Šport

Jankovič ne bo predsednik EFH

Nikozija, 07. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nov predsednik Evropske rokometne zveze je postal Norvežan Tor Lian. V prvem krogu je bil med kandidati tudi Zoran Jankovič, ki pa ni dobil dovolj podpore.

Tor Lian je na mestu predsednika Evropske rokometne zveze (EHF) zamenjal Šveda Stafana Holmqvista. Na sedmem kongresu najvišjega evropskega rokometnega organa v Nikoziji na Cipru je Norvežan na drugem glasovanju prejel 23, njegov protikandidat, Luksemburžan Jan Kaiser, pa 22 glasov.

Zoran Jankovič se bo lahko tudi v prihodnje posvečal Mercatorju in slovenskim rokometašem
Zoran Jankovič se bo lahko tudi v prihodnje posvečal Mercatorju in slovenskim rokometašem FOTO: 24ur.com

V prvem krogu je bil med kandidati za predsednika EHF tudi prvi mož Rokometne zveze Slovenije (RZS) Zoran Jankovič, ki pa je dobil šest glasov. V drugi krog sta se tako uvrstila Lian (21 glasov) in Kaiser (13).

V hotelu Hilton Park v Nikoziji se je z izvolitvijo novega predsednika začel kongres EHF. Ob Jankoviču, Lianu in Kaiserju je za mesto predsednika kandidiral tudi Švicar Karl Guentzl. Jankovič z razpletom glasovanja ni bil razočaran, vse skupaj je celo sprejel z olajšanjem.

Jankovič ni razočaran

"Med vsemi kandidati sem se edini zavzemal za spremembe v delovanju EHF, moj program pa ni naletel na odobravanje predstavnikov nacionalnih rokometnih zvez, ki so se odločili za kontinuiteto. Nisem razočaran, nimam niti tehtnih razlogov za kaj takega. Na Ciper sem prišel povsem neobremenjen in brez pričakovanj, razplet predsedniških volitev sem celo sprejel z olajšanjem," je takoj po predsedniških volitvah dejal prvi mož Mercatorja in RZS Zoran Jankovič.

"Kdor bo glasoval zame, bo glasoval za spremembe," je bilo Jankovičevo sporočilo predstavnikom EHF na kongresu na Cipru. Enainpetdesetletni poslovnež in športni zanesenjak se je zavzemal za spremembe praktično v vseh segmentih: od statuta EHF, ki predvideva štiri podpredsednike, prav tako pa je napovedoval reforme na tekmovalnem, sodniškem in številnih drugih področjih.

Kongres se bo nadaljeval v petkovih popoldanskih urah, v soboto pa bodo izbrali tudi prireditelje novih evropskih prvenstev v vseh starostnih kategorijah v obdobju od leta 2006 do 2008. Poleg Jankoviča so na Cipru še Marta Bon, Leon in Leopold Kalin ter Ivo Milovanovič.