Hokej

Rakovec: Pričakujem nove nizke udarce

Ljubljana, 15. 07. 2011 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec je uspešno odbil prve 'nalete' stare vodstvene struje, ki mu očita številne nepravilnosti. Pričakuje nove nalete, a verjame, da bo na koncu zmagala transparentnost delovanja HZS.

Situacija na Hokejski zvezi Slovenije se je, kot vse kaže, uredila do te mere, da reprezentanca pred dvema mesecema ni odšla na svetovno prvenstvo z večnim problemom zavarovanja. Zdi pa se, da sedaj prihajajo nizki udarci. Ste bili pripravljeni, da se lahko zgodi kaj takega?
"Moram priznati, da sem bil presenečen. Zdi sem mi, da smo vse skupaj, od imenovanja selektorja do odnosov z igralci, uredili. Verjel sem, da bodo ljudje to prepoznali, da je zavel nov veter, da bodo vsi videli, da gradimo novo slovensko hokejsko zgodbo. Odpovedali smo nekatera razmerja s posamezniki, ki so dolga leta kraljevali v tem športu, pripeljali nove sile, nove moči, ki želijo narediti spremembe. Tu je prišlo do udarca med dvema generacijama, ampak to je nekaj normalnega. Spremembe so toliko korenite, da jih ljudje neradi sprejemajo. To je bilo za pričakovati. V trenutku, ko smo zastavili zgodbo, smo računali, da bomo imeli široko podporo. Imamo jo že sedaj, ampak nekateri pač še vedno razmišljajo po starem."

Matjaž Rakovec
Matjaž Rakovec FOTO: Damjan Žibert
Menite, da je aktualna situacija takšna, kot bo tudi v prihodnje, ali pričakujete nove nizke udarce s strani nadzornega odbora HZS?
"Glede na to, da skoraj vsak teden nadzorni odbor ugotavlja napake oziroma domnevne napake in nepravilnosti, ne da bi pridobili kakšno dokumentacijo,  ne da bi se pogovorili ali s predsedstvom ali z mano, pričakujem nove udarce. Tak način dela ni sprejemljiv. Z delegati se bo treba na skupščini pogovoriti, kakšna je sploh vloga nadzornega odbora. Pričakujem še nekaj udarcev starih sil, a dejstvo je, da smo zgodbo zapeljali na druge nivoje in tu poti nazaj ni več. Letos bomo imeli tabore za igralce in trenerje, zadeva je tako napeljana, da poti nazaj ni več, zato upam, da bodo to ljudje kar najhitreje sprejeli in se pridružili."

Pred leti se dejansko ni vedelo, kaj kdo dela na zvezi, ali imamo selektorja ali ne, kdaj se bo o čem odločalo, danes pa se nadzorni odbor sestaja, kot ste dejali, skorajda tedensko. Se vam to ne zdi malo smešno? Je težava transparentnost?
"Glavni moteči faktor je nedvomno transparentnost; seje predsedstva so javne, vse odločitve sprejemamo na predsedstvu, skrivnosti ni več. Kar zadeva dolgove, jih imamo, dobavitelji so svoje dobili poravnano, nam zaupajo. Naredili smo veliko, brez problemov smo izpeljali tekoče obveznosti in vrnili veliko dolgov. Če so v preteklosti šli megalomanski dolgovi mimo nadzornega odbora brez najmanjšega problema, se zdaj spuščajo v malenkosti, ki so smešne, banalne, ki govorijo o tem, kako kakovosten je nadzorni odbor in dokaz, da dela po navodilih enega človeka."

