Hokej

NHL: St. Louis najstarejši igralec v zgodovini lige z lovoriko Art Ross

New York, 30. 04. 2013 06.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Napadalec Tampe Martin St. Louise je postal najstarejši igralec v zgodovini lige NHL, ki je osvojil lovoriko Art Ross Trophy za najboljšega igralca lige po številu zbranih točk. S torka na sredo pa se začne končnica, prvo tekmo bo Los Angeles odigral v St. Louisu.

Martin St. Louis je zasedel prvo mesto na lestvici po številu točk v rednem delu lige NHL.
Martin St. Louis je zasedel prvo mesto na lestvici po številu točk v rednem delu lige NHL. FOTO: Reuters

V pričakovanju končnice letošnje lige NHL so zanimiva tudi nekatera priznanja za najboljše hokejiste ob koncu rednega dela sezone. Končnica se začne v noči s torka na sredo po slovenskem času, na sporedu so tri tekme. Na led bodo stopili tudi hokejisti Los Angelesa, ki se bodo na prvi tekmi četrtfinala zahodne konference v St. Louisu pomerili z domačim moštvom.

Martin St. Louis ni prav tipičen igralec za standarde lige NHL, ki zahtevajo predvsem veliko kilogramov, mišic in moči, saj se kanadski napadalec ne more pohvaliti z velikostjo (173 centimetrov), je pa izjemno hiter drsalec in spreten ter je vedno veljal za izjemnega strelca. In to ne glede na starost, saj je hokejist moštva Tampa Bay Lightning po pravkar končanem rednem delu letos skrajšane lige NHL zasedel prvo mesto na lestvici po številu doseženih točk. Postal je najstarejši igralec v zgodovini lige NHL z lovoriko Art Ross Trophy pri 37 letih, zbral pa je 60 točk (17 golov in 43 podaj) na 48 tekmah.

Zanimivo je, da navkljub izvrstni sezoni St. Louis ne bo imel možnosti dopolniti statistike v prihodnjih tednih, saj se Tampa ni uvrstila v končnico. Na dobri poti, da osvoji lovoriko, je bil napadalec Pittsburgha Sidney Crosby, ki pa je zaradi poškodbe izpustil zadnjih 12 tekem rednega dela, zasedel je tretje mesto na lestvici (56 točk), enako število točk je zbral Ovečkin, drugi je bil St. Louisov soigralec pri Tampi Steven Stamkos (57 točk). Slovenski hokejist v vrstah Los Angelesa Anže Kopitar je zasedel 28. mesto, na 47 tekmah je zbral 42 točk za 10 golov in 32 podaj.

Prvi ''golgeter'' rednega dela lige in dobitnik Maurice Richard Trophy pa je ruski napadalec Aleksander Ovečkin iz ekipe Washington Capitals, ki je na 48 tekmah zabil 32 golov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZRCC
30. 04. 2013 07.53
+1
Mogoče bi lahko še zapisali, da je Ovečkin edini hokejist, ki je MT Trophy dobil trikrat.
Peš?eni kralj
30. 04. 2013 07.49
+0
St. Louis se lahko zahvali Crosbyju za tole lovoriko. Če se Crosby nebi poškodoval bi se obrisal pod nosom za tole nagrado. St. Louis ga je namreč prehitel po točkah šele v predzadnjem kolu rednega dela NHL.