Šport

Konec nogometnega prvenstva

Ljubljana, 26. 05. 2007 21.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Primorje je po treh letih premagalo Gorico, ki je kljub temu sezono končala na 2. mestu. Izpadli so Belokranjci.

Domžale so si že tri tekme pred koncem sezone priigrale naslov slovenskega prvaka.

Ajdovci so po skoraj natanko treh letih vnovič premagali sosede iz Nove Gorice. Navkljub porazu so se gostitelji z drugim mestom uvrstili v pokal UEFA, rdeče-črnim pa tudi prestižna zmaga ni kaj prida pomagala. Zasedli so končno peto mesto.

Domžalčani so proti Dravi potrdili naslov prvaka. Ptujčani so ob končnem porazu upali vsaj na neuspeh Maribora proti Interblocku v Ljudskem vrtu, toda "vijoličasti" so svoje delo opravili pričakovano in si tako priigrali končno tretje mesto in vstopnico za pokal Intertoto.

Interblock se bo za obstanek v prvi ligi pomeril z drugouvrščeno ekipo 2. SNL
Interblock se bo za obstanek v prvi ligi pomeril z drugouvrščeno ekipo 2. SNL FOTO: Jani Dolinšek

Interblock bo z drugouvrščenim moštvom 2. SNL igral dodatne kvalifikacije, Bela krajina pa se seli v 2. ligo. V Celju bi jo rešila zmaga, vendar ni imela kančka možnosti. Po hat-tricku Mitje Brulca je bilo 4:0.

HIT Gorica - Primorje 1:3 (0:0)

V prvem polčasu so imeli več od igre varovanci Borivoja Lučiča, ki so nekajkrat nevarno zapretili, a se je vselej izkazal vratar Primorja Nenezič. V 25. in 41. minuti je novopečeni slovenski reprezentant preprečil veselje Demiroviču, v 43. minuti pa tudi Kršiču, ki je dobro izvedel prosti strel z velike razdalje.

HIT Gorica je sezono končala na drugem mestu
HIT Gorica je sezono končala na drugem mestu FOTO: Jani Dolinšek

Drugi polčas je povsem pripadel gostom iz Ajdovščine, ki so s pridom izkoriščali vrzeli v novogoriški obrambi. V 49. minuti je Teinovič z 20 metrov z leve strani natančno meril v daljši kot Simčičevih vrat. Najlepšo priložnost za izenačenje je zapravil Demirovič po podaji Jokiča, ko je iz ugodnega položaja meril čez gol. V nadaljevanju so imeli sicer belo-modri več žogo v svoji posesti, Ajdovci pa so bili zelo nevarni iz protinapadov in prekinitev. V 76. minuti je Kalin s prostega strela zadel vratnico, odbito žogo pa je v mrežo potisnil Zatkovič. V 88. minuti je po prekršku Simčiča nad Kosmačem z bele točke natančno meril dvakratni strelec Zatkovič. Končni izid pa je s strelom z roba kazenskega prostora postavil Goran Cvijanovič.

Športni park, gledalcev 1200, sodniki: Tošeski (Medvode), Pavlič (Laze v Tuhinju) in Ihan (Domžale).
Strelci: 0:1 Teinovič (49.), 0:2 Zatkovič (76.), 0:3 Zatkovič (88./11 m), 1:3 G. Cvijanovič (90.).
HIT Gorica: Simčič, Djukič, Nikolič, Živec (od 78. Brajič), Šuler, N. Kovačevič, Kršič (od 60. G. Cvijanovič), Demirovič, Matavž, Jokič, Velikonja (od 58. Šturm).
Primorje: Nenezič, Lekič, Zatkovič, Ostojič, Šabec (od 62. Džuzdanovič), Mlakar, Vidic, Škerjanc, Bunderla (od 46. Kalin), Teinovič (od 67. Kosmač), Kreft.
Rumeni kartoni: Šuler; Vidic, Šabec, Teinovič.
Rdeč karton: /.

Domžale - Drava 2:0 (1:0)

Tudi v zadnjem krogu so Domžalčani potrdili zaslužen naslov prvaka. Proti Dravi, ki se je borila za končno tretje mesto, so bili večino tekme boljši tekmec, kar so ne nazadnje potrdili tudi z zadetkoma Grabiča in Juninha.