Nadzorni odbor HZS z Ernestom Aljančičem na čelu (desno) je Rakovcu po zadnji seji očital nepravilnosti pri glasovanju o zaupnici predsedniku.
Nadzorni odbor HZS z Ernestom Aljančičem na čelu (desno) je Rakovcu po zadnji seji očital nepravilnosti pri glasovanju o zaupnici predsedniku. FOTO: Tomaž Primožič/FPA

Doslej je pravice za televizijske prenose imelo v rokah podjetje Class 1 Ernesta Aljančiča, kako pa bo s trženjem pravic v prihodnje?
"To podjetje, ki ste ga omenili, ima pravice zakupljene do leta 2017, to se je zgodilo konec leta 2010, tako da so določeni elementi, ki govorijo, da gre izključno za zasebni interes in ne za interes hokeja. To je eno področje, pri katerem prihajamo s prejšnjo garnituro v spor. Zdi se mi nerealno, ko sem to izvedel, da je nekdo v imenu hokejske zveze odkupil pravice za osem let."

Tisti posamezniki, ki so se na svetovnem prvenstvu na Slovaškem izkazali, so si odprli vrata v uglednejše evropske klube. Pričakujete, da bi lahko ravno zaradi tega v prihodnje nastopilo več težav, ko gre za njihovo privolitev v igranje v dresu z državnim grbom?
"Zagotovo bo prihajalo do nesporazumov. Umetnost vodstva je ta, da nesporazume zgladi oziroma da se pogovori z igralci. Od Dejana Kontreca pričakujem, da bo on, ko se začnejo vsa prvenstva, skupaj s selektorjem in Nikom Zupančičem obiskal vse igralce, da bo z njimi v stalnem stiku, Evropa je mala in letalska karta ni več tako draga, da se ne bi dalo obiskati vseh. Ravno ta odnos do igralcev je tisto, kar je bil največja sprememba. Nikoli ni bilo vprašanje nošenja državnega dresa, saj oni radi igrajo za izbrano vrsto, letos pa se nam je zgodilo še to, da so bili zelo homogena celota z odlično vodeno ekipo in podobno bo tudi v prihodnje. Želimo jih informirati, kaj se dogaja na zvezi, želimo ustvariti čim boljše pogoje za njihovo delo in naša želja je, da imajo kar najboljše pogoje. Ko je bilo vse urejeno, so dali resnično maksimum od sebe. Na tem prvenstvu so pokazali, da se lahko kosajo z vsakim in to je zelo dobra podlaga za nastop na olimpijskem turnirju v Sočiju leta 2014."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gooffy1
15. 07. 2011 21.21
Pred leti,ko je na nepravilnosti opozarjal edini ,takrat še član predsedstva Terglav,so ga na podel način odstavili.Pokazalo se je,da je imel prav.Dokazoval je z argumenti.Ko so Rakovca postavili je Aljančič mislil,da ga bo obračal po svoje.A se je malo uštel.Aljančiču bi morali prepovedati vsako delovanje v športu,ker dela samo za svoje dobro-beri denar.Vsi iz njegove generacije naj se umaknejo in dajo možnost mlajšim,ki jim je za dobro hokeja.Kaj ni takrat dejal-Aljančič,da se bo posvetil mlajšim generacijam??Kaj pa je storil?Razne ''selekcije'' vodijo diletanti,ki na račun naivnih staršev kujejo dobre dobičke.Dober primer je ''selekcija'',ki jo ''vodijo kranjske cvetke K..,P...Na PeeWee v Kanado se gre za še enkrat višjo cifro kot Italijani...In kje je tu g.Aljančič s svojim programom za mlade? Dajte no,ne ljudi farbat nismo nori..
Miran Bregar 1
15. 07. 2011 17.55
Prav gotovo Aljančiču ni vseeno, če bo ostal brez 30 % provizije in brez glavne besede. Treba ga je odrezati od kakršne koli funkcije v HZS. Nič narobe, če je v IIHF, vendar samo tam. Prav je, da se enkrat za zmeraj naredi red in ne da si Aljančič na stroške HZS privošči še šoferja, ki je še tisti, ki meša drek pri sestavi reprezentance. Zadnji čas je, da je prišel Rakovec, da bo naredil red. Upam, da bo zdržal vse pritiske stare kontinuitete, ki je samo pobirala za svoje ljudi.