Hokej

VIDEO: Umrl je 'Gospod Hokej', Gordie Howe

Detroit, 11. 06. 2016 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
2

V Detroitu je umrl eden legendarnih hokejistov, ki so pisali zgodovino hokeja v Severni Ameriki, ligi NHL in širše. Gordie Howe je bil sinonim za hokej, zato ni čudno, da se ga je prijevl vzdevek "Gospod Hokej" (Mr. Hockey). Umrl je v 89. letu starosti.

Gordie Howe
Gordie Howe FOTO: AP

Hokejski klub Detroit Red Wings je sporočil, da je včeraj umrl eden njihovih najboljših igralcev vseh časov, Gordie Howe. Kanadčan, ki si je pridobil vzdevek Mr. Hockey, je z ekipo rdečih kril štirikrat osvojil Stanleyjev pokal. Howe je marca dopolnil 88 let. Howe, rojen je bil 31. marca 1928 v Floralu v kanadskem Saskatchewanu, je v ligi NHL igral 26 sezon, še šest pa v nekoč konkurenčnem tekmovanju najmočnejše lige na svetu World Hockey Association. V ligi WHA je igral za Houston Aeros in New England Whalers. Svojo zadnjo tekmo v ligi NHL (za ekipo Hartford Whalers) je odigral leta 1980 pri 52 letih.

 

 

Že leta 1972 so Howa sprejeli v hokejski hram slavnih, v 25 sezonah z ekipo Detroit Red Wings pa je štirikrat segel prav na vrh lige NHL in dobil Stanleyjev pokal. Kariero je končal z 801 zadetkom v rednem delu in še 68 v končnicah. Skupno je v njegovi statistiki 1767 tekem v NHL, bil je podajalec pri 1049 golih, zbral pa je tudi 1685 minut na klopi za kaznovane. Z moštvom Red Wings je osvojil Stanleyjev pokal v letih 1950, 1952, 1954 in 1955, ima tudi rekord z največ nastopi za isto moštvo (1687 za Detroit). Med letoma 1949 in 1971 je imel 22 zaporednih sezon z vsaj 20 zadetki.

Nagrado Art Ross za igralca z največ točkami v NHL je dobil šestkrat med leti 1951 in 1963, nagrado Hart za najkoristnejšega igralca lige pa šestkrat med leti 1952 in 1963. Kar 23-krat je bil v zvezdniški postavi lige. Tako v ekipi Red Wings kot Hartford Whalers (ki se je pozneje preselila in preimenovala v Carolina Hurricanes) so upokojili njegovo številko devet.

 

 

Legendarni status si je Howe prislužil v dolgih letih kariere in predvsem zvestobe Detroitu. Četrt stoletja je preživel pri tej ekipi, ob koncu kariere, ki jo je končal pri danes težko predstavljivih 52 letih, pa je našel še drugačne izzive in se po nekajletnem igranju v WHA poslovil po enoletnem igranju za Hartford. "Thank You Mr. Hockey 1928-2016" se je glasil preprost napis Detroita na družbenem omrežju, s katerim so navijačem sporočili žalostno novico. Za zdaj uradno še ni znan vzrok smrti, a nekdanji hokejski junak je bil v zadnjih letih precej bolan, trpel je tudi za demenco, pred dvema letoma pa je preživel tudi več kapi.

"Vsi hokejski navijači žalujemo. Izgubili smo veličino, Gordie Howe je bil veliko več kot le izjemna statistika, za katero je poskrbel v dolgih letih," je dejal komisar lige NHL Gary Bettman in dodal: "Bil je navdih generacijam hokejistov, vsi so ga imeli za velikega vzornika."

Howe je bil lastnik večine strelskih rekordov v ligi NHL, kjer je igral med letoma 1946 in 1980, dokler jih ni začel izboljševati še en velik zvezdnik tega športa - Wayne Gretzky, za katerega je bil prav Howe velik mladostni idol. Čeprav je bil Howe na ledu znan kot trd tekmec - navijači so včasih tekmo z golom, podajo in hokejskim pretepom poimenovali "hat trick Gordieja Howa", pa je bil tudi zunaj ledenih ploskev velik športnik in človek. "Njegova ostrina na ledu se je lahko primerjala le s humorjem in človečnostjo, ko ni bil v opremi. Težko bi si želeli boljšega ambasadorja za naš šport," je enega največjih v zgodovini hokeja opisal Bettman.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lordslayer
23. 06. 2016 08.28
26 sezon, noro!!
hockeyfan
13. 06. 2016 12.28
+2
nikjer pa ne piše, da je edini doslej igral uradno tekmo NHL, ko je imel na krilih sinova....noro. in to pri 52 letih....kapo dol Gordie.