Uvod tekme je zaznamovala terenska premoč gostiteljev, ki pa si tako kot gosti s Ptuja priložnosti niso priigrali. Šele v 22. minuti je dlani Murka ogrel Rakovič, vendar je bil njegov strel prešibak za vodstvo. Minuto pozneje je po lepi akciji spet poskusil Rakovič, vendar je takrat meril previsoko. Nato so več poguma pokazali tudi Ptujčani in prek Kronavetra in Horvata preizkusili sposobnosti vratarja Domžal Nemca.

Hud udarec so varovanci Dražena Beska doživeli v 29. minuti, saj je zaradi poškodbe iz igre moral mladi reprezentant Kronaveter, zamenjal pa ga je Ogu.

Ambicije za zadetek so novi slovenski prvaki pokazali v 43. minuti, ko je Jankovič po napaki Dravine obrambe zadel prečko, mrežo pa so zatresli v zadnji minuti prvega dela, ko je zmedo pred vratarjem Murkom izkoristil Grabič in žogo tudi ob pomoči enega izmed ptujskih branilcev potisnil v mrežo.

Začetek drugega polčasa je spet minil v popolni domžalski prevladi. Najprej se je pred prazno mrežo po podaji Ljubijankiča znašel Rakovič, a je žogo z vsega petih metrov poslal čez gol, niti pozneje pa kljub številnim nevarnim akcijam domžalskim napadalcem ni uspelo premagati Murka. V 61. in 65. minuti je vendarle zapretila tudi Drava, toda strela Ziliča iz bližine in kasneje Horvata nista zadela tako želenega cilja. Zilič ni bil uspešen niti v 81. minuti, ko je iz ugodnega položaja spet meril točno v vratarja Nemca. Zato pa je že nekaj trenutkov pred tem tretje mesto Dravi dokončno preprečil Juninho, ki je z glavo izkoristil lepo podajo Rakoviča z desne strani.

Športni park, gledalcev 2000, sodniki: Partlič (Pekre), Lackovič (Maribor) in Kresnik (Radlje ob Dravi).
Strelca: 1:0 Grabič (45.), 2:0 Juninho (80.).
Domžale: Nemec, Aljančič (od 89. Apatič), Elsner, Varga, Zeljkovič, Kirm, Grabič, Juninho, Ljubijankič (od 82. Lunder), Jankovič (od 63. Cimerotič), Rakovič.
Drava: Murko, Filipovič, Šterbal, Kelenc, Soska, Emeršič, Drevenšek, Horvat, Bošnjak (od 60. Tisnikar), Kronaveter (od 29. Ogu), Zilič.
Rumena kartona: Elsner; Horvat.
Rdeč karton:/.

Maribor - Interblock 3:0 (2:0)

Pozdrav kapetanov Interblocka in Maribora
Pozdrav kapetanov Interblocka in Maribora FOTO: Jani Dolinšek

Dvoboj v štajerski prestolnici se je končal z zadovoljstvom obeh ekip. Maribor si je z zmago priigral končno tretje mesto in nastop v pokalu Intertoto, Interblock pa se je ob porazu Bele krajine v Celju izognil izpadu v drugo ligo in se bo tako prihodnji teden meril v kvalifikacijah za obstanek med prvoligaši.

Tekmeca sta v uvodu pomembnega dvoboja le malokrat poskrbela za povišan srčni utrip gledalcev na tribunah Ljudskega vrta. Toda domačim privržencem je odleglo v 17. minuti, ko je Makriev izkoristil podajo iz kota in z glavo zadel za 1:0. Sledila je raztrgana igra s precej napakami, eno izmed teh pa so v svojem kazenskem prostoru spet napravili Ljubljančani, ki so neodločno posredovali in Miheliču dovolili, da je žogo spet potisnil v mrežo.

Eno lepših priložnosti Interblocka je v 25. minuti zapravil kapetan Šalja, ki je z glavo dodobra namučil Pridigarja, a se slednji ni pustil premagati in žogo odbil čez gol. Do konca polčasa so več poskušali gosti, vendar pa Zavrl v 33. in Čoralič v 39. minuti nista bila natančna.

