Hokej

FOTO: Slovenija spet med hokejsko elito!

Ljubljana, 23. 04. 2010 20.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na svetovnem hokejskem prvenstvu divizije I sta se v odločilni tekmi za preboj v elito pomerila Slovenija in Madžarska. Po odlični igri skozi celo tekmo so slovenski risi zasluženo in prepričljivo slavili s 4:1 in se vnovič uvrstili v skupino A svetovnega hokeja.

Slovenija - Madžarska
Slovenija - Madžarska FOTO: Damjan Žibert

Svetovno prvenstvo v Ljubljani se je končalo s težko pričakovano tekmo med Slovenijo in Madžarsko. Ekipi sta že pred SP veljali za favorita in čeprav na turnirskem sistemu ni finalne tekme, je bil današnji obračun prav to. Pravi finale z ustrezno nagrado - napredovanjem v elitno skupino. In tudi vzdušje je bilo temu primerno. Če so gledalci na večini prejšnjih tekme solidno napolnili dvorano Tivoli, je stara športna hala pod Rožnikom tokrat pokala po šivih. Tudi zaradi madžarskih navijačev, ki so že v prejšnjih dneh zvesto spodbujali svoje hokejiste, tokrat pa so kar preplavili Tivoli. A tudi domačih je bilo več kot prejšnje dni in tako kot na ledu se je obetal pravi spektakel tudi na tribunah, kjer so vsi gledalci že od prve minute tekmo spremljali stoje. A že v prvi minuti je sledil šok za domače. Jan Urbas,  napadalec najboljšega slovenskega napada na prvenstvu, je vsega 40 sekund po začetku obležal ob ogradi. Za hokejista, ki so ga zaradi poškodbe prepone komajda "sestavili" za to tekmo, je bil usoden nalet enega od madžarskih tekmecev. Z izpahnjeno ramo je prvenstvo predčasno končal. Selektor John Harrington je iz četrtega napada k Žigi Jegliču in Roku Tičarju uvrstil Žigo Panceta. Ta kombinacija pa je nato le deset sekund pozneje poskrbela za prvi val navdušenja na slovenskem delu tribun. Vratar Zoltan Hetenyi, ki je na SP dotlej dobil le dva gola, je naredil kapitalno napako in izgubil plošček za svojim golom. Do njega se je dokopal Pance, podal pred prazna vrata, Tičar pa je poskrbel za 1:0.

Slovenija - Madžarska
Slovenija - Madžarska FOTO: Damjan Žibert

Vendar je bilo sredi tretjine spet vse na začetku, Slovenci niso izkoristili prve številčne prednosti, še več. Z igralcem manj so bili v napadu tekmeci, strel Tamasa Silleja z modre linije je preusmeril Marton Vas in plošček je končal za hrbtom Andreja Hočevarja. Ob naslednji številčni prednosti je imel veliko priložnost kapetan Tomaž Razingar, ko je bil sam pred Hetenyijem, a ni zadel. Tako kot ne David Rodman, v 13. minuti je imel kar dve priložnosti, toda pri nevarnejši drugi ni dobro zadel ploščka po podaji Jana Muršaka. Madžari so zapretili s streloma Istvana Sofrona in Janosa Vasa, Slovenci pa so se ob koncu tretjine ubranili tudi prve madžarske premoči 5-4. Že v prvi minuti nadaljevanja bi Muršak lahko povišal na 2:1, ko je bil v prodoru, a je Hetenyi dobro posredoval. Harrington je Muršaka občasno poslal še v četrti napad, v katerem sta ostala sam Aleš Mušič in Boštjan Goličič. Slovenci so bili v drugem delu boljši tekmec, toda ne dovolj učinkoviti. V 25. minuti je David Rodman tako dobro našel Muršaka, a je ta meril natančno v vratarja. Podobno akcijo sta pet minut pozneje izpeljala Razingar in Andrej Hebar, vendar je bil slednji za delček sekunde prepočasen, da bi ujel plošček. Slovenci pa so morali nenehno paziti na hitre madžarske protinapade. Tako je sredi tekme ušel Krisztian Palkovics, toda njegov strel so Slovenci pravočasno ustavili. Tudi poskusa Csabe Kovacsa in Martona Vasa sta postala plen Hočevarja. Slovencem pa nikakor ni stekla igra z igralcem več. V drugi tretjini so dve takšni priložnosti zapravili, nato pa tretjo vendarle izkoristili. Madžari so se premoči Slovenije reševali tudi z grobostmi. Ko je bil na klopi Daniel Fekete, so Slovenci le spletli usodno kombinacijo. Podajo Sabahudina Kovačeviča je na modri liniji sprejel Aleš Krajnc in s silovitim strelom matiral Hetenyija.

