Hokej

FOTO in VIDEO: Zupančič že gleda proti OI: Naredili bomo vse, da bi uspeh iz Sočija ponovili

Minsk, 05. 09. 2016 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.J./STA/T.V./Ž.L.
Komentarji
34

Hokejska reprezentanca si je v dramatični tekmi v dvoboju z Belorusi po izvajanju kazenskih strelov priigrala nastop na olimpijskih igrah v južnokorejskem Pyeongchanguleta 2018. Selektor Nik Zupančič je prepričan, da je reprezentanca z drugo zaporedno uvrstitvijo na igre dokazala svoj borbeni duh in kakovost.

Več videovsebin
  • Vratar Gašper Krošelj po vrnitvi v domovino
    01:36
    Vratar Gašper Krošelj po vrnitvi v domovino
  • Selektor Nik Zupančič ob povratku v domovino
    02:39
    Selektor Nik Zupančič ob povratku v domovino
  • Olimpijsko slavje risov v Minsku
    00:18
    Olimpijsko slavje risov v Minsku
  • Iz SVETA: Pogovor z vodjo Risov Nikom Zupančičem
    06:42
    Iz SVETA: Pogovor z vodjo Risov Nikom Zupančičem
  • Iz 24UR: Izjemen uspeh
    02:51
    Iz 24UR: Izjemen uspeh
  • Iz 24UR: Legende o risih
    02:29
    Iz 24UR: Legende o risih
  • Iz 24UR: Slovenija je fenomen: hokejistov zelo malo, a nizajo rezultate
    01:45
    Iz 24UR: Slovenija je fenomen: hokejistov zelo malo, a nizajo rezultate
  • Iz 24UR: Hokejisti spisali novo pravljico
    02:15
    Iz 24UR: Hokejisti spisali novo pravljico
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nik Zupančič je bil del slovenskega strokovnega štaba že ob prvi uvrstitvi na igre v Soči 2014, ko je bil še pomočnik Matjaža Kopitarja, kot nekdanji vrhunski igralec pa je tudi tokrat verjel v uvrstitev na OI. "A ni dovolj, da samo jaz verjamem v zmago. Verjeli so fantje, od prvega dneva naprej in na turnirju rasli iz tekme v tekmo. Začeli smo s suvereno zmago nad Poljaki, nato s 3:0 premagali Dance, zame prve favorite, nato je sledila tekma z Belorusijo pred 15.000 gledalci. A fantje so izpolnili vsa navodila. To se je videlo v prvi tretjini, kjer smo imeli boljše priložnosti od tekmecev, to smo nato kronali z zadetki v drugi, malo pa nas je iz tira vrgla prekinitev, a tudi po izenačenju na 2:2 nas to ni zmedlo, postavili smo stvari nazaj v svoj ritem in igrali naprej. Mislim, da malo tudi za Aleša Kranjca, ki se je poškodoval. A ponavljam. Zmagala je ekipa," je po tekmi dejal Zupančič.

Nikakor ne more biti sreča, da zmaguješ s takimi reprezentancami, kot smo igrali tukaj. Srečo imaš lahko enkrat, ne pa trikrat. To je ekipna zmaga.

Kot pravi, je bil uspeh nov velik dosežek slovenskega hokeja. "Drugič zaporedoma smo se uvrstili na olimpijske igre, kar je bilo nepredstavljivo, a v to smo verjeli in dokazali, da imamo kvaliteto. Nikakor ne more biti sreča, da zmaguješ s takimi reprezentancami, kot smo igrali tukaj. Srečo imaš lahko enkrat, ne pa trikrat. To je ekipna zmaga." Posebna poslastica je bil seveda dvoboj z Belorusi, ki jih je v razprodani Minsk Areni spodbujalo 15.000 navijačev. "Take tekme se res ne igrajo vsak dan. V našem športu so na sporedu vsake štiri leta, in za take tekme igralec trenira, trener se nanje pripravlja in komaj jih čakaš. Narediš vse za zmago in res čestitke vsem fantom za borbo, vse do krvi. Odlično so se pobrali po izenačenju na 2:2. Nato smo imeli smo zrelejše priložnosti za tretji gol in že tam bi lahko slavili, verjeli smo tudi v podaljšku, čeprav te igre 3:3 nismo vajeni, a na koncu se je izteklo po naših željah."

