Hokej

Hokejsko SP: Rusom zlato, Fincem srebro, Švedom bron, Slovenci v Ostravo

Minsk, 25. 05. 2014 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
0

V finalu sta se na hokejskem svetovnem prvenstvu elitne divizije v Minsku pomerili reprezentanci Finske in Rusije. Zlato so osvojili Rusi (5:2). Dvoboj za tretjo mesto med Češko in Švedsko so dobili severnjaki s 3:0. Slovenija bo na SP 2014 igrala v Ostravi.

V finalu 78. svetovnega prvenstva je ruska reprezentanca s 5:2 porazila finsko izbrano vrsto in osvojila zlato. Finski hokejisti so zasedli drugo mesto in srebrna odličja. Rusi so po dveh tretjinah vodili s 3:2, zadnjo tretjino pa so dobili z 2:0 in se slabem nastopu na olimpijskih igrah zasluženo veselili naslova svetovnega prvaka. Rusija je, odkar ne igra več kot Sovjetska zveza, na svetovnem prestolu petič, pred letošnjim SP je bila uspešna še v letih 1993, 2008, 2009 in 2012. Finci so zbirki medalj na SP dodali sedmo srebro.

V finalu so severnjaki zdržali približno pol tekme, natančneje do 27. minute, ko so Rusi izenačili na 2:2 in dokončno prevzeli pobudo. Pred tem so Rusi, zaradi kazni selektorju Olegu Znaroku s strani zveze IIHF je moštvo vodil pomočnik Harijs Vitolins, na ledu prevladovali, imeli tudi izrazito strelsko premoč (na koncu tekme 39-26), zadeli pa le enkrat prek Sergeja Širokova. Finska se je vrnila med žive po golu tri sekunde pred koncem prvega dela, zadel je Iiro Pakarinen, po vodilnem zadetku Ollija Palole v 27. pa se je zdelo, da se na SP obeta presenečenje. A tedaj je začel ruski stroj zares mleti. Aleksander Ovečkin, Jevgenij Malkin in Viktor Tihonov so stvari vzeli v svoje roke. Rusi so pritiskali, stikali Fince pred njihov gol, tako da niti odlični vratar Pekka Rinne ni več mogel pomagati. Od 1:2 je Rusija prišla do 5:2 in brez večjih težav zadržala visoko vodstvo do konca.

Aleksander Ovečkin je prispeval gol za zmago Rusije proti Finski.
Aleksander Ovečkin je prispeval gol za zmago Rusije proti Finski. FOTO: Reuters

V obračunu razočaranih polfinalnih poražencev so se bolje znašli Švedi. V boju za bron so bili prepričljivejši, čeprav je imela Češka celo več strelov na vrata (29-24), a je vratar Andres Nilsson svoje delo opravil odlično. Švedska je tako leto 2014 končala z dvema medaljama, srebrno na OI in bronasto na SP, Čehi so obakrat ostali praznih rok. Prvi gol Švedov je bil pravzaprav avtogol Češke, saj je po podaji Joakima Lindströma plošček zadel palico Petra Zamorskega in presenetil vratarja Alexandra Salaka. Že pred koncem prvega dela pa je Simon Hjalmarsson po uigrani akciji poskrbel za 2:0. Čehi bi lahko do preobrata prišli v drugi tretjini, ko so si Švedi nabrali deset kazenskih minut. Toda priložnosti niso znali izkoristiti, veteran Jaromir Jagr je bil dvakrat nenatančen, imeli pa so tudi nekaj smole, saj sta Vladimir Sobotka in Michal Vondrka zadela okvir vrat. V zadnji tretjini se razmerje ni spremenilo, Čehi so skušali vse bolj na silo priti vsaj do enega gola, toda njihovi napadi so bili jalovi. Švedi so potrpežljivo čakali na svojo priložnost, hiter protinapad pa je Mikael Backlund kronal s tretjim golom, s katerim je dokončno zapečatil češko usodo.

Slovenija v Ostravi
V skupini B v Ostravi bodo poleg Slovenije igrali še Finska, Rusija, ZDA, Slovaška, Norveška, Belorusija in Danska. V skupini A v Pragi pa bodo Švedska, Kanada, Češka, Švica, Latvija, Francija, Nemčija in Avstrija.

Izida:
finale:
Rusija - Finska 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)
strelci: 1:0 Širokov (Zaripov, 11.), 1:1 Pakarinen (Lehtera, 20.), 1:2 Palola (Jormakka, Lehtera, 27.), 2:2 Ovečkin (Šipačjov, 28.), 3:2 Malkin (Zaripov, 36.), 4:2 Zaripov (Širokov, 46.), 5:2 Tihonov (Kutuzov, Kuljomin, 56.)

tekma za 3. mesto:
Švedska - Češka 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
strelci: 1:0 Lindström (Andersen, Möller, 5.), 2:0 Hjalmarsson (Ekholm, Danielsson, 16.), 3:0 Backlund (Gustafsson, Lindström, 49.)

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.