Hokej

AVDIO in FOTO: Slovenci so se prebudili prepozno za preobrat proti Belorusiji

Ostrava, 02. 05. 2015 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenski hokejisti so dan po začetku 79. svetovnega prvenstva v hokeju na Češkem dočakali tudi svoj prvi nastop. Slovenija je v uvodu SP v Ostravi izgubila z Belorusijo z 2:4. Za rise sta zadela Žiga Jeglič v 12. minuti in Žiga Pance v 52.

Slovenska reprezentanca je dočakala nastope na letošnjem prvenstvu elitne skupine. Za uvod v zgoščen konec tedna so imeli Slovenci danes na sporedu dvoboj z Belorusi. Ti so doslej na medsebojnih tekmah na prvenstvih najvišje ravni v treh nastopih trikrat zmagali, danes pa se je razpletlo podobno. Slovenci so se ob koncu tekme prebudili in silovito pritiskali, a preobrata ni bilo več mogoče doseči. Udarec za Slovenijo na današnji tekmi je bila bolezen Jana Urbasa; član drugega napada ni mogel igrati zaradi povišane temperature, tako da je moral selektor Matjaž Kopitar poseči po nekaj rošadah: v drugi napad je k Anžetu Kopitarju in Janu Muršaku tako premaknil Miho Verliča, v tretjem so bili Tomaž Razingar, Marcel Rodman in Žiga Pance, v četrtem pa Aleš Mušič, Ken Ograjenšek in Boštjan Goličič. V vratih je bil Robert Kristan, brez uvodnega nastopa na SP pa sta ostala ob Urbasu še tretji vratar Gašper Krošelj in branilec Žiga Pavlin. Začetek tekme je pripadel Belorusom, pri katerih je kljub drugačnim napovedim zaigral tudi kapetan Aleksej Kaljužni. A prve strele tekmecev je Kristan ustavil, Slovenci pa so prvič zapretili po strelu Roberta Saboliča v tretji minuti. V šesti je imel zelo lepo priložnost Mušič, toda vratar Kevin Lalande je njegov strel po samostojnem prodoru ubranil. Slovenija je nato brez težav prestala tudi prvi beloruski "power-play", a kmalu zatem prejela prvi gol. Po navidez ne preveč nevarnem strelu Andreja Stasa od daleč je plošček presenetil slovenskega vratarja in končal v mreži.

Žiga Jeglič
Žiga Jeglič FOTO: Damjan Žibert

A na veliko veselje številnih slovenskih navijačev v dvorani je bilo potrebno na odgovor počakati le 40 sekund. Prvi strel Roka Tičarja iz bližine je vratar Belorusije še ubranil, odbiti plošček pa je kar v zraku Žiga Jeglič spretno preusmeril v mrežo za 1:1. A festivala golov še ni bilo konec, tretji pa je spet padel v slovensko mrežo, potem ko je bil Andrej Kosticin dovolj spreten, da je plošček Kristanu med nogami porinil v gol. Do konca prvega dela so imeli Slovenci še eno izrazitejšo priložnost ob številčni prednosti, strel Jegliča je vratar ubranil, tekmeci pa rahlo terensko premoč, vendar brez še kakšnega gola. Toda na začetku druge so Belorusi ob igralcu več že močno pritiskali, Slovenci pa so pozneje delali napake v svoji obrambni tretjini. Ploščki so se nevarno odbijali do tekmecev, po eni od nezbranosti v obrambi pa je beloruski protinapad skušal preprečiti kar vratar Kristan, ki je zapustil gol. Prvi strel Andreja Kosticina je nekaj metrov pred vrati sicer ubranil, toda plošček se je odbil natančno na palico Kaljužnemu, ki mu ni bilo težko zadeti praznega gola. Slovenci so bili v tem delu tekme nemočni, Belorusi so jih stisnili pred njihov gol. Kristan je z nekaj obrambami reševal soigralce pred še višjim zaostankom, toda Slovenci so na drugi strani le izjemoma prihajali pred gol Belorusije, poskusa Razingarja in Mitje Robarja pa je vratar Lalande ubranil. Po novem pritisku Belorusije, ko je proti golu Kristana poletelo kar nekaj nevarnih ploščkov, so Slovenci le pokazali, da so še "živi", toda streli Muršaka, Jegliča in Boštjana Goličiča ob koncu tretjine niso bili dovolj natančni, da bi se izid spremenil.