Nik Zupančič
Nik Zupančič FOTO: Damjan Žibert
Zupančič se prav tako ni mogel izogniti vprašanju o skromnih sredstvih, ki so na voljo za vodenje reprezentance in s tem manjšega strokovnega štaba.
Z olimpijskimi kvalifikacijami je reprezentanca izpolnila tudi prvi cilj v sezoni, naslednji bo obstanek v elitni skupini svetovnega hokeja ob koncu pomladi.
"To nekako kompenziramo. Vemo, kje kdo igra, kako igra, v kakšni formi je. Pri nas je to zanos, elan, želja, drugje imajo za to ekipe. Meni to pač ni težko," pravi selektor, prepričan, da je slovenski hokej na dobri poti k novim uspehom. "Mislim, da trenutno celo pridobivamo nove igralce. Fenomenalno je igrala četrta napadalna trojka, danes je bila nosilna druga trojka. Ekipa deluje, zmaguje. Vse od vratarja, do zadnjega igralca. A to je tudi delo tistih igralcev, ki so ostali doma, a so nam pomagali pri pripravah. Pomagali so nam na treningih in se borili za mesto v ekipi, kar je pomagalo vsem." Zelo pomemben pa je tudi Zupančičev pristop k ekipi, ki igralcem dopušča kreativnost in igro s predvidevanjem. "Tukaj jim puščam svobodo. To nam je dalo prvi gol proti Danski. Prebrana situacija. Sabahudin Kovačevič je skočil na predvidljivo podajo in povedli smo, kar je pri tako izenačenih ekipah zelo pomembno. To je sicer nekako neotipljiv element igre, a izredno pomemben. Kakovostni igralci imajo to že prirojeno, zato odstopajo od povprečja."
Ob Sloveniji sta se na drugih turnirjih na OI uvrstili še Nemčija in Norveška. Znane so tudi skupine za OI. Risi bodo igrali v skupini B skupaj z Rusi, Američani in Slovaki.

Z olimpijskimi kvalifikacijami je reprezentanca izpolnila tudi prvi cilj v sezoni, naslednji bo obstanek v elitni skupini svetovnega hokeja ob koncu pomladi. "Jedro ekipe za SP in tudi za Korejo ste videli tukaj. Upam, da se bodo pokazali še kakšni mladi, saj ta notranja evforija dviga kvaliteto ekipe." Ljubljančan že gleda proti velikemu izzivu v južnokorejskem Pyeongchangu leta 2018.

 

Nik Zupančič s svojimi varovanci. Malokdo je po porazu na generalki proti Italijanom verjel v uspeh v Minsku. Hokejisti in strokovni štab so.
Nik Zupančič s svojimi varovanci. Malokdo je po porazu na generalki proti Italijanom verjel v uspeh v Minsku. Hokejisti in strokovni štab so. FOTO: Damjan Žibert
"Spet isti nasprotniki v predtekmovanju, mogoče, v narekovajih, je vse skupaj že malo dolgočasno. Toda nima smisla izgubljati besed o kvaliteti tekmecev, spet se bomo zoperstavili svetovnim velesilam. Gotovo pa se bomo tudi na te OI pripravili zelo dobro in ne bomo šli v Južno Korejo kot gledalci, ampak zato, da tam tudi kaj naredimo. Do OI je še daleč. Težko je napovedati, če bomo znova igrali v četrtfinalu. Naredili pa bomo vse, da bi uspeh iz Sočija ponovili," je ob povratku v domovino zatrdil Zupančič in dodal.
Del slovenske hokejske reprezentance se je po uspehu v Minsku prispel iz Belorusije na Brnik. Poleg vodstva Hokejske zveze Slovenije na čelu z Matjažem Rakovcem je bila ob selektorju Niku Zupančiča le peščica reprezentantov, saj je večina že na poti v tuje klube.

