Hokej

Rakovec: Denar za zavarovanje Kopitarja in Muršaka je bil rezerviran!

Ljubljana, 30. 04. 2012 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec je prepričan, da lahko Slovenija gosti svetovno prvenstvo elitne divizije, a je treba vztrajati na začrtani poti in s pravilnim delom vzgajati igralce ter graditi močno reprezentanco.

Mnogi so po svetovnem prvenstvu divizije I v Stožicah prepričani, da mora Hokejska zveza Slovenije narediti korak naprej in organizirati SP elitne divizije. Je to v začrtanem programu vodstva HZS?
"Je. Realno lahko kandidiramo od leta 2017 naprej, s Stožicami pa smo dokazali, da lahko tehnično zadostimo predpisom. Morate vedeti, da je prireditev elitne divizije izjemen finančni zalogaj, z dobrim vodenjem pa je lahko končni izplen še veliko večji in to tudi za druge dejavnosti, od hotelov do proizvajalcev. Imamo od 5 do 6 let časa, da uredimo Stožice ali začnemo prenavljati Tivoli in dodatno Podmežaklo. Če dobimo konsenz, bi bilo to daleč največje tekmovanje kdaj koli v Sloveniji.

Slovenski hokejisti so si brez večjih težav zagotovili preboj med elito.
Slovenski hokejisti so si brez večjih težav zagotovili preboj med elito. FOTO: Damjan Žibert
Dogodek je postregel tudi z nekaterimi organizacijskimi pomanjkljivostmi. Tu mislim predvsem na slabo vidljivost z vrha dvorane. Je ta problem rešljiv?
"To je bila napaka, ampak to ni stvar organizatorja tekmovanja. Naša želja je bila, da bi kar največ ljudem omogočili, da vidijo spektakel, da doživijo atmosfero, zato so bile te karte na mestih s slabšo vidljivostjo veliko cenejše. Ljudje so bili seznanjeni s tem in tudi na drugih prvenstvih – tudi ko gre za elitno divizijo – so mesta v dvorani, kjer je vidljivost slabša. Kaj narediti? Idej je veliko, od dviga ledene ploskve naprej, ampak pri tem naletimo na težave, ko gre za čiščenje ledene ploskve in prostor, ki mora biti zagotovljen za intervencijsko vozilo. Dejal sem, da je časa dovolj, ena izmed rešitev pa je tudi prenova Tivolija.“

Koliko mladih je pripravljenih, da leta 2017 zamenjajo tiste, ki bodo takrat že obešali drsalke na klin?
"To je stvar strokovnega sveta. Mi smo lani zastavili razvoj strokovnosti v slovenskem hokeju, imamo trenerja, ki se šola v finski šoli pri Kariju Savolainenu, na drugi strani pa ste videli, kako težko je bilo selektorju, ko se je odločal za zasedbo, ki bo igrala na SP. Izpadli so mladi, kar govori o tem, kako huda konkurenca je že sedaj. Koncept dela s Kopitarjem na čelu je dober. Zaposlili smo Nika Zupančiča, Gaber Glavič skrbi za vratarje, vsi pa fante obiskujejo po Evropi. Moram reči, da me ni strah za kader ob prisotnosti v elitni diviziji in da ne bo več posebnih pretresov iz leta v leto, ko smo se selili iz skupine v skupino.

Matjaž Rakovec verjame v sposobnost strokovnega sveta.
Matjaž Rakovec verjame v sposobnost strokovnega sveta. FOTO: Damjan Žibert

Za lažjo ohranitev statusa reprezentance elitne divizije bi bržkone potrebovali tudi Anžeta Kopitarja in Jana Muršaka. Ste pri HZS pripravljeni na morebitno zavarovanje obeh igralcev, glede na to, da ne gre za majhen finančni zalogaj?
"Oba sta jasno izrazila željo, da želita igrati za Slovenijo. Velik motiv je predstavljal morebitni nastop v Stožicah, ampak tekmovanje v NHL jima tega ni omogočalo. Videli bomo, kako bo maja prihodnje leto, letos smo imeli rezervirana sredstva za zavarovanje obeh, kar ni malo denarja. Imamo še veliko igralcev, ki jih zaradi poškodb ni bilo. Če bomo imeli malo sreče, lahko v prihodnjem letu nastopimo v izjemno močni postavi in dosežemo viden rezultat.

Poleg vodstva HZS pa so aktivni tudi vaši nasprotniki s častnim predsednikom Ernestom Aljančičem. Pričakujete, da se bo stanje umirilo, saj boste v nasprotnem primeru težko prišli na želeni cilj?
"Mislim, da je bila organizacija tega tekmovanja idealna priložnost, da smo dokazali, da lahko s kakovostnim delo naredimo tisto, o čemer se piše, da je bilo v preteklosti narejeno iz ozadja. Vse tovrstne situacije nas še bolj utrjujejo, strokovni svet ima popolna pooblastila brez vmešavanja predsedstva, predsedstvo pa ima jasne naloge, ko gre za pridobivanje sponzorjev in samo organizacijo dogodkov. Letos je bila slabost nedvomno ta, da si pred tekmovanjem nismo uspeli zagotoviti zares težke tekme, pošiljali smo prošnje na belorusko zvezo, saj je Belorusija igrala s sosedi Avstrijci, a odgovora nismo dočakali. Na naše klice se enostavno niso odzvali, vemo pa, kdo je njihov častni konzul v Sloveniji. Mi smo do cilja prišli, sicer na nekoliko težji način, ampak poudarjam, da so to stvari, ki nas le krepijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
30. 04. 2012 20.55
+4
zdaj ko je Slo.v eliti se je pa treba mal potrudit da takoj ne izpade :))
neziie
30. 04. 2012 16.45
+2
Zdej pa ta višek dnarja v mladino vložit, nč šparat.
dd1967
30. 04. 2012 15.03
+7
Stvari tečejo v pravo smer,z starim vodstvom Stožic sigurno ne bi bilo. Imam sina pri mlajši selekciji in tudi tam se vidi,da so prišli ljudje z vizijo.Samo po klubih bi še bilo potrebno doseči,da bi se določeni ljudje umaknili in pustili delati tiste,katere zanima razvoj hokeja,ne pa predvsem lastne koristi.
Jegla08
30. 04. 2012 12.59
+14
Uf to bi blo pa res zakon če bi mel mi mel elitno divizjo doma sam pr ns je to nemogoče ker državo uničujejo! Zato bo težko da bi lahko v živo vidl legenda hokeja tut Ovečkina in ostale :))))