Šport

Humar spet na trdnih tleh

Ljubljana, 07. 11. 2007 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tomaž Humar, ki se je 17. septembra odpravil v južno steno Anapurne, je prispel na letališče Jožeta Pučnika.

Tomaž Humar na brniškem letališču.
Tomaž Humar na brniškem letališču. FOTO: Damjan Žibert

Tomaž Humar se je ob povratku v domovino najbolj razveselil družine in številnih prijateljev, ki so ga pričakali na letališču. Tokratni vzpon je za razliko od Nanga Parbata potekal brez medijskega pompa, saj Humar ni želel že vnaprej razglašati svojih ciljev, da se ne bi na koncu spet kaj ponesrečilo.

Tomaž Humar v družbi prijatelja Vikija Grošlja.
Tomaž Humar v družbi prijatelja Vikija Grošlja. FOTO: Damjan Žibert

Vzpon na južno steno Annapurne v Himalaji ni minil brez težav. Pod vznožjem gore je namreč Humar kar mesec dni čakal na ugodno vreme.

"Oviral me je močan veter, imel sem tudi velike težave z aklimatizacijo, zato sem se kar dvakrat ustavil. Prvič na 5.800 metrih in drugič na 7.200 metrih nadmorske višine. Od tam dalje sem do 8.047 metrov visokega vrha in nazaj potreboval 14ur,“ je za 24ur.com povedal Humar. Med podvigom se je enemu članu odprave zaradi izčrpanosti vnel gleženj in je bil v teh dneh tudi že na operaciji.

Tomaž v objemu spremljevalke Maje Roš.
Tomaž v objemu spremljevalke Maje Roš. FOTO: Damjan Žibert

To pa ni bil Humarjev prvi vzpon na omenjeno goro. Že leta 1995 se je z odpravo povzpel na glavni vrh, vendar pa je južna stena dosti bolj nevarna. Slovenski alpinist pa je bil tudi prvi, ki mu je v 57-ih letih uspelo premagati južno steno Annapurne in preživeti. Naslednji Humarjev podvig bo gradnja bolnišnice v Pakistanu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hirvonen
26. 08. 2008 15.26
lojze001 se strinjam.
Mladen Šolji?
09. 11. 2007 16.34
Bravo Tomaž ali Gozdni Joža kakor ti je ljubše. S svojimi podvigi znaš dvigovati promocijo Slovenije in nas Slovencev. Naj ti to čimbolj in varno uspeva. Ponosni smo nate. Čuvaj se.
Tonček Balonček
07. 11. 2007 19.24
Tako se dela, skromno in zasebno! Bravo Tomaž, zdaj pa čimprej v Pakistan delat!
ziveti@email.si
07. 11. 2007 16.32
A ne more kaj drugega početi za lastno promocijo, a ni za nobeno drugo rabo!?
lojze001@hotmail.com
07. 11. 2007 16.01
to je ocitno dogodek, ki naj ne bi nikogar vec zanimal. Vceraj in danes je liga prvakov. Zato so potrebne posebne oddaje in komentarji. Ali res ni nobenega novinarja in medijske hise z zdravo pametjo in posveti ustrezno pozornost temu podvigu svetovnega formata? Nacionalka tega sploh ne omenja! Verjetno so jim volitve zameglile razum. Ali pa gre vsem mozak, ki se je po neuspehu pobral in si upal in tudi izvedel nekaj drznega, ze rahlo na zivce? Sodec po raznih pisanjih bi ga eni najraje videli zmrznjenega na prejsnji odpravi. Rek, kaj nam je tega treba, odlocno zavracam. Veliko drugih ekipnih sportov porabi veliko vec denarja, pa ne pomenijo v svetovnem merilu nic.
inexslo@hotmail.com
07. 11. 2007 15.54
humar tko se dela, pa ne ga srat zz unm nekim pompa medijskem, k enbenm ne nuca!!