Hokej

VIDEO: Jeglič: Avstrijce premagati je vedno sladko

Ljubljana, 22. 04. 2012 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovensko športno dogajanje prejšnji teden so najbolj zaznamovali hokejisti. Na drugoligaškem svetovnem prvenstvu so na domačem terenu v Stožicah premagali vse tekmece ter si zasluženo zagotovili nastop med elito leta 2013, ko bo svetovno prvenstvo na Finskem in Švedskem.

Matjaž Kopitar
Matjaž Kopitar FOTO: Damjan Žibert
Hokejska zveza Slovenije se je projekta svetovnega prvenstva divizije I lotila z enim samim ciljem – reprezentanco takoj spraviti nazaj v elitno skupino, od koder je Slovenija izpadla lani na SP v Bratislavi. Podobno je bilo tudi v letih 2007 in 2010, ko je Ljubljana prav tako gostila drugoligaško konkurenco in se je Slovenija obakrat vrnila med najboljše. Tudi letos je bil cilj dosežen, kot nadgradnjo pa so v Sloveniji predstavili še novo hokejsko prizorišče: ljubljansko večnamensko dvorano Stožice, ki je po začetni zadržanosti gledalcev postala tudi navijaška ledena trdnjava Slovenije in z 10.500 navijači na tekmi z Avstrijo poskrbela za nov hokejski rekord po številu gledalcev. A na prvem mestu je vendarle tekmovalni uspeh. Slovenija ga je dosegla že po treh tekmah in treh zmagah, potrdila z uspehom na četrti tekmi, na zadnji z Avstrijo pa je v prestižnem boju s severnimi sosedi zmagala še petič. Slovenija je tako SP končala brez poraza, s polnim izkupičkom 15 točk in se skupaj z Avstrijo uvrstila v elitno skupino. Ta ima od letos drugačen sistem tekmovanja, tako da bodo imeli risi naslednje leto najmanj sedem tekem. Po novem namreč v elitni skupini ni več štirih predtekmovalnih skupin s po štirimi udeleženkami, temveč dve večji skupini s po osmimi. Ekipe bodo igrale po sistemu vsaka z vsako, najboljše štiri bodo šle v izločilne boje, zadnja iz vsake pa bo izpadla v divizijo I. Tako ni več skupine za obstanek, v kateri je na vseh dosedanjih šestih nastopih med elito nazadnje pristala Slovenija ter se dvakrat rešila izpada, štirikrat pa ne. "Mi smo bili skupaj 40 dni in v teh dneh smo se res dobro pripravili. Ni nam bilo težko drsati in se fizično spopasti s tekmeci in fantje so pokazali, da so 'ta pravi'. To sta reprezentanci, ki se borita za obstanek v skupini A. Mi bomo seveda to skušali čim bolj nadgraditi in naslednje leto to uresničiti. Na celotnem turnirju je bila izenačenost velika, zmagovali smo za gol, a se je izkazalo, da je bil ta gol odločilen. Jaz sem zadovoljen tudi s tesnimi zmagami, ker so bile prigarane," je selektor Matjaž Kopitar ocenil celotno SP.

Robert Kristan je postal MVP prvenstva v Stožicah.
Robert Kristan je postal MVP prvenstva v Stožicah. FOTO: Damjan Žibert
Slovenija je SP začela nekoliko zadržano. Na prvih dveh tekmah z Veliko Britanijo in Japonsko še ni pokazala najboljše forme, vseeno pa je obe tekmi dobila in postavila temelj za uspeh. Ključna je bila tekma z Madžarsko, ki so jo Slovenci dobili z najvišjo razliko na SP (4:1), nekaj posebnega pa je bil dvoboj z Ukrajino. Slovenci so bili namreč zaradi razpleta tekme med Madžarsko in Avstrijo že pred njo uvrščeni na SP elitne skupine, kar se je tudi poznalo, saj so tekmeci igrali veliko bolje. A le do polovice, potem so se domači hokejisti zbrali, naredili preobrat in dosegli še eno zmago. Posladek pa je bila nato tekma z Avstrijo, v kateri ni manjkalo dobrega hokeja, lepih akcij, dobrih obramb obeh vratarjev, nazadnje pa so gostitelji postavili še piko na i ter dosegli sladko zmago proti večnim tekmecem z druge strani Karavank. SP so tako končali z zlatimi medaljami okrog vratu in dobrim občutkom, da lahko naslednje leto naredijo še več. "Na začetku smo si mogoče preveč želeli, da bi pokazali več. A šlo nam je čedalje bolje in mislim, da je izkupiček pet tekem pet zmag odličen. Vsako tekmo si želiš zmagati, naredili pa bomo vse, da ostanemo v skupini A," je tekmovanje ocenil Andrej Hebar. Branilec Andrej Tavželj pa nekoliko bolj zadržan začetek pripisuje manj tekmam v pripravah: "Celotna reprezentanca skupaj ni odigrala veliko pripravljalnih tekem, sploh pa ne na takšni ravni, kot je bila tukaj. Bolj ko je šlo prvenstvo h koncu, bolj smo se ujeli, več je bilo kemije med igralci. Če bi igrali še en teden, bi naredili še korak naprej. Smo zelo zadovoljni." Kopitar pa je že zdaj postavil temelje za nadaljnje delo. Julija bo pripravil prvi pripravljalni tabor za mlade igralce, že maja bo skupaj s strokovnim štabom na zasedanju IIHF na Švedskem iskal močne tekmece za pripravljalne tekme, konec leta Slovence čakajo kvalifikacije za do zdaj še neizpolnjeno željo slovenskega hokeja – olimpijski nastop. In če bo naslednje leto slovenska izbrana vrsta še močnejša za tokrat poškodovana Jana Urbasa in Eda Terglava ter morda še s katerim od obeh adutov iz lige NHL, morda ne bo neuresničljiva niti tiha želja Slovencev v družbi 16 najboljših na svetu. "Mogoče pa bi bil že čas, da bi naredili kakšno presenečenje," je ob koncu ljubljanskega prvenstva dejal Hebar.
Žiga Jeglič
Žiga Jeglič FOTO: Damjan Žibert
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
23. 04. 2012 18.38
-1
cestitke mostvu slov.ekipe :))) samo tistega mucka (risa)bi bilo potrebno zamenjat z majic za kako bolj nevarno zival !
Paklenik
23. 04. 2012 09.56
+3
Bravo za vse člane reprezentance. Ta generacija ima potencial in mislim, da bomo sedaj kar nekaj časa člani elitne divizije. Če bo sistem 2x8 potem bomo ostali nekaj časa v eliti, ker z 3 ali 4 moštvi lahko igramo, upam, da ta bolj pošten sistem ostane tudi v prihodnje.
Jegla08
22. 04. 2012 21.52
+3
Čestitke vs fantom in celi ekipi najbolši so! <3 RISI <3
dannyer
22. 04. 2012 19.29
+10
samo če nasledno leto ne dobimo skupino v kateri bodo igrali čehi kanadčani slovaki finci švicarji belorusi slovenci in nemci pol na bo zelo težko. ampak verjamem če bomo kompletni s tem mislim kopitarja muršaka in urbasa pol nam bo lažje .
mare.florida
22. 04. 2012 19.10
-8
S takim pristopom se nam ni treba bati ponovne vrnitve v b skupino...BRAVO!!!
freiburg611
22. 04. 2012 20.33
+5
tito-idol
22. 04. 2012 14.13
+54
Čestitke fantom in vsej ekipi iz srca.
freiburg611
22. 04. 2012 20.33
+0