Hokej

Vsi čakajo Kopitarja, še najbolj pa Žiga Pavlin

Soči, 08. 02. 2014 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Med najbolj izpostavljenimi Slovenci v Sočiju bo Anže Kopitar, prvi strelec moštva Los Angeles Kings. Po koncu obveznosti v ligi NHL se bo Kopitar slovenski izbrani vrsti pridružil v ponedeljek. Kopitar si bo sobo delil z branilcem Žigo Pavlinom.

Anže Kopitar
Anže Kopitar FOTO: Miro Majcen

Anže Kopitar bo vsekakor med največjimi zvezdniki olimpijskega turnirja v Sočiju. Hrušičan je v tej sezoni v majici kraljev iz mesta angelov na 59 tekmah vpisal 47 točk, zabil je 17 zadetkov ter vknjižil 30 podaj, kar ga uvršča na 25. mesto na seznamu najboljših podajalcev v tej sezoni lige NHL, na lestvici podajalcev v franšizi Los Angelesa pa se je na sedmem mestu izenačil z legendarnim Robom Blakom. Los Angeles ima s tretjim mestom v pacifiški skupini za zdaj zagotovljeno vstopnico za končnico, v razvrstitvi zahodne konference pa zaseda sedmo mesto, v drugi del prvenstva se uvrsti po osem ekip iz vsake od konferenc.

Po koncu zadnje tekme, na kateri so bili po podaljšku z 2:1 boljši od Columbusa, in pred odhodom na olimpijske igre so v Staples Centru pripravili krajšo slovesnost, ko so predstavili vse olimpijce iz ekipe, sredi te slovite dvorane pa je zavihrala tudi slovenska zastava. "Občutek je bil zelo dober. Mislim, da so bili tudi vsi navijači kar glasni, ko so napovedali moje ime. Tudi sam sem imel zelo dober občutek, da sem lahko na led zadrsal s takšnimi igralci. To so naši super igralci in če pogledaš malce okrog sebe in vidiš države, ki sodelujejo na olimpijskih igrah, je to res nekaj neverjetnega, da je tudi naša država lahko med njimi," je v pogovoru za svojo spletno stran dejal Kopitar.

V intervjuju je pohvalil slovenske hokejske olimpijske drese: "Dresi so zelo lepi. Mislim, da so te barve boljše za nas, saj se zdaj razlikujemo od, denimo, Slovaške, Češke in konec koncev tudi od ZDA, kjer so rdeča, bela in modra nacionalne barve. Glede na to, da bomo zdaj malce drugačni, je to nekaj novega, lepa osvežitev. Same barve so zelo lepe, sem vesel in navdušen glede novih dresov!"

"Kdaj bom prvič treniral, ne vem. Kakšen je načrt in kdaj me pričakuje na ledu, bo verjetno povedal selektor. Mislim pa, da se bo po dolgi letalski vožnji lepo razmigati in čim prej stopiti tudi na led," je nadaljeval Kopitar, ki se bo moral v Sočiju čim prej prilagoditi tudi na precejšnjo, 12-urno, časovno razliko med Los Angelesom in Sočijem: "Verjetno bo potrebno veliko počivati. Upam, da ne bo preveč neprespanih noči. Poizkusil bom čim več spati, če pa ne bo šlo, bom morda posegel tudi po kakšnem pripomočku, ki mi bo pomagal pri spanju. Vsi vemo, da je počitek za profesionalnega športnika zelo pomemben."

Anže Kopitar
Anže Kopitar FOTO: Damjan Žibert

Prva ekipa, s katero se bo v Sočiju pomerila slovenska reprezentanca, je ruska, za katero brani barve Kopitarjev soigralec iz Kings Slava Vojnov: "Povedano čisto po pravici, o naši tekmi še nisva veliko govorila. Nekajkrat je pogovor nanesel na to temo, a sva se oba bolj smejala, ni bilo še nič resnega. Bomo videli, kako bo, ko se bo enkrat vse skupaj tudi začelo. Mislim, da bo zelo dober občutek igrati proti državi, ki gosti olimpijske igre. Tudi oni bodo zelo nabrušeni za prvo tekmo, tako da bo to nek zelo poseben občutek."

Nato Slovence čakata Slovaška in ZDA, kjer bo zaigral še proti dvema klubskima kolegoma, Dustinu Brownu in vratarju Jonathanu Quicku. Posebnih receptov, kako igrati proti njima, Kopitar nima: "Potrebno bo igrati čim bolje. Potrebno bo spremljati, kdaj bo Dustin na ledu, da ne bo kakšnega prevelikega naleta. Za Jonathana pa je težko reči. Je eden najboljših, če ne najboljši vratar na svetu v tem trenutku. Bo težko, a tudi on ni nepremagljiv."

Med favorite olimpijskega turnirja Švede, Kanadčane, Američane in Ruse: "Težko je napovedati. Ena tekma lahko odloči vse, morda že v predtekmovanju. Turnir je zelo kratek, vendar mislim, da se na vrhu ne bo preveč spreminjalo. Tam pričakujem Švede, Kanadčane, Američane in normalno gostitelje Ruse, ki se bodo borili za mesta na vrhu."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

THEdocktor
10. 02. 2014 16.55
+1
Jaz pa čakam dobro igro in gole naših
Giorgio Lupin
08. 02. 2014 20.57
+1
Aerodinamični brki pa nič al kaj?
THEdocktor
08. 02. 2014 20.44
-2
Če bojo znali vse znanje in hitrost prenesti na let , se bojo lahko kosali z najbolšimi.
Robert Schimitz
08. 02. 2014 13.17
+12
Oči celega sveta so uprte v kopitarja najbolj zagreti režejo žile
pridnaov?ka
09. 02. 2014 08.18