"Veseli me, da imamo v reprezentanci fante z odgovornimi položaji v močnih ekipah. To se je videlo včeraj proti Belorusiji, ko je prišlo do posebnega položaja in izenačenja, kar pa so vajeni. Nimajo težav s prevzemanjem odgovornosti. To so igralci, ki za to igrajo, ki to rabijo in jih take stvari napajajo." Velik pokal, ki je risom v beloruski prestolnici po zmagah nad Poljsko, Dansko in gostiteljico kvalifikacij prinesel nastop na OI leta 2018 v južnokorejskem Pyeongchangu, je ob povratku v domovino imel na vozičku ob osebni prtljagi Jan Urbas, ki se je za uspeh v Minsku boril z zlomljenim prstom. Prišel je tudi Aleš Kranjc, v velikim ovojem na levem delu obraza, saj ga je na zadnji odločilni tekmi, ki jo je Slovenija proti Belorusiji dobila po kazenskih strelih, Andrej Stas ob padcu zadel z rezilom drsalke v obraz.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KardinaIFrancRodeVKristusu2
06. 09. 2016 13.00
-5
˝Uspeh iz Sochija˝..... Kaj so bili prvaki?
?enka
07. 09. 2016 10.54
Verjetno se ne spomniš, ko ti je pak priletel v glavo ... Srotek ... ;)
rambek
05. 09. 2016 16.03
+3
da bi s ev fusbalo imel taksnega selektorja kot je zupancic ki pove naravnos tin ne isce izgovorov.
rambek
05. 09. 2016 15.58
+1
kako je onemu vratarju ime ko je branil na oi?
rambek
05. 09. 2016 15.58
+1
upanm da nam supe porazit kaksno velesilo russia zda canada prihajamo
Bezigrad2005
05. 09. 2016 13.36
+0
zadnja novica...na brdu se gradi nov hokejski center...z dvema pokritima halama...ob nogometnem centru...
Fugu
05. 09. 2016 12.19
+11
Bravo Zupančič. Tako se dela. Mladim odpirajo vrata, starejši pa dokazujejo svojo kvaliteto in mojstrstvo iz tekme v tekmo. Če dodaš še strokoven štab, ki ve kaj in kako delati (tudi prejšnja ekipa), potem je uspeh tu. Kljub mizernim finančnim sredstvom... Respect.
mallonge
05. 09. 2016 14.11
+4
Vsaka primerjava z nogometom je neverjetna.
MANKEC
05. 09. 2016 11.55
+34
ČE BI SE DESETINO DENARJA KI SE VLAGA V NOGOMET DALI V HOKEJ, BI POSTALI STALNI ČLAN SKUPINE A. MI PA RAJE ZAPRAVLJAMO ZA RAZNE NARCISOIDNEŽE, KI JIM JE PRVI CILJ KDO BO BOLJ TETOVIRAN, KOLKO KONJEV BO IMEL POD HAVBO.....PA ŠE IZ VSAKE BALKKANSKE VUKOJ........JIH VLAČIMO SEM,PIKA
Viejo cabron
05. 09. 2016 12.24
+7
hockeyfan
05. 09. 2016 12.30
+6
Bravo Mankec. Kratko in jedrnato...to je to!
odlekiran
05. 09. 2016 14.50
+2
Paštašutar
06. 09. 2016 10.52
+1
Mankec ne drzi,a mislis,da bi potem imeli dvorane ali pa vsaj zunanja igrasca v Novi Gorici,Kopru,Ajdovscini,Tolminu,Postojni,Krskem,Novem Mestu,Črnomlju,Murski Soboti,Dravogradu,Velenju,Slovenj gradcu............................................NE NE BI JIH IMELI!!!!!!!!!! Nogometna,rokometna,kosarkaska igrisca pa so POVSOD!!!!!!!!NE GRE BREZ POVRSINE ZA TRENING!!!!!!!!!!!
FCL
05. 09. 2016 11.48
+4
POKLON IN KAPO DOL PRED VSEMI!!!!
vectron
05. 09. 2016 11.14
+5
Z eno besedo - FANTASTIČNO !!!
apodgraj
05. 09. 2016 10.41
+25
Samo nekaj komentarjev na uspeh naših hokejistov , je dovolj jasen podatek , kako malo je zanimanja za ta šport . Žalostno , toda resnično . Tukaj gre za vrhunsko kvallitetno ekipo , ki nekaj v svetu hokeja tudi predstavlja .Ko pa igra slovenska tretje razredna ekipa , pa so vse vrti okrog nogometa . Nogomet je v središču pozornosti ,ampak samo izrazito v Sloveniji . Litva ima vrhunsko košarkaško ekipo in se vse vrti okrog košarke -nogomet je postranski šport . Druge države imajo poseben odnos do tistih športov , v katerih so najboljši in so za njih šport številka ena . Kanada ima hokej za nacionalni šport . V Ameriki je nacionalni šport številka ena njihova različica nogometa , košarka in hokej, sta tudi zelo priljubljeni . Pri nas pa so vsi drugi šport nekako potisnjeni v ozadje Novica o uspehu motokrosista Tima Gajserja je bila na POP TV-šport , objavljena kot tretja. Prej je bil obširen komentar na dirko GP , kateri Slovenija nima nobenge predstavnika Uspeh slovenskega športnika ali ekipe , bi se moral začeti na vsaki slovenski TV hiši v oddaji "Šport ", kot prva športna novica dneva .
