Hokej

FOTO: Zmaji začeli s porazom

Ljubljana, 06. 09. 2012 21.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V uvodni tekmi razširjenega avstrijskega hokejskega prvenstva je Telemach Olimpija v dvorani pod Rožnikom gostila ekipo Vienna Capitals in zabeležila prvi letošnji poraz (1:4).

V sezoni 2012/13 bo v ligi Ebel nastopilo 12 ekip. Novinca sta Innsbruck in Dornbirn, sodelujejo pa še stari znanci VSV iz Beljaka, KAC iz Celovca, Vienna Capitals z Dunaja, graški Graz 99ers, Red Bull Salzburg ter Black Wings Linz iz Avstrije, Medveščak iz Hrvaške, Orli Znojmo iz Češke, madžarska Sapa Fehervar ter ljubljanska Telemach Olimpija. Ta bo letos edini slovenski predstavnik, saj Acroni Jesenice po številnih težavah in zapletih v prihajajoči sezoni ne bodo nastopile v tem tekmovanju, letos bodo celo brez prve članske ekipe.

V ljubljanskem taboru so pred novo sezono precej prenovili ekipo. Udarna naveza tujcev, ki je bila v prejšnji sezoni med najbolj zaslužnimi za uvrstitev v polfinale, med drugim tudi napadalec John Hughes in vratar Jean-Philippe Lamoureux, je skupaj s trenerjem Hannujem Järvenpääjem odšla v Beljak, v Tivoli pa so pripeljali nove tujce. Prišli so branilci Michael Ratchuk, Andrew Thomas, Georgij Pogodin, napadalci Chris d'Alvise, Alexandre Imbault, vratar Jerry Kuhn ... V Tivoliju so obdržali tudi jedro domačih igralcev na čelu z Žigo Pancetom in Alešem Mušičem. Našli so tudi novega trenerja, krmilo tivolskega kluba je prevzel nekdanji jeseniški strateg Heikki Mälkiä. Cilj Olimpije je uvrstitev v končnico, naslov prvaka pa brani Linz.

Čeprav so Dunajčani odločno začeli tekmo in si takoj priigrali dve lepi priložnosti, pa so domači izkoristili prvo prednost igralca več na ledu, natančneje Žiga Pance, ki je neoviran poslal plošček za hrbet Fabiana Weinhandla. Zeleno-beli so tudi po zadetku nadaljevali v visokem ritmu, bili boljši kot gosti iz Avstrije, a kljub nekaj obetavnim napadom jim tudi ob novi številčni prednosti ni uspelo znova razveseliti spodobno polne tivolske dvorane. V 13. minuti so gosti izenačili, sicer solidni ljubljanski vratar Jerry Kuhn je klonil kar po strelu Jonathana Ferlanda s sredine igrišča. Po izenačenju so popoln nadzor nad dogajanjem prevzeli Dunajčani in v 18. minuti povedli z 2:1 po lepi akciji z igralcem več na ledu, ki jo je uspešno zaključil Andre Lakos. Ta je že pred tem nevarno ogrozil ljubljanska vrata.

Zmaji so bili brez moči.
Zmaji so bili brez moči. FOTO: Damjan Žibert

V drugi tretjini so bili Dunajčani, ki so sicer imeli precej izključitev (Ljubljančani tudi niso prav veliko zaostajali za njimi v tem pogledu), blizu povišanja vodstva, ko se je povsem sam po dolgi podaji pred Kuhnom znašel Francois Fortier, vendar se je ljubljanski vratar izkazal. V 31. minuti pa je moral znova po plošček v mrežo, ko je bil pred vrati Benoit Gratton, ki ga je plošček zadel v drsalko in presenetil Kuhna. Olimpija v tem delu igre ni imela pravih priložnosti, izjema so bila le obdobja med igro z igralcem več, v katerih so prišli do nekaj nevarnih zaključnih strelov, vendar se Weinhandl ni pustil premagati.

Zadnja tretjina v uvodnih minutah ni postregla z razburljivimi dogodki, zato pa je imel Žiga Pance v 47. minuti lepo priložnost ob igralcu manj, ko je prišel z leve strani pred dunajska vrata, vendar plošček poslal visoko mimo vrat. Olimpija je bila v tem delu bolj ali manj povsem enakovreden tekmec gostom z Dunaja, a v napadu povsem anemična, tako da vodstva avstrijske ekipe praktično niti enkrat ni resno ogrozila. Domači strateg Heikki Mälkiä je dobri dve minuti pred koncem tekme iz vrat potegnil Kuhna, vendar Dunajčani niti z ljubljansko šesterico niso imeli posebnih težav. Za nameček so v 59. minuti potrdili zmago z zadetkom Grattona v prazno mrežo.

