Hokej

Zupančič po izpadu v 'drugo ligo': 'Mogoče je preveč teh 'liderjev'. Potem si vsak stvari predstavlja po svoje'

Pariz, 15. 05. 2017 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Svetovno prvenstvo v hokeju se bo v tem tednu šele prav razživelo. Zaključuje se predtekmovanje, potem pa sledijo odločilni boji za medalje. Slovenija bo svoje nastope v Parizu končala s tekmo proti gostiteljem, a prvenstvo se je za izbrance Nika Zupančiča pravzaprav končalo že po porazu z Belorusijo (2:5).

Nik Zupančič je odgovornost za slabe igre in izpad iz hokejske elite zasluženo prevzel na svoja pleča ...
Nik Zupančič je odgovornost za slabe igre in izpad iz hokejske elite zasluženo prevzel na svoja pleča ... FOTO: Damjan Žibert
Slovenija bo igrala še s Francijo; tekma, ki so jo tudi hokejisti pred SP videli kot eno odločilnih ne le za obstanek, ampak morda tudi kaj več, bo vsaj za slovenske fante le še formalnost, na kateri bodo skušali predvsem popraviti bled vtis z dosedanjega dela tekmovanja. Za Francoze bo imela povsem drugačen pomen, saj so se gostitelji v dvorani Bercy v prvem tednu dodobra razživeli in so precej uspešnejši kot Slovenci. Res pa je, da po razpletu nedeljskih tekem nimajo več možnosti za četrtfinale. Selektor Nik Zupančič bo svoje igralce tako danes zvečer vodil na tekmi, kjer bodo igrali za izboljšanje splošnega vtisa in lovili prvo zmago. Zupančič poudarja, da, čeprav je po tekmovalni plati prvenstvo že izgubljeno, ne bo popuščanja in da se bodo resno lotili tudi te zadnje tekme. "Razočaran sem in žalosten, ker sem bil prepričan, da lahko ostanemo v elitni skupini. Če ne bi bil, nekaj ne bi bilo v redu z mano. A tudi porazi so sestavni del športa, in to tudi tako jemljem," je že po tekmi z Belorusijo dejal Zupančič, ko je že lahko podal nekakšno sklepno oceno turnirja. Ta je bila logično povezana s krivuljo uspeha, selektor je izpostavil predvsem težave v obrambi na vseh tekmah in preveč prejetih zadetkov. "Pancetova poškodba se je zgodila že pred prvenstvom, Jegličeva poteza pa je imela za drugo in tretjo tekmo kar velik faktor, začne se vse skupaj podirati, nekatere igralce moraš podvajati in ni pravega učinka, pa še eden vodilnih igralcev reprezentance je," je težave na SP, kazen Žige Jegliča in poškodbo Žige Panceta, kot moteča dejavnika izpostavil Zupančič. Selektor pa je že nekoliko naveličan vprašanj, kaj bi bilo, če bi igral Anže Kopitar: "Če nam je manjkal ... seveda je manjkal, on bi manjkal tudi Kanadčanom, če bi igral za Kanado. A ga pač ni bilo in to je to."