Kljub zmagi gostiteljev sta se v Mariboru veselili obe ekipi
Kljub zmagi gostiteljev sta se v Mariboru veselili obe ekipi FOTO: Jani Dolinšek

Ob odmoru se je trener Interblocka Dragan Skočič odločil staviti na vse ali nič, saj je že na začetku drugega polčasa porabil vse tri menjave. Gerič se je sicer že kmalu zatem neuspešno odločil za strel od daleč, toda vse to ni prineslo želenega učinka ljubljanski ekipi. Gostitelji so v teh trenutkih čakali predvsem na protinapade, še najnevarnejši strel pa je v 87. minuti s 30 metrov sprožil Mezga, čigar strel je Adi Adilovič s težavami odbil v kot. Končni izid je tik pred zadnjim sodnikovim žvižgom postavil Zajc, ki je žogo po lepi akciji Diarraja poslal v prazen gol in potrdil zasluženo zmago.

Stadion Ljudski vrt, gledalcev 1200, sodniki: Drečnik (Zagorje ob Savi), Kodrič in Žitnik (oba Ptuj).
Strelci: 1:0 Makriev (18.), 2:0 Mihelič (24.), 3:0 Zajc (90.).
Maribor: Pridigar, Džinič, Lungu, Cipot, Mezga, Makriev (od 61. Zajc), Pekič (od 75. Diarra), Tomažič-Šeruga, Samardžič, Mihelič (od 73. Buzeti), Celcer.
Interblock: A. Adilovič, Grabus, Šalja, E. Adilovič (od 46. Štrbac), Pavlovič (od 46. Vakui), Elsner, Salkič, Marinič, Čoralič (od 46. Gerič), Jelečevič, Zavrl.
Rumeni kartoni: Džinič, Tomažič-Šeruga, Mihelič; Elsner, Šalja.
Rdeč karton: /.

MIK CM Celje - Bela krajina 4:0 (1:0)

Celjski nogometaši so izpolnili obljubo in se od domačih privržencev poslovili z zmago. V zadnji tekmi so nastopili oslabljeni, brez številnih igralcev uvodne enajsterice - manjkali so Gobec, Čadikovski, De Souza, Rusič - pa ugnali tekmece iz Bele krajine, za katere je bila zadnja tekma življenjskega pomena. V primeru zmage bi si namreč lahko priigrali dodatni kvalifikacijski tekmi za obstanek v prvoligaški sceni, s porazom pa se selijo v nižjo raven tekmovanja.

Že v drugi minuti je Špelič prelisičil štiri domače igralce in v slogu filmskega igralca zaigral prekršek v celjskem kazenskem prostoru, vendar izkušeni sodnik Čeferin ni nasedel njegovemu teatralnemu vložku. Le minuto kasneje je Urbanč sprožil močan strel mimo desne spodnje vratnice gostov, v 19. minuti pa je gostujoči vratar zelo dobro posredoval po lepi kombinaciji Celjanov, ki jo je zaključil Biščan.

Nato so na sceno stopili gosti, predvsem Dvorančič, obe njegovi zares lepi priložnosti pa sta ostali neizkoriščeni. Sledila je kazen: Savič je najprej dobro posredoval po silovitem strelu Beršnjaka, odbito žogo pa je Brulc spravil v mrežo za 1:0. V 41. minuti se je Beršnjak spretno izognil prepovedanemu položaju, njegov strel v levi spodnji kot pa je zaustavila vratnica.

V začetku drugega polčasa so gosti prek Mitrakoviča zamudili imenitno priložnost, v naslednjem napadu pa se je Brulc po lepi podaji Travnarja veselil drugega gola. V nadaljevanju je ritem igre malenkost popustil, v 62. minuti pa je Brulc po lepi podaji Sešlarja dosegel "hat-trick". Po tretjem prejetem golu so se gosti sprijaznili s svojo usodo in izpadu iz prvoligaške druščine, piko na i pa je v 88. minuti s svojim devetim golom v drugem delu državnega prvenstva postavil Biščan.

Arena Petrol, gledalcev 400, sodniki: Čeferin (Kranj), Šinkovec (Begunje) in Rep (Radovljica).
Strelca: 1:0 Brulc (26.), 2:0 Brulc (50.), 3:0 Brulc (62.), 4:0 Biščan (88.).
MIK CM Celje: Mujčinovič, Križnik, Halilovič, Pečnik (od 56. Škrbina), Beršnjak (od 79. Korun), Urbanč, Sešlar, Biščan, Brulc (od 72. Bakarič), Hadžič, Travner.
Bela krajina: Savič, Vrščaj, Karapetrovič (od 76. Pezdirc), Rastovac, Panikvar (od 55. Žagar), Mitrakovič, Penica, Špelič, Agič, Dvorančič, Raščič (od 46. Barborič).
Rumeni kartoni: Sešlar; Penica, Rastovac, Dvorančič.
Rdeč karton: /.

