Hokej

VIDEO: Morski psi in Pingvini odigrali noro tretjino s petimi zadetki, San Jose se je rešil v šesto tekmo

Pittsburgh, 10. 06. 2016 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ekipa San Jose Sharks je v finalu severnoameriške hokejske lige NHL na gostovanju premagala Pittsburgh Penguins s 4:2 in izid v zmagah znižala na 2:3; ekipi igrata na štiri zmage, morebitna odločilna šesta tekma pa bo v noči na ponedeljek po slovenskem času v San Joseju.

Joe Pavelski (levo) zadeva v prazno Pittsburghovo mrežo.
Joe Pavelski (levo) zadeva v prazno Pittsburghovo mrežo. FOTO: AP

Martin Jones je s 44 obrambami ohranil možnosti San Joseja, da osvojili letošnji Stanleyjev pokal, prvega v klubski zgodovini. Sharks so obenem dva gola zabili v uvodnih treh minutah tekme, ko sta bila uspešna Brent Burns in Logan Couture. Le dve minuti in 13 sekunde pozneje je bilo že 2:2, ko sta izenačila Jevgenij Malkin in Carl Hagelin. Melker Karlsson je San Jose v 15. minuti znova povedel v vodstvo, 80 sekund pred koncem pa je prazna vrata tekmecev zadel še Joe Pavelski. V neverjetni prvi tretjini so gostje pokazali, da mislijo resno in Pingvinom preprečili, da bi se pred domačimi navijači razveselili četrtega Stanleyjevega pokala. Za šesto tekmo se serija spet seli na zahodno obalo. Morski psi so zaostajali z 1:3 v zmagah in v četrtek si niso smeli privoščiti poraza. V manj kot dveh minutah prve tretjine sta Burns in Couture šokirala domače občinstvo, ki je objokovalo tudi zadetek Karlssona, medtem ko je Jones odigral eno izmed tekem sezone v pravem trenutku.

"Potrebovali smo nekaj velikih predstav naših fantov. 'Jonesy' je bil eden izmed teh fantov v težkem okolišu," je bil poln hvale San Josejev trener Peter DeBoer, ki mu je podobno kot v času pri New Jersey Devils uspelo vrniti svoje moštvo v boj za naslov. Tistega so leta 2012 vragi sicer izgubili proti Los Angeles Kings z našim Anžetom Kopitarjem (4:2 v zmagah). "Našli smo način, da smo ostali živi in serijo nam je uspelo vrniti v San Jose," je bil še zadovoljen DeBoer. San Jose kljub novi tekmi, ta bo na sporedu v nedeljo, čaka težka naloga. Vse odkar v ligi NHL velja aktualni format končnice (od leta 1939 naprej) je vodstvo s 3:1 v zmagah v končni naslov uspelo spremeniti kar 31 od 32 ekip. Kalifornijsko moštvo v njegovem prvem velikem finalu v zgodovini franšize hrabri prebujenje prvih strelcev Pavelskega, Joeja Thorntona, Burnsa in Coutureja, ki v finalu do te tekme sploh niso zadeli. A tokratni obračun je bil povsem drugačen, Burns in Couture sta že v prvih treh minutah poskrbela za visoko vodstvo in molk med 18.860 navijači.

A Pittsburgh je hitro slavil in Malkin je skupaj s Hagelinom podobno silovito odgovoril v manj kot pol minute, Consol Energy Center pa je spet "vohal" naslov. Pingvini so kar dvakrat zatresli okvir gola v zares neverjetnih prvih 20 minutah hokeja, a je San Jose preživel, Karlsson pa je celo zadel za vodstvo po prekrasni akciji. Pavelski je v zadnji tretjini v prazno mrežo pospravil odločilni četrti zadetek San Joseja. Jones je bil nesporni junak dvoboja - z nekaj spektakularnimi obrambami je vratar Morskih psov ustavil 44 od 46 poskusov Pingvinov. "Vemo, da nismo zabili veliko zadetkov, ali sploh kaj, v tej seriji," je izjavil Couture. "To je eden izmed razlogov, zakaj zaostajamo z 1:3. Želeli smo si priti. Nismo si želeli, da bi se sezona končala nocoj. Jasno je, da je težko. Ko prideš do prednosti z dvema zadetkoma, ki se razbline po dveh minutah, minuti in pol ... A moraš ostati miren, se vrniti tja, spet oddelati dobro izmeno. Spet nam je uspelo zadeti. Melker je poskrbel za naše novo vodstvo, 'Jonesy' pa je opravil ostalo." Rekordno število navijačev je s sklonjenimi glavami zapuščalo osredno dvorano v mestu, tisoči so obračun spremljali na velikem zaslonu, a slovitega pokala Lorda Stanleyja na domačem ledu niso dočakali. Pittsburgh je namreč vse tri naslove do sedaj (1991, 1992 in 2009) osvojil na tujem. Se v vroči Kaliforniji ta konec tedna obeta četrti?

Izid:

Pittsburgh Penguins ‒ San Jose Sharks 2:4
- Pittsburgh vodi s 3:2 v zmagah. Ekipi igrata na štiri zmage.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.