Izid:
Olimpija – Vienna Capitals 1:4 (1:2, 0:1, 0:1)
Ž. Pance 5.; Ferland 13., Lakos 18., Gratton 31., 59.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ucideteri
07. 09. 2012 13.14
-1
Naj raj iztopijo iz jodlarske lige,ker dejansko je to brezveze!Če imaš dobre tuje igralce ti jih tk ostali avstrijski klubi pokradejo.Naj raj igrajo samo z mladimi slo igralci.Pa če bomo zmaga 1 tekmo v sezoni tud prav,bomo meli več od njih kot pa od tujcev.
El Diablo 2013
07. 09. 2012 09.11
+4
Se strinjam da je šele začetek sezone, ampak že po včerajšnji tekmi lahko rečem, da so slovenski fantje pokazali več znanja, volje in borbenosti, kot vsi tujci in res ne razumem Finca, zakaj ni naših fantov večkrat dajal v igro. Tujci so bili včeraj katastrofa in četrti napad mladcev, si je zaslužil veliko večjo minutažo, kot so jo dobili včeraj. upam da se to spremeni, ker si fantje to zaslužijo.
bustard80
07. 09. 2012 10.26
+1
seveda se bo spremenilo. Ker pomoje so nekateri tujci z eno nogo že na izhodnih vratih. Verjemi, da ko bo Melkia videl, da s tujci ni nič, bodo igrali večinoma mladi
Domen Konc
07. 09. 2012 00.17
+6
Stari vi kle ste pa dobri da lahko po eni tekmi ocenjujete igralce in ze veste kaksen bo rezultat na koncu!!!! Dons je olimpija igrala dobro ne najbolje ampak zadovoljivo!!!! Kuhn je pac storil napako tut v NHL dobivajo gole iz sredine se zgodi!!!! v napadu je dobra kombinatorika samo mogoce bi bilo treba mav relizacijo popravt :D v obrambi se skripa ampak tut to se da popravt nasplosno gledano so me danes rasveselili z zadovoljivo igro :D glede gledavcev pa ja smo ze navajeni kle v sloveniji da se za klub navija samo v zmagah ob porazih je bit pa najbol pametn sploh tisti ka se nkol na led niste stopil in to so primerki ki odhajajo iz dvorane pred koncem tekme :D tu se pokaze kdo je pravi navijac kdo pa hod samo firbcat pa se p......t za vsako napako :D
Kristian Macarol
07. 09. 2012 02.52
+1
usak nrdi napako, se strinjam... sam v športu jih ne sme bit, če hočs pridt nekam. golmana je treba u roke uzet!.. prvo tekmo požre gol iz sredine?! ne se hecat... pol bolš da damo janšo u gol :D
Zmajcica_22
06. 09. 2012 22.40
+5
Težko je bilo gledat tole tekmo, priznam. :/ Še huje pa navijače, ki so odhajali 3minute pred koncem tekme... Upam, da se pri Olimpiji zgodi kakšen preobrat in da začnejo igrati ter kot edini zastopniki Slovenije v EBEL pokažejo, kaj znajo:)
Br.1
06. 09. 2012 22.44
-17
Tle se pa strinjava, zmeri je teško gledat tekme žabonarjev
Kristian Macarol
06. 09. 2012 23.20
+4
k bo vs klub v ligi EBEL pa prslo v koncnico pol se lohk pogovarjava, do takrt bod pa samo NEMI OPAZOVALEC! ;)
Br.1
06. 09. 2012 22.23
-9
Zmaji začeli s porazom Če se kej spoznam na tale šmorn bodo tudi nadaljevali s porazom. V puli jih bodo minimalno 8 fasal. Zapomnite se kaj sem vam rekel
mare.orlando
07. 09. 2012 04.40
+3
El Diablo 2013
07. 09. 2012 09.14
+3
No.01 - no, ti si pa dokaz slovenske FOUŠIJE - slovenski nacionalni šport, naj crkne še sosedu krava če je meni, a ne.....ampak pozabil si, da igra kar nekaj Jeseniških fantov
Giant_Boss
06. 09. 2012 22.23
+5
j1n
06. 09. 2012 22.14
+11
tale trener ne bo do novga leta...
bustard80
07. 09. 2012 08.18
+4
tujci tut ne...on bi rjš delal z mladimi domačimi
geny42
08. 09. 2012 22.44
bi tid blo bl pametn delat z mladimi. je že dokazou na jesenicah kaj lahko nardi iz mularije, mislm pa da je problem na marostu MS, ki zadevo dirigera iz ozadja. zakaj? zato, ker če tujci vsaj mal začnejo špilat jih bi prodal pa mal pokasiral, drgač nou pa nč. sicer pa važn de so dons jeseniški mulci stresl Medveščakove mulce, pa čeprov po KS
Princ Teme
06. 09. 2012 21.39
+6
See videlo v pripravljavnem obdobju kako so zanič,ko so jih Jeseničani (na sendvičih,brez zavarovanja)premagali.Mislim da jim letos zadnje mesto ne uide.