Hokej

Slovenski športniki izjemno cenijo dosežke Kopitarja

Ljubljana, 12. 06. 2012 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenci, ki so dosegali odličja na največjih tekmovanjih, izjemno cenijo dosežke Anžeta Kopitarja. Najboljši slovenski hokejist je imel eno izmed ključnih vlog v ekipi Los Angeles Kings, ki je prvič v svoji zgodovini osvojila Stanleyjev pokal za zmago v ligi NHL, ki je najmočnejša na svetu.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Dare Čekeliš
Olimpionik Miroslav Cerar, dobitnik tridesetih odličij na velikih tekmovanjih v gimnastiki, je pri dosežku izpostavil predvsem Kopitarjevo osebnost: "S čestitkami se pridružujem mnogim našim športnikom in ostalim. Njegov uspeh je dokaz več, kako športni uspeh promovira našo Slovenijo. Toda pri tem bi rad poudaril, da ne gre zgolj za njegove športne uspehe, ampak tudi za njegov pravi športni odnos. Mislim, da je včasih to celo pomembnejše, kot rezultat." Primož Ulaga, nekdanji smučarski skakalec z devetimi zmagami v svetovnem pokalu in ekipnim olimpijskim srebrom (1988), ima sina Nika, ki je v mladosti igral s Kopitarjem: "Poznam Kopitarjev razvoj, saj je igral v mladosti v istih letnikih, ko je hokej treniral tudi moj sin Nik. Že ko je bil deset, enajstletnik, je bil za dva razreda boljši od ostalih. Ko so Jesenice igrale s Kopitarjem, so zmagale z 10:0, če pa so bile na ledu brez njega, pa je bilo 1:0. Že tedaj je bil izjemen. Je lep dokaz, da ni pomembno, iz katerega kraja prihajaš. Če si pravi, če v nekaj veliko vlagaš, lahko tudi iz majhnega naroda pride tak superšampion."

Iztok Čop in Luka Špik
Iztok Čop in Luka Špik FOTO: Damjan Žibert

Veslač Iztok Čop, zlati olimpionik in štirikratni svetovni prvak, zaradi priprav na olimpijske igre v Londonu tekem ni mogel spremljati v živo: "Ponoči tekem enostavno nisem mogel spremljati, čeprav bi sicer rad dal prednost hokeju pred svojo sezono. Toda spremljal sem Kopitarjeve predstave prek medijev. Imel je zelo vidno, če ne celo najpomembnejšo vlogo pri prvakih lige in to je vse pri nas še toliko bolj pritegnilo k spremljanju končnice lige NHL. Težko ocenjujem vlogo posameznikov v ekipnih športih. V individualnih je lažje določiti vrednost dosežka. V ekipnih je drugače. Nekateri pravijo, da se je v ekipi težje dokazati, drugi pa, da te v slabih trenutkih lahko drugi zamenjajo. Toda NHL je najboljša hokejska liga na svetu. Zmaga v njej je eden izmed mejnikov in velik uspeh slovenskega športa." Petra Majdič, najuspešnejša slovenska smučarska tekačica vseh časov, je izpostavila, da uspeh Kopitarja in njegove ekipe ni bil naključen: "Prav veliko komentarja ni treba, kapo dol. To se bo zapisalo v zgodovino. Slovenci bi morali biti posebej ponosni na uspehe, ki se dogajajo v tujini, ker nas to daje na zemljevid. Američani so zaradi tega dodatno slišali za Slovenijo. Kralji niso zmagali na eni tekmi, morali so se boriti in zmagovati iz tekme v tekmo. Zmagati v finalu končnice na štirih tekmah je zahteven projekt. Ni dovolj le dober dan, ampak je bistveno drugače. Upam, da bo še kdo od Slovencev ponovil takšen rezultat. Želim si, da bi bilo podobnih dosežkov čim več."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rentg
12. 06. 2012 22.49
+4
Respect Anže!
mico84
12. 06. 2012 21.36
+5
KING KOPITAR!
top79
12. 06. 2012 15.32
+13
Vsa čast mu...