Hokej

VIDEO: Kopitar pred turnirjem na Dunaju: Mlajši fantje bodo spet dobili priložnost

Bled, 03. 02. 2015 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska hokejska reprezentanca se je zbrala pred pripravljalnim turnirjem na Dunaju. To bo zadnji turnirski test za izbrance selektorja Matjaža Kopitarja pred svetovnim prvenstvom na Češkem, v avstrijski prestolnici pa bodo tekmeci Slovenije Avstrija, Slovaška in Italija.

Več videovsebin
  • Matjaž Kopitar pred turnirjem na Dunaju
    01:23
    Matjaž Kopitar pred turnirjem na Dunaju
  • Klemen Pretnar pred turnirjem na Dunaju
    00:49
    Klemen Pretnar pred turnirjem na Dunaju
  • Iz 24UR: Risi pripravljeni na turnir na Dunaju
    02:00
    Iz 24UR: Risi pripravljeni na turnir na Dunaju

Ekipa se je zbrala na Bledu, kjer bodo reprezentanti opravili dva treninga, že v sredo pa odpotovali na Dunaj, kjer jih nato zvečer čaka še en trening v polni zasedbi. Danes je bilo namreč na ledu samo 16 igralcev (zbolel je Anže Kuralt), ekipi se bodo v Avstriji pridružili še člana ekip KHL Žiga Jeglič in Rok Tičar, vratar Gašper Krošelj ter Jan Urbas.

Selektor Kopitar je zaradi poškodb in nekaterih odpovedi, med drugim v ekipi na prošnjo njegovega kluba ne bo enega od udarnih adutov Roberta Saboliča, spet ponudil priložnost nekaterim mladim: "Tekmovanja so postala naporna, veliko je poškodb ... v ekipah se zato bojijo za te igralce, velika večina je ključnih v svojih ekipah. Zato nekaterih ni, nekaj je tudi resnih poškodb. Je, kar je, precej mladih bo dobilo priložnost, a v končni fazi so temu taki turnirji tudi namenjeni."

"Videli bomo to, kar vidimo na vsakem zboru. Resen pristop, gre tudi za to, da imajo igralci priložnost in se lahko dokažejo. Lahko si kdo pridobi bonus, lahko tudi kdo razočara, a upajmo, da bo teh čim manj," je o tem, kaj pričakuje v naslednjih dneh, dejal Matjaž Kopitar, ki je napovedal, da bo prve priprave na SP začel že 1. aprila. Nikogar za Češko še ni odpisal, tudi Aleš Kranjc, ki je že dlje časa poškodovan, ne bo imel zaprtih vrat pri vrnitvi v reprezentanco.

Tekmeci na Dunaju bodo skorajda sami stari znanci, Slovake lahko Slovenci mednje štejejo od lanskih OI v Sočiju, Avstrija in Italija pa sta tako ali tako stalni tekmici Slovenije bodisi na SP ali na prijateljskih tekmah: "Ne vem, v kakšni postavi bodo Slovaki. Imajo tudi domač turnir, tako da bodo verjetno sestavili dve ekipi. A ne glede na to, imajo toliko kakovostnih igralcev, da bodo konkurenčni in za nas dobrodošli. Avstrijci so domačini in bodo verjetno dobri. A se s tem ne obremenjujem, poskusil bom sestaviti zanimive peterke za čim več priložnosti tudi za mlade."

Matjaž Kopitar
Matjaž Kopitar FOTO: Damjan Žibert

Čeprav gre za turnir, bo morda najbolj pomembna in prestižna tekma s prireditelji tekmovanja. Avstrija je nazadnje proti tekmecem z druge strani Karavank doživela dva boleča poraza, na lanskih olimpijskih igrah v Sočiju (0:4) in na drugoligaškekm SP v Koreji (1:3). Zato bo zanje dvoboj s Slovenci še posebej pomemben, česar se zaveda tudi Klemen Pretnar, ki je kot član Beljaka eden do številnih slovenskih reprezentantov v ligi Ebel. "Res je ta akcija zelo pomembna, da najdemo prave kombinacije in občutek, kajti potem gremo spet po klubih. Vsi tekmeci so znani nasprotniki, ne vemo točno, v kakšni postavi pride Slovaška, a jaz vem, kako bo pripravljena Avstrija. Njim je vedno motiv premagati slovenijo, a sem prepričan, da ji ne bo uspelo."

"Osebno ne razmišljam o nasprotnikih. Igramo spet z Avstrijci, ki smo jih po domače povedano že malo siti. Za Slovaško ne vemo, v kakšni postavi bodo, Italijani pa kot Italijani, že dolgo nismo igrali z njimi in bo morda najbolj zanimiva tekma. Mi nismo popolni, bo pa nekaj mladih in bo to zanje lepa izkušnja," pa je vratar Robert Kristan na hitro ocenil tekmece. Ker ima Kopitar tokrat spet na voljo tri vratarje (ob Kristanu in Krošlju še povratnika po poškodbi Luko Gračnarja), bo verjetno na vsaki tekmi med vratnici stopil eden od njih, selektor pa se še ni odločil, kako jih po porazdelil po tekmah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.