Hokej

Gostitelji Finci brez medalje na SP

Helsinki, 20. 05. 2012 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Češka hokejska reprezentanca je z izidom 3:2 ugnala domačo reprezentanco Finske in si zagotovila bronasto medaljo na 76. svetovnem prvenstvu elitne divizije.

Finci so na domačem ledu ostali povsem praznih rok. Ne le brez ubranjenega naslova prvaka, tega države prirediteljice SP neuspešno lovijo že vse od leta 1986, ampak tudi brez tolažilne tretje nagrade. Finska, ki jo je v polfinalu z gladko zmago odpravila Rusija, je morala v dvoboju razočaranih polfinalistov priznati premoč še Češki, ki je temelje za uspeh postavila že v prvi tretjini.

Jesse Joensuu
Jesse Joensuu FOTO: Reuters

Gostitelji prvenstva kljub veliki želji v odločilnih tekmah niso bili pravi. To je še posebej prišlo do izraza proti močnim Rusom, pa tudi danes proti Češki niso našli recepta, ki bi jim prinesel medaljo. Na drugi strani so Čehi v nekaj minutah prve tretjine opravili delo tako, kot je treba. Najprej je Petr Prucha s pomočjo odbitka od noge pospravil plošček za hrbet Petrija Vehanena. Finci so še imeli odgovor, saj je Mika Pyorälä z natančnim strelom ugnal Jakuba Štepaneka. A veselje na tribunah Hartwall Arene ni bilo dolgo, saj so že v naslednjem napadu Čehi spet povedli, Jiri Novotny je zadrsal izza gola in nekako potlačil plošček med vratarjem in vratnico v gol. Še preden so si domači opomogli, so Čehi udarili še enkrat, po hitrem protinapadu pa je v polno manj kot minuto pred koncem uvodne tretjine zadel David Krejči.

Druga tretjina ni prinesla zadetkov, v zadnji pa so domači vse stavili na napad. Razmerje strelov na gol je bilo v tem delu kar 14-1 za domače (skupno pa 36-28), učinka pa ni bilo. Šele deset minut pred koncem tekme je Jussi Jokinen znižal na 2:3 in obudil upanje na preobrat. A Čehi so se znali obraniti, tudi v zadnji minuti, ko so Finci v zadnjem obupanem poskusu iz vrat potegnili Vehanena, tako da je ostalo pri minimalni češki zmagi.

Finska je tako na domačem SP s četrtim mestom izenačila najboljši izid iz leta 1974, Čehi pa so se veselili pete bronaste medalje v obdobju samostojne države (imajo še šest zlatih in eno srebrno), medtem ko Finci ostajajo pri dveh zlatih, šestih srebrnih in treh bronastih medaljah na dosedanjih 76 SP.

Izid:

Finska - Češka 2:3 (1:3, 0:0, 1:0)
Pyorala 17., Jokinen 49.; Prucha 13., Novotny 18., Krejci 20.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Michael Myers
20. 05. 2012 19.05
+2
Tonček Balonček
20. 05. 2012 15.19
+1
Ti hokejski funkcionarji so totalno mimo, kako lahko hkrati pteka kanadso ameriški pay off in svetovno prvenstvo! Ko d aime hkrati iemli liogo prvakov in evropsko prvenstvo v nogometu, to je norčevanje iz športa!