Slovenija - Madžarska
Slovenija - Madžarska FOTO: Damjan Žibert

Ko je Slovencem "power play" stekel, je zares stekel. Madžari so si že ob koncu drugega dela prislužili še eno kazen, zadetek pa so dobili v 42. minuti. Spet so bili na delu mladi Slovenci, strel Žige Pavlina je Hetenyi še odbil, a le do Jegliča, ta pa je našel samega Tičarja - 3:1. Slovenci so nato zaigrali zbrano v obrambi. Madžare so stisnili v njihovo tretjino in jim niso dovolili, da bi krenili v nevarne napade. Sami pa so si pripravljali nove priložnosti. Jeglič in Hebar sta bila v 52. in 53. minuti zelo blizu zadetka, a madžarski vratar ni klonil. Madžari pa so pokazali, da so še vedno lahko nevarni. Strel Sofrona je pokriti Hočevar s težavo odbil, v naslednji akciji pa je padla odločitev o zmagovalcu. Muršak je pobegnil po desni strani in predrsal skoraj celotno igrišče, iz igre vrgel madžarskega branilca ter s strelom ob bližnji vratnici poslal plošček v gol. Zadnjih pet minut je minilo ob popolnem nadzoru Slovenije, ki Madžarom ni ponudila nobene priložnosti za znižanje izida, izid na semaforju pa je dokončno utišal tudi madžarske navijače, obenem pa povzročil val navdušenja med slovenskimi. Slovenija se bo naslednje leto, ko bo prvenstvo v Bratislavi in Košicah, tako šestič pomerila med najboljšimi 16 reprezentancami sveta.

Izid:
Slovenija - Madžarska 4:1 (1:1,1:0,2:0)
Strelci: Tičar 1., 42., Kranjc 38., Muršak 54.; Sille 7.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