Po zadnjem odmoru je na led vendarle prišla drugačna Slovenija. Selektor Kopitar je v napad ob Anžetu kopitarju in Muršaku zdaj prestavil Razingarja, Slovenci pa so v nekaj minutah zadnje tretjine nanizali več nevarnih akcij kot prej v vsej tretjini. A plošček ni in ni šel v gol, Laland pa je prevzel vlogo reševalca Kristana iz drugega dela ob strelih Saboliča, Razingarja in soigralcev. Ko je udaril še Anže Kopitar, je bil vratar Belorusije v skorajda izgubljenem položaju, a je z dvema odličnima obrambama preprečil znižanje. Ko se je že zdelo, da bo ostalo samo pri premoči, je vendarle padel še gol, zanj pa je v 52. minuti z natančnim strelom pod prečko poskrbel Pance. Izid 3:2 je dal dodatna krila Slovencem, ki so nizali napad za napadom, že dve minuti pred koncem potegnili Kristana iz gola, zadnjih 40 sekund pa imeli še "power-play". A so plošček izgubili, Belorusi pa so po protinapadu postavili končnih 4:2.

Anže Kopitar
Anže Kopitar FOTO: HZS

Izjave po tekmi:
Dave Lewis, selektor Belorusije: "Začeli smo nekoliko bolje, a je bilo v prvi tretjini vse skupaj še precej izenačeno. V drugi smo nato imeli več od igre in več strelov, v tretji pa smo se morali krepko braniti. Očitno je to ekipa, ki se ne predaja in imeli smo tudi nekaj sreče, da smo na koncu prekinili njihov napad in dosegli četrti gol."

Matjaž Kopitar, selektor Slovenije: "Z razlogom sem bil jezen. Vse, kar smo delali na treningih in v pripravah, je šlo v drugo smer. Tekem se na takšni ravni ne more zmagovati z dvema napadoma. Čakati, da boš samo del tega ali da bo nekdo vse rešil, ne moreš. Začetek je bil slab, v drugi tretjini smo bili še slabši. V tretji smo prišli tako daleč, da bi si zaslužili izenačenje. A če hočeš izenačiti, moraš streljati. Zdaj smo, kjer smo. Biti moraš bolj lačen golov. Mi pa še kar iščemo neke prazne gole ..."

Žiga Pance, hokejist Slovenije: "Mislim, da smo prepozno začeli igrati tako, kot znamo. Zaspali smo in jim puščali protinapade. Morali bomo analizirati, kaj je šlo narobe, in jutri igrati precej bolje. Odsotnost Jana se je poznala, a igramo kot ekipa in to ne bi smel biti izgovor za poraz. Krivi smo sami, v prvi tretjini smo zaspali in nismo izkoristili svojih priložnosti."

Mitja Robar, hokejist Slovenije: "Ne vem, kaj je bil razlog ... izgubljali smo dvoboje, oni so držali plošček, to smo sicer vedeli, a tu izgubljaš precej energije in mogoče je bilo to krivo, da v zaključkih nismo bili dovolj zbrani. Na koncu je bilo sicer kar v redu, tisto prej pa je treba čim prej pozabiti."

Izid:

