Hokej

VIDEO: Chicago na maratonski tekmi do zmage v 117. minuti

Anaheim, 20. 05. 2015 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Finalista zahodne konference hokejske lige NHL Chicago in Anaheim sta odigrala drugo tekmo. Potem ko je prvo doma dobil Anaheim s 4:1, je na drugem dvoboju v Anahiemu šele po treh podaljških slavil Chicago s 3:2.

Na začetku tekme so goli padali kot po tekočem traku, videti je bilo, da bo to ena od tistih tekem, kjer vratarja nimata najboljšega dne, strelci pa lahko popravijo svojo statistiko. Že v prvi tretjini sta za Chicago zadela Andrew Shaw in Marian Hossa, za izenačenje pa sta poskrbela Andrew Cogliano še v prvi in Corey Perry v drugi tretjini. Zadnji gol je padel že v 37. minuti, potem pa se je ustavilo. Nič več golov v tretji, nič v prvem podaljšku, v katerem je bila sicer domača ekipa zelo blizu zmagi, saj je Chicago dvakrat rešil okvir vrat, pa tudi nič v drugem podaljšku.

Pravzaprav je v tem delu igre plošček že končal v mreži domačih; toda prekrasen gol Andrewa Shawa ni obveljal, saj ga je v slogu največjih mojstrov nogometa dosegel z glavo. Sodniki so po ogledu posnetkov ocenili, da je šlo za nedovoljeno namerno igranje z glavo, ko je hokejist plošček preusmeril v gol, tako da se je igra nadaljevala. Ko sta ekipi začeli tretjega, sta se že precej približali rekordno dolgim tekmam iz zgodovine NHL. Kljub skoraj še eni dodatni tekmi sta se izkazala predvsem oba vratarja, Chicagov Corey Crawford in Anaheimov Frederik Andersen, ki sta nekajkrat ustavila ploščke, za katere se je zdelo, da ne morejo zgrešiti cilja.

Odločitev o zmagovalcu je padla šele v tretjem podaljšku.
Odločitev o zmagovalcu je padla šele v tretjem podaljšku. FOTO: Reuters

A nato je bilo vendarle konec; Marcus Kruger je poskrbel za veselje Chicaga, potem ko je spretno odbil plošček po podaji Brenta Seabrooka pred gol - najprej ga je plošček zadel, potem pa se je odbil na pravo mesto, da ga je le še potisnil mimo nemočnega Andersena. Oba vratarja sta poskrbela tudi za rekordno osebno statistiko, saj je zmagovalec Crawford zbral 60 obramb, poraženec Andersen pa 53. Za Chicago je bila današnja tekma najdaljša v klubski zgodovini, za poražence pa druga najdaljša. Leta 2003 je Anaheim za zmago proti Dallasu v konferenčnem polfinalu potreboval pet podaljškov.

Na večni lestvici dolgih tekem v NHL je današnja prišla na 17. mesto s 56 minutami in 12 sekundami igre samo v podaljških. A prav do vrha hokejistom obeh ekip manjka še precej; najdaljša tekma s podaljški je dvoboj med Detroitom in Montrealom iz leta 1936 s 116:30 minute podaljškov, na drugem mestu je tekma Boston - Toronto iz leta 1933 s 104:46 minute dodatka (obakrat je potekal 6. podaljšek), na tretjem pa že nekoliko sodobnejši obračun med Philadelphio in Pittsburghom iz leta 2000 z 92:01 minute (5. podaljšek).

Serija se zdaj seli v Chicago, kjer bosta tretja in četrta tekma 21. in 23. maja. V vzhodni konferenci sta finalista Tampa in New York Rangers po dveh tekmah v zmagah izenačena na 1:1, tretja tekma bo v noči na četrtek v Tampi.

Zahodna konferenca, finale:
Anaheim Ducks - Chicago Blackhawks 2:3 (3 podaljški)
(izid v zmagah je izenačen 1:1)

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.