El Diablo 2013
26. 04. 2010 12.55
hopacupa24.04.2010, 14:59-8 jest sm bil u osnovni šoli u razredu E .....in kaj zdej ti si na žalost še vedno v osnovni šoli ( al pa na srečo, kokr se vzame )
tafunfna
25. 04. 2010 22.33
@gvarilo: a fuzbalerji bojo pa zej kr skos na svetovnih prvenstvih enkat se uvrstijo pa taka evforija. Hokejisti so se ze velikrat pa sam na tv par reportov pa to je to dej lepo vas prosm. Pa kolk je fuzbalerjou tok dobrh kot je Kopitar v hokeju??? Vsi skup niso tok dobri.
DuLLciTa
24. 04. 2010 20.41
....Toooooooo....Bravo!!!!!!...<33
SLOHaider
24. 04. 2010 20.16
@ Gavrilo 24.04.2010, 14:40 -21 Fuzbal je pomembnejši od nekega drugorazrednega hokeja,itak bojo sam 1 leto v A,pol se vračajo v B. ZA MENE KAKRSENKOLI SLOVENSKI SPORTNIK / CA ALI KAKRSENKOLI EKIPNI SPORT DO 10 MESTA JE ZAME VRHUNSKIH OD VRHUNSKIH USPEHOV , S TEM SMO LAHKO PONOSNI , LAHKO RECES KARKOLI AMPAK SMO SPORTEN NAROD :-) . GLEDE HOKEJA PA SI POGLEJ SAMO PREBIVALSTVO NASTOPAJOCIH V NASI SKUPINI , PO TVOJEM BI MORALI VSI TI NAS PREMAGAT Z VELIKO LAHKOTNOSTJO ,AMPAK PO STEVILO SLOVENSKEGA PREBIVALSTVA LAHKO NAS SAMO OBCUDUJEJO
SLOHaider
24. 04. 2010 20.03
YES , TOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
Offside
24. 04. 2010 18.22
NE VS SKRBET D NE BO KOPIJA KER JE ITAK PAVZA U NHL-U K JE SVETOVNO PRVENSTVO DIVIZIJE 1 SKUPINA A XD od kdaj pa to??? pavza v NHL je bla samo leta 2005, ko je bil lock-out, tako, da smo lahko tisti, ki smo šli v Innsbruck gledali Brodeurja, Heatleya in ostale, ki so bili takrat velike zvezde, in pa letos na Olimpijskih igrah ker so bile pač v Kanadi. A mislš da bojo naredl v NHL 2tedensko pavzo zarad nečesa tazga kukr je svetovno prvenstvo?? v ameriki in Kanadi to ne pomeni nič. Če bi naredil pavzo bi NHL sezona trajala do julija, nasledna pa se začne oktobra...bi jih pobral po 3 sezonah.. Ne si delat sramote, če spremlaš hokej samo takrat, ko se kaj dogaja v sloveniji, in potem si ekspert...bogi
limonca4
24. 04. 2010 16.35
Iskrene čestitke ... Slovenija je res fenomen pri športu, tako malo nas je, pa tako velika je pri športu. Lp
Thor22
24. 04. 2010 16.27
ta ekipa kopitar in to je to!
pravi pekmez
24. 04. 2010 14.59
jest sm bil u osnovni šoli u razredu E .....in kaj zdej
Gavrilo
24. 04. 2010 14.40
Fuzbal je pomembnejši od nekega drugorazrednega hokeja,itak bojo sam 1 leto v A,pol se vračajo v B.
Joži Petelinek
24. 04. 2010 13.45
bravo naši :) vi ste pravi borce, ne pa neki fuzbalerji, na ktere se meče 10x večja slava, nardijo pa 20x majn ko vi :)
JanZ
24. 04. 2010 13.12
v bistvu bi blo za nas precej boljš, če bi vse države odigrale SP 1. divizije brez NHL-ovcov
JanZ
24. 04. 2010 13.05
Vsi ki pljuvate po starejših igralcih in jm pravite, naj se gredo učit od mladih, se ne zavedate, kakšno srečo imamo, da imamo tako obetaven mladi rod, da to pomeni, da očitno v slovenskem hokeju le ni vse tako slabo, kot se včasih zdi da je, predvsem pa pozabljate, da brez teh starejših igralcev slovenski hokej danes ne bi bil tam kjer je. Sam se še spomnim SP v Ljubljani, ki je izstrelilo Marcela Rodmana. Pojavil se je "od nikoder", nihče ga ni poznal (smiselna primerjava bi bila z letošnjim Urbasom), tam pa je eksplodiral in postal ter še do danes ostal eden stebrov slovenskega hokeja. In tudi letošnji tretji napad bo enkrat na tem, da ga bodo zasenčili drugi in samo upamo lahko, da se bo to zgodilo in to v bistvu čimprej...!
Perkey752
24. 04. 2010 12.48
NE VS SKRBET D NE BO KOPIJA KER JE ITAK PAVZA U NHL-U K JE SVETOVNO PRVENSTVO DIVIZIJE 1 SKUPINA A XD
stromberg
24. 04. 2010 11.32
BRAVO FANTJE,KRASNA TEKMA IN VELIČASTNA ZMAGA.
MaLi_BoG
24. 04. 2010 11.10
toooooooooooooooooooo fantje!!!!!!!tkoo se delaaa...vse čestitke res!!!!
sfdmlkg
24. 04. 2010 11.06
ahahha a ste vidli kk so se stepli?! ahaha to je blo najboljš.....drgač pa madžari na koncu sploh niso vedli ka naj delajo :P....sam bi pa tut lahka izkoristli power playe :(
JanZ
24. 04. 2010 10.41
od politikov je bil na tekmi zanesljivo Gantar, ker sem ga videl, bi si pa res hokejisti na takšni tekmi zaslužili še koga...
hopcefizelj
24. 04. 2010 10.34
Realno...nobenega politika ni bilo na tekmi, noben jim ni čestital, ker očitno ni bilo odzadi kakšne promocije....Ostali pa so jih skoz cel turnir kritizirali, sedaj pa so ploščo obrnili...žal to je podoba Slovenije in slovencev, ampak že nič kolikokrat so slovenski športniki dokazali, da so carji v športu, zato vse čestitke fantom...
Matej Štrukelj
24. 04. 2010 10.25
Slovenija prva na lestvici Hrvati pa zandji hehe