Reprezentanca v Franciji ni imela prave podpore v razpoloženem vratarju ...
Reprezentanca v Franciji ni imela prave podpore v razpoloženem vratarju ... FOTO: AP
"Dosti dobro smo se vrnili proti Fincem. Ekipa se je vrnila in od tam bi morali graditi. Takšne tekme, kot je bila z Belorusijo, pa morajo biti blizu. Če bi bilo 2:2, 3:3, bi lahko imeli na koncu možnosti. Če pa nasprotnik uide za tri gole, je pa zelo težko obrniti," je o poteku odločilne tekme in o tem, kako so njegovi hokejisti reagirali po porazu proti Norveški, ko je bila igra verjetno najslabša na prvenstvu, razmišljal Zupančič. Morda je bila odločilna že prva tekma s Švico. Po zaostanku z 0:4 so se Slovenci vrnili, imeli igro v svojih rokah, na palicah pa morda celo zmago. A po kazenskih strelih so izgubili in prvenstvo se je zasukalo, kot se je. "Res je. Če bi takrat dobili točke, bi se mogoče odvilo drugače. A tudi na zadnji tekmi smo imeli usodo v svojih rokah in nogah, a nismo bili uspešni," je o tem, da so Slovenci svojo priložnost zapravili proti Švici, dejal Zupančič. O tem, ali je zaradi kakšnega igralca razočaran, pa ni želel razglabljati. Dejal je, da imajo v ekipi vsi svoje vloge, nekateri pač igrajo več in imajo večjo minutažo, drugi manj, vsi pa so pomemben del moštva. "V odločilnih trenutkih mora vsak tudi kot posameznik pokazati značaj, se metati pod ploščke. In zato smo izgubljali, ker ni deloval sistem, ker smo naredili potezo, da sta bila dva igralca na enem, nekdo pa je ostal sam. To smo naredili prevečkrat za to raven tekmovanja, kjer se te stvari kaznujejo," pa je Zupančič še strnil analizo glede splošnega pristopa ekipe na SP. Namignil je, da morda v slačilnici ni pravega vodje - ali pa jih je preveč in zaradi tega prihaja tudi do določenih težav.

