Hokej

Za Švede in Fince popravni izpit, Slovenija v težak boj za obstanek

Stockholm, 01. 05. 2013 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V petek se bo na Švedskem in Finskem začelo letošnje svetovno prvenstvo elitne skupine v hokeju. Naslov prvakov bodo branili Rusi, ki so si lani, ko je bilo tekmovanje tudi v teh skandinavskih državah, zagotovili zlato v finalu proti Slovaški. Po letu premora bo med najboljšimi spet tudi Slovenija.

Rusija, Slovaška in Češka so nosilke medalj z zadnjega SP. Lani so v finalu Rusi dobesedno povozili Slovake in slavili s 6:2, za razočaranje domačih privržencev hokeja pa so poskrbeli Čehi, ki so v malem finalu premagali Fince s 3:2. Še za spoznanje bolj so bili razočarani Švedi – tudi njim so pot do medalje preprečili Čehi, a že v četrtfinalu, ko so jih premagali z golom v zadnji minuti.

Obe reprezentanci gostiteljici bosta imeli novo priložnost za naskok na medalje že letos. Sistem tekmovanja je podoben kot lani, vsaka od skupin bo igrala v eni državi, le da bo tokrat odločilni del s polfinalnima tekmama ter tistima za zlato in bron na Švedskem, lani je bil v Helsinkih.

Mitja Robar
Mitja Robar FOTO: Damjan Žibert

Po lanski premieri bo tudi SP 2013 potekalo po enakem tekmovalnem sistemu: 16 reprezentanc je razdeljenih v dve skupini s po sedmimi članicami. V švedski so poleg gostiteljev Švedov še Čehi, Kanadčani, Norvežani, Švicarji, Danci, Belorusi in Slovenci. V finski pa domačinka Finska, Rusija, Slovaška, ZDA, Nemčija, Latvija, Francija in Avstrija. Sistem je načeloma zelo preprost, vsak igra z vsakim, po sedmih krogih pa gredo prve štiri reprezentance v nadaljevanje tekmovanja in četrtfinale (tudi ta del igrajo med seboj udeleženci iste skupine, prvi s četrtim in drugi s tretjim). Šele v polfinalu in finalu se bodo tako ekipe pomerile s tekmeci iz druge predtekmovalne skupine.

Zadnja ekipa iz vsake predtekmovalne skupine bo izpadla v nižji rang tekmovanja, SP divizije I. A če bo v švedski skupini zadnja Belorusija, se bo namesto nje poslovila predzadnja reprezentanca, saj imajo Belorusi kot gostitelji naslednjega prvenstva 2014 obstanek med najboljšimi zagotovljen. Znani sta tudi že reprezentanci, ki bosta nastopali na SP 2014 kot novi članici elitne skupine: Italija in Kazahstan sta si nastop priborila na nedavno končanem SP divizije I v Budimpešti.

Položaj Belorusije otežuje tudi delo Slovenije. Ta bo morala tako za obstanek med najboljšimi biti boljša ne le od enega, ampak vsaj od dveh tekmecev, če bo Belorusija za njo. Ob tem je izbrana vrsta Slovenije formalno na najslabšem položaju med vsemi (na lestvici IIHF zaseda 18. mesto, tudi za Kazahstanom in Italijo), zato bo svoj cilj skušala napasti iz ozadja. Naloga ne bo lahka, saj so med tekmeci tudi Danci in Belorusi, ki imajo s hokejisti s sončne strani Alp grenke izkušnje s februarskih olimpijskih kvalifikacij, pa Norvežani, Švicarji ...

Za Slovence bo novost tudi to, da bodo zanje odločilne tekme na sporedu že na začetku prvenstva. Do zdaj so se v uvodnih krogih večinoma borili le za ugled in redko za kakšno točko s hokejskimi velesilami, svojo priložnost pa iskali zadnje dni prvenstva v skupini za obstanek. Zdaj bo treba skočiti v globoko vodo že prvi in drugi dan, ko sta na sporedu tekmi z Norveško in Belorusijo, obe ob času, ko je namesto hokeja na sporedu kvečjemu kosilo (12.15).

"Vse se še da popraviti, tudi 'power-play' lahko še popravimo, na zadnji tekmi nam ni stekel. Ni stvari, ki se je ni bi dalo izboljšati. Čaka nas nov sistem, malo bolj napeto bo. Prej smo vedno igrali v skupini za obstanek, a bo enako pomembna vsaka tekma tako kot doslej," pred SP napoveduje branilec Blaž Gregorc in opozarja na to, da bodo nekateri tekmeci zelo motivirani: "Vsi so že pripravljeni na to, da nam poskušajo vrniti za Vojens. Tudi sam sem letos igral na Danskem in so bili precej žalostni, ker smo jih premagali za olimpijske igre, naredili bodo vse, da nam to vrnejo."

Selektor slovenske izbrane vrste Matjaž Kopitar
Selektor slovenske izbrane vrste Matjaž Kopitar FOTO: Damjan Žibert

Po uvodnem koncu tedna z dvema tekmama opoldne čaka Slovenijo dan premora, potem pa 7. in 8. maja še dvoboja z Dansko in Švico. Ob koncu se bo Slovenija merila z najmočnejšimi tekmeci: 10. maja s Čehi, 11. z domačini Švedi in 13. maja s Kanadčani. Za Slovenijo bo tako glavni cilj ostati med najboljšimi 16 še eno leto. Belorusija 2014 bi bila za Slovence tako osma postaja na poti elitnih hokejskih prvenstev.

"Priprave so potekale dobro, treniralo se je dobro. Tudi tekme pred mojim prihodom so bile proti težavnim nasprotnikom, kot so Kazahstanci, a je bilo vse pozitivno, poškodb ni bilo skoraj nič. Mislim, da moramo tudi mi pozitivno gledati na Švedsko. Zadnja tekma z Avstrijo ni bila najboljša, a tudi takšne tekmo morajo biti, pozitivno je bilo, da smo zmagali. A to smo že pozabili, zdaj še dobro treniramo in se optimalno pripravimo na prvo tekmo na Švedskem," je črto pod priprave potegnil eden najizkušenejših v slovenski vrsti Mitja Robar.

V boju za vrh bodo kot vedno stare velesile. Rusi so 15 let čakali na novo hokejsko zlato, a ko so ga 2008 dobili, so prestavili v višjo prestavo in do lani slavili še dvakrat, imajo pa še srebro iz leta 2010. Finci so bili prvaki predlani, Čehi pa nazadnje 2010. Švedi čakajo na naslov od leta 2006.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?ak mal noris
01. 05. 2013 13.51
-1
bumbarji 2x7 =14 al kako...neki študentom ne gre matematika!!?? kakšne članke pa to pišete?? 1 16 ekip na dva dela po 7....zihr je imel novinar ošpice, ko so jemal računanje?????
?ak mal noris
01. 05. 2013 13.48
-3
Izpadli bodo k knof od gat!!!
MaunelNeuer
01. 05. 2013 14.47
+4
bejži ti igrat, ne pridrsaš čez sredino
?ak mal noris
01. 05. 2013 16.01
-3
viking76
01. 05. 2013 10.33
+8
16 reprezentanc je razdeljenih v dve skupini s po sedmimi članicami. hahahaha pa vi ste opičeni 100%