Hokej

Za hokejiste bo morda na SP štelo le prvo mesto

Ljubljana, 03. 11. 2015 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je slovenska izbrana vrsta letos izpadla iz elitne skupine svetovnega hokeja, se bo skušala vrniti na drugoligaškem SP leta 2016 na Poljskem. A na tekmovanju, s katerega v zadnjih letih med najboljše vodita prvi mesti, tokrat morda drugo ne bo dovolj.

Vratar Robert Kristan.
Vratar Robert Kristan. FOTO: Reuters

Na to, da bo leta 2016 sistem napredovanja drugačen, so pri Hokejski zvezi Slovenije opozorili že pred enim mesecem po kongresu krovne zveze IIHF v Dubrovniku. Takrat so namreč pri IIHF sprejeli odločitev, ki zadeva tudi Slovenijo, a ni v njen prid. Gre za sistem tekmovanja na SP v elitni skupini v Rusiji 2016. Tam sta v isti predtekmovalni skupini B Francija in Nemčija, ki sta sogostiteljici naslednjega elitnega SP leta 2017, IIHF pa je sprejela odločitev, da nobena od gostiteljic ne more izpasti v nižji rang tekmovanja. To pomeni, da bo, če bo ena od teh ekip zasedla zadnje mesto v skupini, kljub temu ostala med elito, posledično pa bo s SP na Poljskem namesto prvih dveh napredovala le zmagovalka.

Slovenci bodo morali tako v Katovicah za zanesljivo uvrstitev na elitno SP 2017 zmagati, saj morda drugo mesto ne bo dovolj. A med tekmovanjem tega še ne bodo vedeli, saj je elitno SP na sporedu za drugoligaškim SP. Generalni sekretar HZS Dejan Kontrec in selektor članske vrste Nik Zupančič sta na ponedeljkovi novinarski konferenci na Bledu, kjer se je prvič v sezoni predstavila slovenska reprezentanca pred prvim turnirjem, ki bo prav v Katovicah, potrdila, da je ta predlog že uradno sprejet.

Zdajšnji (levo) in nekdanji (desno) selektor slovenske hokejske reprezentance.
Zdajšnji (levo) in nekdanji (desno) selektor slovenske hokejske reprezentance. FOTO: Damjan Žibert

"To je bilo potrjeno na kongresu, da obe ekipi gostiteljici SP 2017 ostajata v najvišjem rangu. Če bo prišlo do tega, bo napredoval samo eden. A mi ne smemo nič kalkulirati, jasno je, da moramo osvojiti prvo mesto in si zagotoviti vrnitev. Ne glede na pravila, ki smo jih sprejeli na kongresu, mora biti cilj jasen: želimo si vrnitev in uspeh v kvalifikacijah za OI," je dejal Kontrec. "Zanesljivo je drugače, če je obveznost zmagati. Glede na razpored tekem si do zadnje tekme ne bi smeli privoščiti nobene napake, ker potem nisi odvisen samo od sebe. Celoten turnir moraš izpeljati brez napak. A to je enako tudi za naše tekmece," pa je o dodatnem pritisku na SP dejal Zupančič.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

truga
03. 11. 2015 17.57
+3
...tezko je stopiti v cevlje ata Kopitarja...srecno,risi...