Belorusija - Slovenija 4:2 (2:1, 1:0, 1:1)
Stas 11., A. Kosticin 13., Kaljužni 24. Kitarov 60; Jeglič 11., Pance 51.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FoglTunek
03. 05. 2015 07.12
+0
Zmagal je Floyd Mayweather...po 12 rundah...fsi trije sodniki so mu dali zmago... haloze press...
FoglTunek
03. 05. 2015 07.14
+0
Kot vidite, tudi tu naši "kvalitetni" mediji zaostajajo v informacijah, da sploh ne govorim o tem, da smo Slovenci bli edini v EU ki nismo mogli gledat tega boksa...EDINI !!! Niti uradna plačljiva verzija ni obstajala... SRAMOTA !!!
yoloyo
03. 05. 2015 11.47
+1
daj daj nauči se kdaj tudi postremat na netu ne pa bit samo omejen s to tv.
MaunelNeuer
03. 05. 2015 06.26
+1
dobri so, ne smemo preveč pričakovat od njih, še vedno več nrdijo od fusbalerjev
pridnaov?ka
03. 05. 2015 06.02
-6
ne vem kaj se slovenija baše v skupinskih športih ???naj se raje smuča,balina,vesla,pleza.....
MaunelNeuer
03. 05. 2015 06.23
+2
pridnaov?ka
03. 05. 2015 05.54
-4
kaj je zej to za ena država...slovenia ?????
CastrumFF
02. 05. 2015 23.50
+0
Ma kaksni risi! To so samo ene prestrasene MISI!
Prototip
03. 05. 2015 00.23
+3
prestrašena miš si ti in tebi podobni,ko slovenija zmaguje se tolčeš po prsih kako smo dobri in sposobni,ko se zgodijo felerji pa jokate in pljuvate,v bistvu jokate in pljuvate tut ko zmagujejo ,ker ste ene navadne neprivoščljive rit i,,,,,
CastrumFF
03. 05. 2015 00.52
-4
"ko slovenija zmaguje" to se tako malokrat zagodi,da ni tega strahu...
MaunelNeuer
03. 05. 2015 06.51
+2
desnipretepač, si ti že kdaj špilal hokej?
Anže Kristan 1
02. 05. 2015 23.17
-3
Upam da se nekateri ponoci zaklepate, da vas kdo ne ukrade, ker ste tako pametni...
rambek
02. 05. 2015 23.15
+0
Razocaran in jezen sem 😢
Dogo Argentino
02. 05. 2015 22.20
+4
Zgleda, da jim ta zelena barva ne prinaša sreče... ;) hhehe
MaunelNeuer
03. 05. 2015 06.24
-1
kdaj jim je pa ža-ba-rija prinesla srečo
Mali medo
02. 05. 2015 22.20
+7
kje je pa velika zvezda kopi ,spet bosta mulčka tičar in jeglič reševala reprezentanco
rossonero.acm
02. 05. 2015 21.44
-1
Kr neki brišejo tile "talenti"... Sej nč takega nisem napisu... Da mi je vaša glava za 2 dni,da si fajn spočijem☺
Šalabajsi
02. 05. 2015 21.28
+6
Kaj je danes dogajalo Kristanu?
skydrol7
02. 05. 2015 20.46
+0
ojoj,ojoj,joj bogi mucki.....
BroNo1
02. 05. 2015 20.45
+0
sanjavo začel, golman pojedu dva nepotrebna gola in evo žalostinko!
DivjaBrca
02. 05. 2015 20.40
+37
Kakšna razdvojenost med "Slovenci". Ko nastopa Prevec, vsi ste proti, ko nastopa Slovenska n. rep., vsi ste proti, ko igrajo naši košarko, vsi ste proti. Pa dobro, kaj vam je?! Že tukaj vas polovica iz neznanega razloga zasmehuje naše Rise. Ste dejansko navijali za Belorusijo? Zakaj že? Ker so pač "boljši"? Ste Belorusi? Pha, belogardistični bedaki! Tu je danes bolj igrala sreča, kot pa talent. Kakšna država... Pametni jo zapustijo zaradi kruha, neumni pa ostanejo v njej, da se še slovenski športni zastopniki vračajo domov med... vas! Kaj bi si mislili Belorusi, ko bi vas videli. Ponos pa tak. Očitno je pomen biti Slovenec res le še opis vsakega nelogičnega bedaka.
Cambi7
02. 05. 2015 21.06
+3
+++++ Divja....!!! Saj ni čudno, da smo razdvojeni že stoletja! Ris je mala zver, toda ne da se kar tako. Spomnimo se Rožnika in Riso po žledu!!!! Včasih mi je mene prav žal, da sem Slovenec! :-)))
dusko64
02. 05. 2015 21.47
+6
res ja takšno zaničevanje dosežkov športnikov nikomur ni v ponos. če se je kdo vsaj kdaj malo ukvarjal s čim ve da je to truda in odrekanj. in potem pride slab dan, kot da imam vsak in pač ni rezultatov. ampak vseeno imamo vrhunske športnike. samo eni vse obrnejo na politiko in njihove barve....sramota...
FCL
02. 05. 2015 20.24
+17
Ok...bolj poraz zdaj kot kasnej, fantje glave gor, začnite uživati v igri, nimate kaj zgubiti, pa samo gaaaas!!!
CastrumFF
02. 05. 2015 20.06
-28
TO MI DELI! Kaksni risi! To so navadne misi!
DivjaBrca
02. 05. 2015 20.31
+26
Kosmatinc
02. 05. 2015 19.58
-9
Ajoj Kopi kakšna začetniška napaka,mislim da so risi boljši brez njega sorry
CastrumFF
02. 05. 2015 20.14
-7
Ja.Komaj cakam da slisim tokratne njihove izgovore.
krnekilojz
02. 05. 2015 22.00
+1
AjdeMiPopuši
02. 05. 2015 19.51
-27
Pa ja ste pričakovali zmago risov? BUAHAHAHAHAHA bravooooo belorusiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!
Kajetan
02. 05. 2015 19.53
+14
EmilBajeric
02. 05. 2015 20.16
-3
fantje, pa kaj vam se ni jasno, da smo navadni "napihani balkanci" (lako cemo, ma nabijemo ih, nikoli nismo bili mocnejsi i.t.d.), to je (se vedno) realna slika bivsega "bratstva in enotnosti". Prihajajo Rusi - ma lako cemo mi....., auuuuu!
krnekilojz
02. 05. 2015 22.00
+2
testosteron
02. 05. 2015 19.28
-6
..sicer nisem gledal tekme---ampak po že znanem scenariju smo spet šli v tekmo preveč sproščeni in s prevelikimi apetiti ----najbolj mi gre na živce , ko se že vnaprej hvalimo,da se lahko kosamo z velikimi----ko pa nam ne gre pa vsi iščejo krivce !!!----ne krivce iskat...glave umirit in iti na polno....saj je itak vseeno če izgubiš 10:0 ali pa le z 1:0,...naslednje tekme bodo pokazale bolj bistro sliko,....
Mungos2
02. 05. 2015 19.17
+6
DAJMO RISI !!!!!!!!!!!