Hokej

Ruski stroj v finalu proti Fincem

Minsk, 24. 05. 2014 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hokejska reprezentanca Finske je drugi finalist svetovnega prvenstva elitne skupine v Belorusiji. Finci so v današnjem drugem polfinalu v Minsku s 3:0 premagali Češko in se bodo v v velikem finalu pomerili z Rusijo. Rusi, na tem SP so še neporaženi, so v prvem polfinalu ugnali branilce naslova Švede s 3:1.

Rusija, ki ne skriva želje po zlati medalji na svetovnem prvenstvu po polomu na domačih olimpijskih igrah, je tudi po predzadnjem dnevu tekmovanja v Belorusiji še neporažena. Sedmim zmagam v predtekmovanju in polfinalnemu uspehu proti Franciji so Rusi danes dodali še doslej največji skalp, saj so jim morali premoč priznati tudi branilci naslova iz lanskega leta; Švedi se bodo v nedeljo tako borili le za bron.

Sergej Plotnikov se je tako razveselil izenačujočega gola.
Sergej Plotnikov se je tako razveselil izenačujočega gola. FOTO: Reuters

A začetek ni bil po okusu ruske izbrane vrste in večine navijačev v Areni Minsk. Švedi so namreč že prvi napad spremenili v gol, vratar Sergej Bobrovski je klonil v 19. sekundi po strelu Oscarja Möllerja. A po začetnem šoku so se Rusi zbrali, izenačili po akciji Jevgenija Medvedjeva, ko je vratar Anders Nilsson plošček le odbil, Sergej Plotnikov pa ga je pospravil v mrežo, še pred koncem prvega dela pa že vodili. Sergej Širokov je ukradel plošček tekmecem in nato še spretno zadel.

Švedi so imeli v nadaljevanju lepo priložnost za izenačenje, toda strelec prvega gola Möller ni bil dovolj natančen, izkazal se je Bobrovski. Kazen je prišla hitro, s strelom od daleč je Anton Belov presenetil Nilssona za trdnejše vodstvo s 3:1.

V zadnji tretjini je Švedska skušala na vsak način priti do gola za približanje, toda Rusi so znali zadržati prednost. Po eni od švedskih akcij je plošček sicer končal za hrbtom Bobrovskega, a so sodniki po ogledu posnetka pokazali, da gol ne velja, ker so bila vrata že pred tem premaknjena. Ob koncu pa je švedski igralec Mikael Backlund zaradi udarca s komolcem dobil še disciplinsko kazen igre.

Finci od neprepričljivega začetka do finala SP

Finci so na SP v Minsku pokazali pravi recept za uspeh, s katerim bodo v tej sezoni lepo dopolnili bronasto medaljo na olimpijskih igrah. Slab začetek prvenstva, ko so dolgo celo trepetali za uvrstitev v izločilni del, se je v zadnjih dneh spremenil v najlepšo možno zgodbo o uspehu. Najprej so Finci v četrtfinalu premagali najboljšo ekipo iz ene od dveh predtekmovalnih skupin Kanado, danes pa je padla še Češka in Finska ima v Belorusiji že najmanj srebro. Veliko zaslug za to ima tudi vratar Pekka Rinne. Pomlajeno finsko zasedbo, ki je v primerjavi s Sočijem precej spremenjena, je izkušeni vratar vodil vse bolje, danes pa ga Čehi niso znali premagati.

Finci so se zasluženo uvrstili v finale.
Finci so se zasluženo uvrstili v finale. FOTO: Reuters

V napadalnem delu igrišča se je tokrat izkazal Jori Lehtera, ki je dosegel dva zadetka, zadnjega na prazen gol, ko so Čehi skušali brez vratarja in s šestimi igralci spremeniti potek tekme. Toda ni šlo, Finska je bila zanesljiva in trdna v obrambi, v napadu pa je dobro izkoriščala svoje priložnosti. Češki vratar Alexander Salak je od 26 strelov ubranil 24 poskusov.

Prvi gol Lehtere je bil prava mojstrovina, saj je po podaji Juusa Hietanena sam pridrsal pred vrata Češke, prestavil plošček na drugo stran gola in ugnal Salaka. Za 2:0 je prvi poskrbel Jere Karalahti, ki je podal do Petrija Kontiole, nazadnje pa je sprožil Jarko Immonen in plošček Salaku med nogami pospravil v mrežo. Češka je kljub neuničljivemu veteranu Jaromiru Jagru - nedeljska tekma za bron naj bi bila njegova zadnja na svetovnih prvenstvih - zaman iskala načine za učinkovitejšo igro, kadar so Čehi že prišli pred finska vrata, pa je bil nerešljiva uganka Rinne.

Nedeljski finale bo tako pravi posladek. Sosedski obračun prebujenih Fincev in ranjenih Rusov, ki še niso pozabili, da so v Sočiju ostali praznih rok - izločili pa so jih prav Finci - bo tudi priložnost za oba vrhunska vratarja, ki sta v vse boljši formi. Na eni strani bo Rinne, na drugi pa Sergej Bobrovski, ki s svojo ekipo v Belorusiji sploh še ne pozna poraza, saj je Rusija dobila vseh devet tekem. Rusija in Finska v sedanjem sistemu tekmovanja, ko o prvaku odloča finale (od leta 1992) še nikoli nista igrali odločilne tekme na SP.

Izida:

Rusija – Švedska 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)
Plotnikov (14.), Širokov (19.), Belov (32.); Möller (1.)

Finska – Češka 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Lehtera (9.), Immonen (32.), 0:3 Lehtera (60.)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Piškica
24. 05. 2014 19.23
-2
tooooo braco rusi!