olimpije v 1. krogu Evrolige v Sieni.

Košarkarski Tivoli na Triglavu

Igralec CSKA iz Moskve Matjaž Smodiš ima tudi v košarkarskem Tivoliju veliko privržencev.
Igralec CSKA iz Moskve Matjaž Smodiš ima tudi v košarkarskem Tivoliju veliko privržencev. FOTO: Reuters

Polna dvorana in zmaga proti Olympiakosu zadnji četrtek sta košarkarje in vodstvo Uniona Olimpije ponesli v športne višave, čeprav je uspešnemu nastopu proti Grkom in sijajnemu vzdušju v Tivoliju vnovič sledilo neprijetno presenečenje v regionalni konkurenci, ko so Ljubljančani klonili v Novem Sadu.

Sredina tekma v Tivoliju proti moštvu CSKA iz Moskve pa bo najverjetneje eden izmed vrhuncev športne sezone 2007/2008 v Sloveniji. Takšnega zanimanja gledalcev, medijev in poslovnih partnerjev za športno prireditev namreč že dolgo ni bilo.

Zeleno-beli Miha Zupan (desno) je proti Olympiakosu pred nabitim Tivolijem igral zelo dobro.
Zeleno-beli Miha Zupan (desno) je proti Olympiakosu pred nabitim Tivolijem igral zelo dobro. FOTO: Damjan Žibert

Če bi ledena dvorana Tivoli sprejela deset tisoč gledalcev, bi bila tokrat zagotovo nabito polna. Zanimiva pa je tudi primerjava med košarkarji Uniona Olimpije in hokejisti ZM Olimpije, ki letos nastopajo v avstrijski prvi ligi Ebel. Union Olimpija, ki ima letni proračun približno dva milijona evrov, in ZM Olimpija, ki na tekmovalno sezono zbere približno pol milijona evrov manj, sta predvsem znameniti ljubljanski športni blagovni znamki, vendar med seboj skorajda neprimerljivi.

Direktor hokejistov ZM Olimpije Matjaž Sekelj si tivolski led deli s košarkarji Uniona Olimpije.
Direktor hokejistov ZM Olimpije Matjaž Sekelj si tivolski led deli s košarkarji Uniona Olimpije. FOTO: POP TV

Tivolski košarkarji nastopajo v najmočnejši evropski klubski konkurenci ter zelo močni regionalni ligi, zeleno-beli hokejisti pa zgolj v precej manj odmevnem tujem državnem prvenstvu, ki za ljubljanski klub pomeni zgolj preživetje.

Res je tudi, da razvajene športne navdušence zanima predvsem Evroliga, precej manj regionalna konkurenca, v obeh primerih pa sta slovenski državni prvenstvi praktično brez večjega tekmovalnega naboja ali poslovnega pomena. Union in ZM Olimpija se na tako omejenem in „čudaškem“ trgu kot je slovenski, krčevito tepeta tudi za sponzorski denar, politično naklonjenost in poslovne partnerje, izhodiščni položaj pa je v tem primeru trenutno precej bolj naklonjen tivolskim košarkarjem.

Napadalec hokejistov ZM Olimpije Tomaž Vnuk zelo rad obiskuje tudi košarkarske tekme.
Napadalec hokejistov ZM Olimpije Tomaž Vnuk zelo rad obiskuje tudi košarkarske tekme. FOTO: POP TV

ZM Olimpija lahko ledeni Tivoli napolni večinoma le ob gostovanju Acroni Jesenic, medtem ko se na drugi strani košarkarji večinoma preživljajo z evroligaškimi dvoboji, ki so za Union Olimpijo najbolj izostren tekmovalni kriterij in merilo športne vrednosti. Vendar pa sta oba tivolska kluba vsak po svoje ponos in veselje za slovenske športne navdušence, ki bodo hitro pozabili na CSKA in hokejiste Red Bull Salzburga, na zeleno-beli slovenski športni ikoni pa nikoli.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.