Hokej

FOTO: Slovenci so se proti Japoncem igrali z ognjem

Ljubljana, 16. 04. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu divizije I vknjižila še drugo težko prigarano zmago. Tokrat so varovanci Matjaža Kopitarja s 4:2 ugnali trdožive Japonce. Odločilni gol je minuto in pol pred koncem tekme zabil Aleš Kranjc.

Slovenija je domače SP začela po načrtih, s prvo zmago, čeprav proti Veliki Britaniji še ni šlo vse po željah izbrancev Matjaža Kopitarja. Tudi na drugi tekmi z vselej neugodnimi tekmeci z Daljnega vzhoda je bil poln izkupiček skorajda obvezen, saj sta v prvih tekmah drugega dne tako Madžarska kot Avstrija zmagali in ostali še neporaženi na tekmovanju. Slovenci so, pred tokrat precej manj polnimi tribunami Stožic kot v nedeljo, na koncu po razburljivem in nadvse nervoznem razpletu zmagali s 4:2 z zadetkoma v zadnjih 100 sekundah in imajo prav tako poln izkupiček.

Opozorila selektorja Kopitarja, da bodo Japonci kljub visokemu porazu na prvi tekmi nadvse neugoden tekmec, niso bila zaman. Začetek tekme je bil podoben kot v nedeljo proti Veliki Britaniji. Domači so začeli v krču in pobudo prepustili Japonski, ki je na vrata Andreja Hočevarja – ta je tokrat dobil priložnost namesto Roberta Kristana – sprožila nekaj nevarnih strelov. Tudi prvi "power-play" še ni prinesel golov v mreži Masahita Harune, do polovice tretjine pa so bili Japonci konkretnejši. Domači pa so zanje neugoden razplet presekali na najboljši način; po strelu branilca Mitje Robarja s precejšnje oddaljenosti je plošček presenetil japonskega vratarja in pod prečko končal v mreži. Zadetek je pomenil olajšanje za Slovenijo, kajti igra je postala boljša, napadi pa nevarnejši. Izkazal se je branilec Blaž Gregorc, najprej v samostojnem prodoru, ko je vratar Haruna strel ubranil, nato pa še po strelu v 15. minuti, ko je bil vratar že premagan, a so branilci Japonske plošček izbili nazaj v polje.

Aleš Kranjc se je tako razveselil zmagovitega gola.
Aleš Kranjc se je tako razveselil zmagovitega gola. FOTO: Damjan Žibert

Slovenija je v drugi tretjini močneje pritisnila. Najprej sta bila blizu golu Marcel Rodman, ki je streljal iz obrata, ter Rok Pajič. Končno pa je, v četrtem poskusu na tekmi, stekla tudi igra z igralcem več, v 28. minuti je odbitek po strelu Aleša Kranjca v gol pospravil David Rodman. Ko so imeli sredi tretjine Japonci spet igralca manj, so Slovenci stisnili obroč okrog vrat Harune, tekmeci pa dve minuti sploh niso mogli iz svoje obrambne tretjine. A gola kljub slovenskemu pritisku tudi niso prejeli. Pritisk Slovenije se je nadaljeval tudi ob izenačenih močeh, Haruna je imel precej dela, ki pa ga je dobro opravil. Neučinkovitost v teh minutah se je Sloveniji hitro maščevala v 35. minuti, ko so tekmeci prišli do enega redkih protinapadov ter po napaki slovenske obrambe, ki je Riu Tanaki pustila prazno pot do gola, tudi premagali Hočevarja za 1:2. Drugi del se je tako kljub slovenski premoči končal le z minimalnim vodstvom.