Sabahudin Kovačević
Sabahudin Kovačević FOTO: Damjan Žibert

"Mogoče je preveč teh 'liderjev' ... potem si vsak stvari predstavlja po svoje. Ko se začnemo spraševati, kaj zdaj, pa je težko najti pravo rešitev. Garderoba ni tako ogromna težava, ampak zložiti se mora vse, če želimo biti uspešni na takšnih tekmovanjih," je selektor namignil, da morda vendarle ni bilo vse v najlepšem redu v odnosu med igralci in vodstvom. "Ni bilo reakcij na določene analize, enake napake so se ponavljale s tekme v tekmo. To pa je za to raven nedopustno," je še dejal Zupančič in priznal, da je bil mogoče kot trener preveč demokratičen: "Spodbujal sem samoodločanje. Na ledu je igralec vendarle sam. Seveda moraš dati smernice, ampak pri nas očitno ne gre tako preveč demokratično. Moj občutek je tak, da kot ekipa nismo sposobni biti preveč demokratični."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
15. 05. 2017 21.33
+3
Najprej moramo urediti razmere za hokej in si povečati bazo igralcev drugič rabimo trenerja iz tujine in to takega z izkušnjami in uspehi . kakega kanačana,rusa ali koga drugega. mogoče tudi kakega kanadčana pripeljati v slovenijo da bi igral za naše. malce ameriške miselnosti pol bi bilo boljše.
Paštašutar
15. 05. 2017 18.16
+3
Danska-Italija 2-0,oglejte si drugi gol Dancev,se splaca...................................:):):)
Mungos2
15. 05. 2017 15.35
+3
Vsaka čast fantom, vendar pa mislim , da je bila to daleč najslabša slovenska hokejska reprezentanca. Premalo borbenega duha, borbenosti, predvsem pa srčnosti.
mptour
15. 05. 2017 14.35
-3
Sramota. Nič od nič.
Maximus
15. 05. 2017 14.13
+4
Zdej jasno zakaj je potrebna avtoriteta? Vodji sta dva. Selektor in kapetan. Pika. Nismo mi dežela s toliko talenti da bi si lahko sami domišljali kdo je hud in kdo je še hudejši. 22 mladcev ki bolj ali manj obvlada mora nekdo vpet v neki model ki štima. To je selktor. In na ledu mora nekdo prevzeti izvajanje selektorjevih zamisli, miriti ekipo ko je to treba in jo dvigovato ko je to treba. To je kapetan. Vsi ostali se morajo zavedati svoje vloge in jo izvajati. Hokej je ekuipni šport in če vsaka glava po svoje vleče gre vse v rit. Na tem prvenstvu je odpovedalo vse. Dobil sem občutek, kot da se je cela ekipa zadovoljila s točko proti Švicarjem, kot da bi boga za j... prijela in to je bilo več al manj to. Nobene bojevitosti, požrtvovalnosti, dihanja en za drugega. Kot da bi pozabili, da smo tako majhni, da nas v vseh skupinskih športih ven vleče dejstvo da umiramo na travi, parketu, ledu... Ko to odvzameš je talent, pa če še tako silovit v primerjavi z večjimi valilnicami manjši kot pljunek v morje. Rezultat pa zagotovljen. Škoda, delovalo je na začetku, da se je ekpia otresla manjvrednosti, ko ni prisoten Anže Kopitar. A na koncu je ta občutek zamenjal drugi, da bi v njegovi odsotnosti vsi bili radi njegov naslednik. A spet smo tam, tej nalogi nihče ni dorasel.
Moj?ica123
15. 05. 2017 12.20
+1
Odličen hokej,kaj pa je?Edino dva najboljša skoraj najboljša,da ne bo foušije,sta manjkala pri nas,vemo katerega.Problem vidim samo v vratarju,nerazpoložen,ne vem,vem pa da takih golov ne moreš dobivati,da paketa dva metra od tebe v gol leti!
Moj?ica123
15. 05. 2017 12.21
tekač
15. 05. 2017 12.17
+1
Sreča je da je Alpska liga in da bosta dva kluba igrala tam. Še najmanj dva bi morala, potem bi morda lahko kaj pričakovali od prihodnosti. Drugače pa je zelo temna. Vseeno dobro je kakor je.
sp9s
15. 05. 2017 11.26
+8
S takim klubskim hokejem je uspeh bit že dvigalo med A in B skupino
Mali medo
15. 05. 2017 11.21
+2
trener z karizmo mokre cunje
Animal_Pump
15. 05. 2017 11.17
+9
Toliko kot se pri nas vlaga v hokej...lahko dam samo kapo dol fantom, da ekipo sploh pripeljejo v elitno divizijo in na Olimpijske igre. Manjkal je pa tudi Anže Kopitar, ki bi verjetno marsikaj spremenil tudi moralno...vendar mu novo vodstvo kluba na žalost ne dovoli, da igra za reprezentanco.
JLA01
15. 05. 2017 11.11
+0
nikoli več v skupino A
grozjak
15. 05. 2017 11.11
-6
Hokej spremlja, vsaj pri nas samo še peščica zanesenjakov. Škoda, da reprezentanca nima niti toliko ugleda, da bi zanjo zaigral njen najboljši mož, kar pa obenem tudi prikaže koliko je v očeh hokejskih velesil, pomembno svetovno elitno prvenstvo...selitev v nižji rang pa lahko spet malo dvigne samozavest našim igralcem, ki se bodo, kot ponavadi sprehodili skozi tekmovanje in polni sami sebe, čez dve ali tri leta, prišli v elito pobirat pak iz svoje mreže. In tako bo, dokler se v naši domovini ne vrne ligaško tekmovanje, kot je že bilo.....kot jeseničan mislim, da je za kaj takega vlak že davno odpeljal......
violeta12
15. 05. 2017 10.54
+1
podoben Dejanu Kotrecu
macek_garfield
15. 05. 2017 10.34
+3
ja fantje so pac za en ali dva razreda slabsi od ostalih pa to
murinar
15. 05. 2017 10.29
+6
Igrali prvo tekmo ,izgubili in nato modrovali ,da morajo posvetiti več obrambi . Igrali drugo in ista pesem do pete izgubljene! Spremembe pe ni in ni
Neprilagodljiv
15. 05. 2017 10.12
+4
Mogoče pa ti Nik Zupančič nisi kos situaciji ,če upoštevam pravilo ,da je ekipa ogledalo trenerja.
Uporabnik981904
15. 05. 2017 10.53
+4
Raven reprezentančnega hokeja je kakorkoli hudo nad ravnijo hokeja splošno gledano v sloveniji. Takole kot zgoraj pa izgledajo komentarji neprilagojenih oseb