Hokej

Kopitar si zasluži takšno pogodbo, prepričani v ZDA - brez njega ne bo Stanleyja!

New York, 18. 01. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Prve ocene v ameriških medijih so po objavi težko pričakovanega dogovora za podaljšanje pogodbe med ekipo Los Angeles Kings in slovenskim zvezdnikom Anžetom Kopitarjem pozitivne. Na uradni spletni strani kluba izbrali enajst najlepših trenutkov Hrušičana v njegovi ameriški karieri.

80 milijonov dolarjev za osem let. Anžetu Kopitarju je sekira pregovorno padla v med, potem ko je po dolgem odlašanju le dahnil "usodni da" in za približno 73,3 milijona evrov obljubil dolgoročno zvestobo Los Angeles Kings. V dresu ekipe, ki ji je pomagal do dveh Stanleyjevih pokalov, bo vsaj na papirju ostal do leta 2024, a bo nova bogata pogodba za Hrušičana terjala tudi nekaj prilagajanja v pisarnah Staples Centra. "Salary cap" kluba bo namreč utrpel desetmilijonski udarec , ki bo tretji največji v ligi za dvojcem Chicago Blackhawks Jonathanom Toewsem in Patrickom Kaneom. Toda ocene v medijih, denimo pri televizijski hiši CBS, so pozitivne. Kot so zapisali ameriški kolegi je Kopitar preprosto vreden tudi astronomskih številk, kajti igralci njegovega kova so celo v najmočnejši ligi na svetu zelo redki.

"V tem trenutku je vreden te nove pogodbe. Za osvojitev naslova v NHL potrebuješ takšne igralce, Kopitar pa je eden izmed najboljših v tem poslu," so zapisali pri CBS. "Morda ne dobi vse pozornosti v primerjavi z nekaterimi ustaljenimi imeni v NHL. Ko k temu prišteješ dejstvo, da je v napadu vedno znova igralec za 70 točk in eden najboljših napadalnih branilcev v NHL, potem je le malo centrov, ki lahko na tekmo tako vplivajo na obeh delih ledene ploskve tako, kot to lahko stori Kopitar. V bistvu je nekakšna verzija Jonathana Toewsa ali Patricea Bergerona pri LA Kings (zabije več golov od obeh omenjenih in je ravno tako dober v obrambi), bil pa je najboljši igralec v dveh ekipah, ki sta osvajali Stanleyjev pokal v zadnjih štirih letih. Takšni fantje so redki."

Tudi minusi, denimo dejstvo, da bo kalifornijski klub imel težave s "salary capom", ne pokvarijo vtisa. Po tem, ko bo začela teči nova Kopitarjeva pogodba, bodo morali Kings kar 43 milijonov evrov na sezono nameniti Hrušičanu in zvezdniškim soigralcem Dustinu Brownu, Jeffu Carterju, Marianu Gaboriku, Drewu Doughtyju, Jakeu Muzzinu, Alecu Martinezu in Jonathanu Quicku, kar nekaj nejasnosti za sezono 2016/17 pa je tudi zaradi spremenljive vrednosti kanadskega dolarja. Tudi zato bodo kralji težko dodajali nove igralce, trenutni ekipi pa bi najbolj "pomagal" ravno nov severnoameriški naslov, medtem ko so pod vprašajem zdaj prihodnosti nekaterih ostalih igralcev, denimo Milana Lucica, medtem ko na novo pogodbo čaka tudi Tyler Toffoli. Velik del plačne pogače bodo pobrali igralci, ki so tako kot Kopitar blizu ali pa so že vstopili v tretje desetletje svojega življenja, ko bo njihova forma začela neizbežno padati. 

"Kings so to morali storiti, ker še vedno lahko osvojijo Stanleyjev pokal. Da, gre za veliko denarja, prišlo pa bo do točke, ko proti koncu pogodbe Kopitar ne bo več kazal takšnih predstav, kot jih sedaj. Toda to je tveganje, ki ga ekipa, kakršni so Kings, mora sprejeti, ker imajo resno možnost v boju za še en Stanleyjev pokal v naslednjih letih, to pa se ne bo zgodilo brez igralca, kakršen je Kopitar, ki bi bil na vrhu njihovega seznama igralcev," so še dodali pri CBS.