A domači žal niso znali nadaljevati v tem slogu. S preveč zapletanji pred vrati Japonske je skopnel napadalni učinek, šok pa je sledil v 48. minuti. Po nedosojenem prekršku nad vratarjem Hočevarjem, ki so ga tekmeci podrli na tla in izrinili za vrata, so Japonci nadaljevali akcijo in Takuro Jamašita je s strelom iz bližine izenačil. Japonci so nato izkoriščali živčnost domačih, ki jih je večkrat razburil glavni sodnik Eduards Odins, ter brez večjih težav vzdrževali neodločen izid. Slovenci so sicer kazali željo, toda učinek je bil slab. A vseeno so imeli zadnjo besedo domači hokejisti. Ko jim je voda že pošteno tekla v grlo, je ob številčni prednosti Aleš Kranjc natanko 100 sekund pred koncem le spravil plošček za hrbet japonskega vratarja. Čeprav so nato tekmeci še zapretili in iz vrat tudi potegnili Haruno, se je končalo po domačih notah. Tomaž Razingar je 11 sekund pred koncem še ujel plošček in ga požrtvovalno preusmeril v prazen gol ter dokončno poskrbel za veselico na hokejski drami v Stožicah.

Japonski vratar Masahito Haruna se je znova izkazal.
Japonski vratar Masahito Haruna se je znova izkazal. FOTO: Damjan Žibert

V torek bodo imeli hokejisti prvi prost dan, v sredo pa Slovence že čaka obračun s tradicionalnimi tekmeci in starimi znanci Madžari.

Izid:


