Hokej

Rusi na krilih neustavljivega Malkina zmleli Švede

Stockholm, 11. 05. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hokejisti Rusije so na svetovnem prvenstvu elitne divizije kar s 7:3 ugnali gostitelje Švede in jim prizadejali prvi poraz. Na drugi strani Rusija, za katero je Jevgenij Malkin zabil 'hat-trick', še naprej ostaja nepremagana.

Obračun do tega kroga še nepremaganih moštev so bolje začeli gostitelji tega prvenstva Švedi. Po akciji dveh hokejistov moštva Ottawa Senators je ob izključitvi Aleksandra Popova po podaji Daniela Alfredssona zadel Erik Karlsson. Rusi so odgovorili šest minut pozneje. Za napako, zaradi katere se je 'zbornaja komanda' znašla v zaostanku, se je odkupil Popov in ugnal, na tem prvenstvu sicer zanesljivega, vratarja Švedov Viktorja Fastha. Nato so znova bolje zaigrali gostitelji, ki so do novega vodstva prišli dobrih pet minut in pol pred koncem prve tretjine. Med podajalci se je še enkrat znašel Alfredsson, po šestih uspešnih asistencah pa je svoj prvi gol na prvenstvu zabil zvezdnik Detroita Henrik Zetterberg. Po prejetem golu so nekoliko popustili živci Alekseju Jemelinu, ki je s palico udaril Johana Franzna. 26-letni član Montreala je sicer znan po takšnih akcijah, saj je na lanskem svetovnem prvenstvu z grobim naletom zlomil nos našemu Žigi Jegliču.

Izjemni Jevgenij Malkin je bil nerešljiva uganka za švedske hokejiste.
Izjemni Jevgenij Malkin je bil nerešljiva uganka za švedske hokejiste. FOTO: Reuters

Švedi so se na provokacije odzvali s tretjim golom. V deseti minuti druge tretjine je svojo osmo točko na tem turnirju najboljših hokejskih reprezentanc vknjižil Zetterberg, ki je sodeloval pri akciji, iz katere je bil uspešen njegov soigralec pri Detroitu Franzen. Zaostanek dveh golov pa ni zmedel nepopustljivih Rusov. V 36. minuti je iz izjemno težkega položaja zadel Jevgenij Malkin in svoji reprezentanci vlil nekaj upanja na preobrat. Zgolj tri minute pozneje pa so Rusi izenačili. Prednost dveh igralcev več na ledu je s kirurškim strelom pod stičišče prečke in vratnice kronal Jemelin.

Na začetku zadnje tretjine je Rusom uspel popoln preobrat. Že po 15 sekundah igre v tem delu je namreč Jevgenij Medvedev močno streljal z razdalje, švedski vratar Fasth je plošček izbil le do Aleksandra Perežogina, ki je spretno zatresel nebranjeno mrežo. Domači navijači se še niso povsem pobrali po šoku, ko je ruski stroj udaril še petič. V 43. minuti je po podaji Popova Malkin zabil še svoj drugi gol na tekmi in Švede pahnil v precej neugoden položaj. Gostitelji so nato nekoliko izgubili živce ter z nekaterimi grobimi posredovanji poskušali iz igre vreči svoje nasprotnike. To jim je delno tudi uspelo, saj je Dimitrij Kalinin s palico v obraz udaril Franzna. Kalinin je predčasno končal tekmo, Franzen pa je z (najverjetneje) zlomljenim nosom odšel v slačilnico. Švedi so imeli naslednjih pet minut igralca več na ledu, kar pa niso izkoristili. Takoj ko se je iztekla kazen, so Rusi zadeli še enkrat, uspešen pa je bil kdo drug kot Malkin. Znova je zadnjo podajo prispeval Popov, zvezdnik Pittsburgh Penguinsov pa dosegel 'hat-trick'. Piko na i visoki zmagi je minuto pred koncem tekme postavil Denis Denisov. Rusi so tako dosegli še peto zmago in po porazu Finske proti Kanadi ostajajo edina neporažena reprezentanca na prvenstvu.

Izid:


Švedska – Rusija 3:7 (2:1, 1:2, 0:4)
Karlsson (6.), Zetterberg (15.), Franzen (30.); Popov (11.), Malkin (36., 43., 52.), Jemelin (39.), Perežogin (41.), Denisov (60.)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rko
12. 05. 2012 20.45
+3
bravo majka rusija
ovie8
12. 05. 2012 14.53
+4
zbornaja komanda zmelje vse ovire
dd96
12. 05. 2012 14.00
+1
Pa napiše se Evgeni Malkin
krema123
12. 05. 2012 12.15
+6
Odlična tekma John Franzen(se opravičujem če sem narobe napisal),je pa kar iskal udarec..Sicer res,da groba tekma ampak super.Rusi po odhodu Bykova bolje igrajo,Več streljajo,ne fantazirajo preveč.10 strelov pa gre saj edn not
Ales Prezelj
12. 05. 2012 12.04
+1
Jože Pungaršek
12. 05. 2012 07.09
+2
samo za tebe jure knez
hulabula
11. 05. 2012 08.29
-12
Ce koga zanima super manager, kjer lahko izberes hokej ali nogomet in se pomeris z ljudmi iz celega sveta. V bodoce pa prihaja se kosarka, tenis, F1, in se mnogo sportov Ce koga zanima mi naj poslje privat sporocilo in mu dam link. saj ga tukaj ne morem prilepiti..
homer2
11. 05. 2012 08.08
+1
pa na šport 1