Največji kralj med kralji - Anže Kopitar.
Največji kralj med kralji - Anže Kopitar. FOTO: AP

V slavnostno vzdušje so se v soboto po objavi novice vključili tudi na uradni spletni strani LA Kings, kjer so se spomnili na najlepše trenutke Kopitarja od leta 2005 naprej, ko so ga na začetnem naboru kralji izbrali kot številko enajst, ki je postala njegov zaščitni znak. Po dveh golih na debiju v NHL proti Anaheim Ducks leto kasneje je Kopitar nemudoma postal ljubljenec navijačev, debitantsko sezono pa je sklenil z 61 točkami, kar je nazadnje uspelo Lucu Robitailleu (1986/1987). "28-letnik je v Los Angeles prišel sredi precej temnih let, ki jih je preživljala franšiza, a je bil vedno svetla točka organizacije, igralec, na katerega so bili igralci in navijači z leti vedno bolj navezani," so svojemu zvezdniku na dušo popihali v Los Angelesu.

Med poteze, ki so jih uvrstili med najboljše v njegovi ameriški epizodi, spada tudi tista s prve tekme finala leta 2012 proti New Jersey Devils, ko je "položil" velikega Martina Brodeurja in v podaljšku mojstrsko zadel za zmago. Ali pa sezona 2010/11, ko je kot kasneje še neštetokrat prekrasno našel Browna za zadetek proti bližnjim rivalom San Jose Sharks. V isti sezoni je Kopitar Bostonu zabil gol, ki je spominjal na mitskega Petra Forsberga. Pomemben trenutek v Gorenjčevi karieri je bil tudi premierni hat-trick, ki mu je uspel na obračunu z Dallas Stars 22. oktobra 2009. In seveda sanjski debitantski nastop 10. oktobra 2006, ko je v dveh minutah druge tretjine predstavil navijačem z dvema zadetkoma. Užitkom pa ob novi pogodbi za Hrušičana v Staples Centru še kar ni videti konca ...

Goran Dragić ostaja slovenski rekorder, ko gre za letni zaslužek.
Goran Dragić ostaja slovenski rekorder, ko gre za letni zaslužek. FOTO: AP

"Občutki so zelo dobri, vesel sem, da je ta proces za mano, da se je vse skupaj končalo in da je pogodba podpisana," je kmalu po podaljšanju dogovor s klubom komentiral 28-letni Hrušičan. "Glede pogodbe sem zelo vesel, da bom lahko še osem let nosil dres Kingsov, tu se zelo dobro počutim in rade volje ostajam v klubu," je nadaljeval hokejist, ki je za Kalifornijce odigral 726 uradnih tekem, na katerih je dosegel 230 golov in zbral še 416 podaj. "Nekako se mi je dozdevalo, da smo na pravi poti, da se premika v pravo smer, a kdaj točno bo prišel podpis, niti sam nisem vedel. Za sam podpis sem se zamudil le za pet minut. Pozneje so mi soigralci čestitali in bili veseli, seveda pa bo padla kakšna večerja," je pristavil zadovoljni slovenski as.

Priznal je, da ga je pri celotnem procesu zmotil le čas, ki ga je moral z zastopniki preživeti za pogajalsko mizo, vse to pa ga je kar "malce presenetilo". "S pogodbo sem zelo zadovoljen, morda me moti samo, da je toliko časa trajalo vse skupaj, kar me je malo presenetilo. A konec koncev je vse, kot sem si zamislil. Cilji se ne bodo spremenili, moje razmišljanje ostaja enako: osvojiti, upam, še kakšen Stanleyev pokal, enega, dva ... drugi cilji pa se ne spremenijo, tu gre korak za korakom, najprej uvrstitev v končnico, kar pa je razred zase," je sklenil Kopitar. Osemindvajsetletnik je z novo pogodbo drugi najbolje plačani slovenski športnik v zgodovini. Goran Dragić bo pri košarkarskem klubu Miami Heat iz severnoameriške lige NBA v petih letih zaslužil 85 milijonov dolarjev (77,9 milijona evrov) ali približno 15,5 milijona evrov na sezono.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.