Slovenija – Japonska 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)
Robar (12.), D. Rodman (28.), Kranjc (59.), Razingar (60.); Tanaka (35.), Jamašita (48.)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mercika
17. 04. 2012 14.46
-2
Kolikor vem se v Skupino A uvrstita 2 reprezentanci. Imam pravo informacijo? Zadnji 2 pa gresta en nivo nižje. Torej imamo kar lepe šanse.
Paklenik
17. 04. 2012 14.59
+6
Prva dva naprej, zadnji pa stopnjo nižje.
klayton66
17. 04. 2012 12.29
+2
No sedaj pa sem prepričan, da bo tretja tekma pokazala kvalitete Slo reprezentance. Po mojem sledita še dve zelo, zelo težki tekmi in dve zelo tesni zmagi. Samo, da jim vse skupaj ne stopi v glavo...selektor to dobro ve. Sakramensko je previden...igrali smo se z ognjem...samo da ne zagori...pa bomo spet tam kjer smo bili in morda spadamo ?? Fantje, pokažite svoj karakter...borba do konca...kot na fronti. Naprimer ....Soški fronti !!
rivcek
17. 04. 2012 14.21
-1
po moje če realno gledam bomo izgubili proti Avstrijcem in z Madžari.Ker če bodo imeli luknje v obrambi bo hudič, napad pa nam kar gre, lahko bi se več podajal.
Master20
17. 04. 2012 15.27
-1
s tako igro proti Mažarom, sploh pa Avstrijcem, nimamo kaj iskat, žal.
jeznijanez
17. 04. 2012 10.13
+4
Čestitke našim. Se bojo pa mogel za madžarsko pa Avstrijo mal bol k seb spravt. Verjamem, da jim bo ratal. Aja pa še to: se sm men zdi al so glavni favoriti tega prvenstva tri nacije, ki igrajo v ligi Ebel?
Donski_Kozak
17. 04. 2012 09.30
-9
Spet so samo jesenicani gole dajal. Pozrite se ža... Svojo kilavo hokejsko šolo!
Donski_Kozak
17. 04. 2012 10.37
-2
Donski_Kozak
17. 04. 2012 14.34
-5
napisano je dvoumno. Misljeno je, pozrite se Zabci s svojo hokejsko solo!
El Diablo 2013
17. 04. 2012 15.54
+2
se vidi, da si zelooooooo obremenjen z nedavnim porazom v finalu DP. Gremo fantje!
lahkozivc
18. 04. 2012 11.18
vsevidim
17. 04. 2012 08.33
+4
sprijaznit se je treba, en je bil tomaž vnuk, in en ivo jan,, mašine za gole....ampak tile fantje igrajo lep hokej...
Martin Riggs
17. 04. 2012 09.32
+5
vsevidim
17. 04. 2012 08.30
+5
fantje..le tako naprej... goli pridejo.... ,saj ste zadeli vedno takrat ko je potrebno, kopitar ..ti pa si v sloveniji in ne ameriki...
dule100
17. 04. 2012 08.30
+3
Naša igra nima ne repa ne glave ! Ena sama sreča nas je ! S tako igro ne bomo prišli daleč !
vsevidim
17. 04. 2012 08.23
+7
fantje..le tako naprej... goli pridejo.... ,saj ste zadeli vedno takrat ko je potrebno, kopitar ..ti pa si v sloveniji in ne ameriki...
JanZ
17. 04. 2012 08.06
+19
Kopitar vedno deluje tako, tudi če bi postali svetovni prvaki, bi on tako deloval (kot da mu je vse odveč), tak pač je, ne govori pa to nič o tem, kako dober selektor je. Sicer mi je pa zanimivo prebirati komentarje raznih slovenčeljčkov, ki za hokej vedo le v času, ko pri nas poteka turnir in se sedaj na vsa usta šopirijo, kako nas bodo jodlarji zmleli... In potem so še užaljeni, ko nas naši "južni bratje" imenujejo dunajski hlapci?! Oni niso nič krivi, oni si niso tega kar z lufta izmislili.... V teh 2 tekmah smo vseskozi gledali enosmerni promet proti nasprotnikovemu golu. Vsi goli, ki smo jih dobili, so bili iz protinapadov oz. na nepostavjeno našo obrambo. Morda je izjema tu zgolj zadnji gol Japoncev, pa še ta je bil seveda zelo sporen. Tekma proti Avstriji bo seveda nekaj povsem drugega, kot smo gledali doslej, tam ne bo enosmernega prometa, naši bodo morali stati mnogo bolj zadaj, nasprotnik pa bo stal precej bližje nam. In kdo se bo tako bolje znašel, bomo videli šele takrat, primerjava rezultatov proti VB ne pove nič. Ko neprestano pritiskaš proti nasprotnikovim vratom, ni tako grozno, da dobiš tudi kak gol s kontre, osebno me bolj skrbi napad, ki je za moje pojme zelo neučinkovit. Predvsem 1. napad za moje pojme ni pokazal še nič, v primerjavi s tem, kar smo bili v preteklosti od tria vajeni. Manjkajo nam goli v nasprotnikovi mreži, proti Japoncem se je lepo pokazalo, da smo bili takrat, ko so oni imeli postavljeno obrambo, povsem neučinkoviti. In to je tisto, kar me najbolj skrbi za tekmo uz Avstrijci, čeprav se mi zdijo še bolj kritični Madžari, za katere vemo, kak hokej bodo proti nam igrali in naši so se pa na bunker in na protinapade zaenkrat zelo slabo odzivali. Vseeno pa mislim, da eno "Albo" bi pač morali premagati....