catman
05. 09. 2016 11.13
+10
Sam bi rekel, da bi bilo komentarjev bistveno več, pa se turnir ni iztekel po željah določenih komentatorjev. ;) Bom ti dodal, recimo naši odbojkarji premagajo na EP Nizozemce, na naslovnici se pa med top tri novicami vrti članek o nogometni tekmi med srbi in albanci ....
7Scythe7
05. 09. 2016 16.24
+1
mkmorfius
05. 09. 2016 10.21
+19
NESKONČNO SEM PONOSEN NA NAŠE HOKEJISTE!!!! Nik Zupančič se je izkazal za VRHUNSKEGA STROKOVNJAKA, ki je svoje odlične predstave na ledu prenesel tudi na trenersko mesto! Pod njegovim vodstvom verjemem tudi v OBSTANEK V ELITNI HOKEJSKI DRUŠČINI! RESPECT REPREZENTANCI!
MAC88mac
05. 09. 2016 10.04
+11
PONOS SLOVENIJE!!!! BRAVO!!! .... lepo bi bilo, da bi tudi v Novem mestu in v Kopru imeli možnost celo leto igrati na ledeni ploskvi oz. ustrezno halo.
Brcavrit
05. 09. 2016 15.05
-1
????? In kje v Sloveniji imajo led čez celo leto lepo te prosim!? Ne lajaj, če znaš le mijavkati!
hockeyfan
05. 09. 2016 09.37
+19
bravo Risi. vseskozi sem verjel v to ekipo in strokovni štab. Kje je problem? Prav gotovo v osnovi, ko morajo starši plačevati tako visoko vadnino, pa potem marsikakšen veliki talent mora prenehati s hokejem, ker ni doma denarja...le zakaj ne bi omogočili vsakemu nadebudnežu, ki si želi igrati hokej, da bi to lahko tudi počel? Nik, tudi oče Miha bi bil ponosen nate...
catman
05. 09. 2016 09.25
+21
A ni recimo zanimivo, koliko osebkov v Sloveniji nabija o neki luzerski slovenski mentaliteti v raznoraznih športih, ko kao gre zares, hokejisti SLOVENCI in odbojkarji SLOVENCI pa jim zavezujejo jezik. Bravo RISI, bravo SLOVENCI!
apodgraj
05. 09. 2016 10.10
+7
Ponovno se je pokazalo ,kako se mora igra v kolektivnih športh. Število vrhunskih igralcev, še ni garancija ,do uspeha . Pomembna je kolekltivna borbena igra in prava kemija in spoštovanje vsakega nasprotnika Danska je imala v svoji ekipi , kar osem NHL-ovcev, pa kljub temu visoko izgubi proti Sloveniji . Bravo Risi : Vsa čast za doseženo in za ugled in še večjo prepoznavnost Slovenije v svetu športa
Cisto na hitro
05. 09. 2016 09.20
+12
Bravo fantje! Prav bi bilo, če bi slovenskemu hokeju posvetili več sredstev. Imamo kvalitetne igralce, ki se kosajo s svetovno elito. Pravzaprav smo fenomen, kot majhen narod in tak potencial. Lepo bi bilo, če bi se lahko majčkeno bolj konkurenčno kosali tudi s svetovno elito.
macek_garfield
05. 09. 2016 09.11
+12
kapo dol, iskrene cestitke, to je zmagovalni duh in tako se bori za barve domovine
MAC88mac
05. 09. 2016 10.00
+3
catman
05. 09. 2016 08.58
+12
catman je vedno verjel, verjame in bo verjel v Rise! Gremo Risi, na OI pa zavežite jezik še večim nejevernim Tomažem.
mallonge
05. 09. 2016 08.41
+16
Sedaj pa Brdo pripada hokejistom. nogometaši pa na livado.
macek_garfield
05. 09. 2016 09.12
+11
nogometasi naj brcajo zogo tam spodaj pod smarno krtino in cmerasti katanec naj jim cvape pece in naj pijejo pivo pa to
Viejo cabron
05. 09. 2016 08.26
+11
Hokejisti so pokazali kako igra ekipa, nogometaši pa kako igrajo posamezniki.
apodgraj
05. 09. 2016 10.12
+8
Slovenski nogometaši so pokazali , kako ne smejo igrati posamezniki .