Hokej

Škandal v ligi KHL: temnopolti hokejist Medveščaka žrtev rasizma

Moskva, 14. 01. 2016 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tekmo lige KHL med moskovskim Spartakom in zagrebškim Medveščakom je zaznamoval neljub dogodek, ko so moskovski navijači na ledno ploskev temnopoltemu Edwinu Hedbergu metali banane. Predstavniki ruskega kluba so dejanje obsodili in se opravičili. "Gnusno dejanje navijačev," so sporočili iz Spartaka.

"Predstavnik kluba je šel v hotel Medveščaka in se uradno opravičil Hedbergu," je sporočil tiskovni predstavnik Spartaka Vladimir Samohin. "Z notranjo preiskavo bomo našli odgovorno osebo. To se je pri nas zgodilo prvič. Tega res nismo pričakovali," je še dodal za francosko tiskovno agencijo AFP. "Ne vem, kaj reči. Takšne stvari se ne bi smele dogajati. To je moja druga sezona v ligi KHL, prvič sem se soočil z rasizmom," pa je za rusko tiskovno agencijo R-Sport povedal Edwin Hedberg, sicer švedski hokejist kolumbijskega porekla. Hedbergu so poleg banan ruski navijači namenili še opičje vzklike.

Banana na ledu
Banana na ledu FOTO: You Tube

Ruski šport se v zadnjih letih pogosto srečuje z rasizmom, posebej nogomet. Kritiki ruskim oblastem očitajo, da si pred tem zatiskajo oči. Minister za šport Vitalij Mutko je že lani zatrdil, da se bo država spopadla s težavo rasizma, predvsem zaradi prihajajočega svetovnega prvenstva v nogometu, ki ga bo Rusija gostila leta 2018. "Spopadli se bomo s tem, že zdaj smo okrepili sankcije. Vzpostavili bomo poseben inšpektorat, ki bo nadzoroval rasizem med tekmami. Kršitelji ne bodo nekaznovani," zatrjuje Mutko.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmajcica_22
14. 01. 2016 19.38
+12
Grdo. Moreš bit fajn premaknjen v glavi, da storiš kaj takega.
bgko
14. 01. 2016 19.10
+9
Rasizem je smatranje tega dejanja za rasizem. Če bi belcu metali banane, to nikomur ne bi bilo sporno.
MrKritik77 .
14. 01. 2016 19.48
+1
emilzapata
14. 01. 2016 18.26
-1
tudi na ruskih ulicah velikih in tudi malih mest so v nevarnosti črnci, v glavnem vsi ljudje temnejše polti, geyi in lezbijke pa hitro pretepene, če le malo izzivajo s svojo homoseksualnostjo. Tudi do muslimanov niso nič tolerantni, čeprav živi v rusiji več kot dest milijonov muslimanov, kot so Tatari v Tatarstanu z glavnim mestom Kazan, tudi južna rusija okrog Kavkaza je pretežno muslimanska.
emilzapata
14. 01. 2016 18.34
+0
na netu je mogoče najti video, kjer bel in črn fant zaigrata pretep na moskovski zelo prometni ulici. Če je bila igra zaigrana tako, da je bil belec slabotnejši od črnca, so mimoidoči takoj začeli brcati po črnem fantu in tudi policija je bila takoj zraven, v obratnem primeru pa se ni nobeden zmenil za pretep, niti bližnji policaji ne.
bohinj je zakon
14. 01. 2016 19.06
+6
a bi v ljubljani bilo drugače?................probajmo..................črnec ali musliman bi jo fasala