Koper - Nafta 3:1 (2:0)

Pokalni prvaki so se od domačih navijačev poslovili z zanesljivo zmago. Tekma sicer ni imela posebnega tekmovalnega naboja, saj ne eni ne drugi ekipi v nobenem primeru ni grozil drastičen padec ali se ji obetal vzpon k "dragocenim evropskim" mestom na lestvici.

Domači so začeli v zelo spremenjeni postavi in kljub temu kmalu povedli. Z več kot 25 metrov je s pravim evrogolom 19-letni Guberac povedel Koper v vodstvo. Gosti so prek Repine v 15. in Gerenčerja v 16. minuti nevarno ogrozili domača vrata, a je bil rezervni vratar Hasič obakrat na mestu. Rahlo terensko premoč je tik pred koncem prvega polčasa po samostojni akciji kronal Bordon, drugi 19-letnik v domači vrsti.

Tudi v nadaljevanju tekme so imeli več od igre rumeno-modri, Lovrečič (56.) in Nilton (68.) pa iz ugodnih položajev nista zmogla premagati solidnega Kuzme. Ko je že kazalo, da zadetkov ne bo več, se je strelcem znova odprlo v končnici tekme. Najprej je z roba kazenskega prostora močno sprožil Kovačevič, Hasič pa je žogo odbil v vratnico, od katere se je žoga odbila v gol. Minuto pozneje je razpoloženi Portugalec Nilton po akciji mladega Lovrečiča in Božičiča zadel iz neposredne bližine.

Tekma se je zasluženo končal z aplavzom domačih navijačev, gostujoči privrženci pa so vnovič glasno zahtevali odhod lendavskega stratega Milka Djurovskega.

Stadion Bonifika, gledalcev 1000, sodniki: Vinčič, Karmel (oba Maribor) in Rajh (Lovrenc na Dravskem polju).
Strelci: 1:0 Guberac (12.), 2:0 Bordon (44.), 2:1 Kovačevič (90.), 3:1 Nilton (90.).
Koper: Hasič, Puš, Handanagič, Lazič, Šečič (od 14. De Oliveira), M.Božič, Nilton, Guberac (od 58. Paulik), Lovrečič, Bordon (od 61. R. Božič), Božičič.
Nafta: Kuzma, Benko, Bukovec, Gerenčer, Bogdanovič, Lunder, Čeh (od 51. Kulčar), Repina, Bunc, Kovačevič, Celcar (od 79. Matjašec).
Rumeni kartoni: M. Božič, Guberac, Paulik, R. Božič; Bukovec, Gerenčer, Lunder, Kovačevič, Matjašec.
Rdeč karton:/.

Lestvica:

|| 1. Domžale | 75 točk
2. HIT Gorica | 58
3. Maribor | 57
4. Drava | 55
5. Primorje | 55
6. Koper | 48
7. MIK CM Celje | 45
8. Nafta | 45||

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ferrari Fan
27. 05. 2007 22.09
OLE OLE OLE OLE OLIMPIJA!!!! NK Bežigrad se bliža 1. ligi!!! Prpravte se na nove derbije in slavja Ljubljančanov, na novem štadionu v Stožicah! Yea!
m&k
27. 05. 2007 16.57
Pa kakšen slovenski nogomet...Niste resni, Liverpool !!!
_mj_@email.si
27. 05. 2007 12.54
Gremo naprej drugo sezono Maribor! Samo en je klub, samo ena čest, samo ti si naš...
Matej Anželj
27. 05. 2007 12.30
GREMO MARIBOR, TI SI ŠAMPION!!!!!!!!!!!
Rijad Proši?
27. 05. 2007 08.25
totimaribor- a si hotu reč DOMŽALEEEEE.
svastapickarodi
27. 05. 2007 02.22
SAMO EN JE KLUB, SAMO ENA ČAST, SAMO TI SI NAŠ .... GREMO MARIBOR !!!!!!