klayton66
17. 04. 2012 12.31
+3
Kopitar je dober selektor...kaj bi se repenčil in veselil ali popizdeval....le zakaj. Do konca uspeha je še dolga pot in na ledu so fantje kateri morajo igrati in poslušati njega ...in to je to. KONEC !
Paklenik
17. 04. 2012 08.06
+2
Nova težka tekma in zaslužena zmaga na koncu. Zmagi se ne gleda v zobe važne so točke. Ekipa je izredno močna v končnicah, pa še formo stopnjujejo tako, da ni razloga za dvom. Madžarska jutri pade pa tudi, če po kazenskih strelih.
Tko je.
17. 04. 2012 08.03
+0
kot vidim je Slovenija oplela , proti britancem smo komaj spacali zmago ceprav smo imel boljso igro. Japonci so nas namucili le zaradi zadetkov ki so ji dali to pa je use ceprav tudi igra risov ni bila kj od sile in ce bodo tako igrali proti Madzarski in Avstriji bodo tezko zmagali. Pa vendar se vedno upam na prvo mesto Slovenije z popolni izkupickom vendar se mi vedno bolj zdi da bo ze tezko da se uvrstimo v Elitno diviziji, pa brez zamere loh smo realni da namo prickaval Abslolutnga PRVEGA MESTA pol bomo pa 3 al pa komi 2!!!
imnesi
17. 04. 2012 07.41
-4
Zelo slaba igra naših. Nezasluženo so zmagali. Predvsem me moti to, da so delovali zaspano in počasno. Tudi ob igralcu več, so se vlekli po igrišču in ni bilo videti nobene zavzetosti. Očitno so vzeli vse skupaj z levo roko oz. so bili že pred prvenstvom prepričani v svoj preboj med elito. Pa so se zmotili. Še kako bo potrebno garati. Vendar po prikazanem mislim, da nimajo nekih realnih šans proti avstrijcem in madžarom. Žal.
antiovca
17. 04. 2012 06.54
-2
Še vedno trdim, da je najbolj šibek člen v naši reprezentanci trener M. Kopitar... večkrat deluje popolnoma odsotno. še govorice okoli Stožic: Hughes, Groznik, Taylor, Cole naj bi šli v Beljak... T. Razingar, trka na vrata OLIMPIJE... kot sem napisal, so to govorice.
JanZ
17. 04. 2012 07.47
+4
mity79
17. 04. 2012 11.35
-2
haha mel ga za štale mirit,pa jih delat drugega itak ne zna........
rozzeto
17. 04. 2012 06.16
+3
kdorkoli pravi da se bodo do madzarov in avstrijcev pobrali in uredili se moti...s tako igro, kot jo prikazujejo mislm da ne bodo prisli do elite...pa tudi ce, kaj bodo pa tam poceli? nabirali izkusnje??
JanZ
17. 04. 2012 07.45
+4
Karkoli bodo tam počeli, tudi če bodo samo jedli in pili, so "nori frajerji", da jim uspeva priti do tam! Če pogledaš rojstne kraje naših reprezentantov, boš ugotovil, da je 3/4 ekipe v otroštvu živelo v radiju 20 km. In da ti lahko sploh igrajo z ZDA, Rusijo, Kanado, itd...., je ostalemu svetu nedoumljivo, le slovenčeljčku tu nekaj ni jasno...
bekson74
17. 04. 2012 05.57
+5
slaba igra, Japonci veliko boljši drsalci, po mojem jih bojo avstrici in mdžari rukl
rajo
17. 04. 2012 01.41
+1
kaj pa ko se je v stožicah slovenska himna po zmagi že odpela na tribunah ko so oni še iskal himno da bi jo predvajali po tem ko so najprej zavrteli golico pa je dvorana kr začela peti :)
rkl
17. 04. 2012 06.39
+3
najbrž so imeli že pripravljeno Japonsko, kazalo je vse na to....
Chatefucio
17. 04. 2012 01.29
+0
Bravooo! Ma riži niso mel za burek...
killer1971
17. 04. 2012 06.06
+12
stromberg
17. 04. 2012 00.13
+5
spet tekma za živce,mi igramo nasprotnik pa gole daje.se kr mal bojim tekme v sredo,bo treba večkrat zadet,pa manj kiksat v obrambi.ti SLONČEK pa mal umiri hormone,se vidi de nimaš preveč pojma o hokeju.na tem turnirju ni olimpije in jesenic ampak REPREZENTANCA.
sloncek_rije
17. 04. 2012 00.02
-21
klinc pa te PLAVŽARČKI u reprezentanc od katerih NIČ NI
JanZ
17. 04. 2012 07.26
+4
klinc pa k cela Slovenija premore en plavž, kjer se kvaliteten hokej goji, poj mora pa ta proti celotni Japonski, Veliki Britaniji, Avstriji,...igrat!
divad33
16. 04. 2012 23.49
+12
spet bo "sekala" golica ob končni zmagi slovenije....NEPRECENLJIVO...
Donski_Kozak
16. 04. 2012 23.51
-1
Golica je hrib nad Jesenicami! Na nek nacin Jeseniska himna. Kako čudovito!:)
JanZ
17. 04. 2012 07.27
+1
Glede na to, da velika večina reprezentantov izhaja iz Podmežakle, tudi precej logično....
divad33
17. 04. 2012 10.50
+4
na nek način mio je vseen cigava himna je ta golica...ko bo v stozicah "sekala" golica...se naj veseli vsa slovenija..