Hokej

Vratar Olimpije Frazee prijavil poskus podkupovanja: Znojmo je želel, da 'proda' tekmo

Ljubljana, 10. 08. 2017 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
4

Hokejisti HDD Olimpije so v minuli sezoni še zastopali Slovenijo v mednarodni ligi EBEL, letos pa ne bo nastopal nikjer, saj je klub praktično že ugasnil. Vrata Olimpije je branil Američan Jeff Frazee, ki je v odprtem pismu avstrijskemu časniku zapisal, da ga je skušal podkupiti češki klub Znojmo.

Češki udeleženec v ligi EBEL Orli Znojmo se je februarja letos boril za vstop v končnico in je moral nujno premagati Olimpijo, da uresniči to željo. Olimpija je podobno kot Znojmo igrala v "spodnji" skupini končnice in ni imela več niti teoretičnih možnosti za preboj v četrtfinale in je tekmo visoko izgubila (0:7). Jeff Frazee je branil do 12. minute in izida 0:3. Američan je o poskusu podkupovanja obvestil avstrijski časnik Oberösterreichische Nachrichten. Kot so zapisali pri časniku, so dobili elektronsko sporočilo, v katerem je 30-letni Američan pisal o tem, da je 21. februarja pred tekmo z Znojmom dobil informacijo, da predstavnika češkega kluba zanima, koliko bi stalo, da bi češka ekipa dobila tekmo.

"Do mene je prišel naš trener vratarjev in mi dejal, da ga je kontaktiral predstavnik Znojma z vprašanjem, ali bi jim pomagal do zmage. Rekel je, da naj se obrnem nanj in povem, koliko denarja hočem, da prodam tekmo.. Dejal sem, da me ne zanima in o vsem skupaj sem obvestil našega glavnega trenerja in ligo EBEL," je zapisal Frazee.

Trener Bojan Zajc je potrdil, da poteka preiskava, več bo znanega, ko bodo preiskovalci opravili svoje delo. Za avstrijski časnik je dogajanje pojasnil tudi direktor lige Christian Feichtinger: "V ligi smo naredili vse, kar moramo v takem primeru. Poteka preiskava, ki pa še ni dala rezultatov. Dokler ne bo dokazov, velja, da so obtoženi nedolžni. Če pa se bo izkazalo, da so obtožbe resnične, sledi prijava na tožilstvo." Frazee ni pristal na sodelovanje in je o tem obvestil svojega trenerja, pozneje pa so obvestili še vodstvo lige EBEL in policijo.

Kot je pojasnil direktor lige, v primeru, če so obtožbe resnične, ne gre le za kršenje športnih pravil tekmovanja, temveč tudi za kaznivo dejanje. Na to, da je ta primer v javnost prišel šele zdaj, pa po mnenju Feichitingerja vpliva tudi to, da policijske preiskave potekajo v Sloveniji in na Češkem, liga s sedežem v Avstriji pa ima omejen dostop do informacij.

Frazee je v pismu zapisal tudi, da mu je vodstvo HDD Olimpije ostalo dolžno še 18 tisoč evrov. Liga Ebel je po končani sezoni 2016/17 sicer uradno zamrznila status HDD Olimpije in je ni uvrstila med moštva za sezono 2017/18. Po dolgih letih v ligi EBEL tako ne bo slovenskega moštva. Dve slovenski moštvi, Sij Acroni Jesenice in HK Olimpija bosta igrala v razred nižji, Alpski ligi.

Jeff Frazee je branil za HDD Olimpijo v minuli sezoni, tudi v finalu slovenskega državnega prvenstva.
Jeff Frazee je branil za HDD Olimpijo v minuli sezoni, tudi v finalu slovenskega državnega prvenstva. FOTO: Damjan Žibert
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dajns
10. 08. 2017 18.21
+2
Zdaj je jezno ker ni dobil use kar so se zmenili in joče po časopisih kolk je on pošten. Ma ku zoki
michael87
10. 08. 2017 17.56
+8
vsaka čast vratarju da ga ni premamil denar
dajns
10. 08. 2017 18.20
+10
Svaka čast saj zato ga je zamenjal pri 3.0
wpnc
10. 08. 2017 17.03
+13
Vse olimpije so iste...mučkalica