Hokej

Malkin in Gončar v Metalurg, kam Kopitar?

New York, 16. 09. 2012 21.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je postalo jasno, da se hokejska liga NHL ne bo začela 11. oktobra, so si nekateri izmed zvezdnikov že našli nove delodajalce. Jevgenij Malkin in Sergej Gončar se tako selita v Metalurg, ni pa še jasno, kje bo igral naš Anže Kopitar.

Jevgenij Malkin bo igral za Metalurg.
Jevgenij Malkin bo igral za Metalurg. FOTO: Reuters

Potem ko so bili pogajalci na strani vodstva hokejske lige NHL in igralcev neuspešni pri zadnjem roku, ko bi lahko rešili sezono 2012/13 v predvidenih časovnih okvirjih, so se že pojavila vprašanja, koliko od 750 igralcev najmočnejše lige na svetu si bo delo poiskalo drugje, predvsem v Evropi. Najhitrejši so bili pri ruskem Metalurgu. Ruski klub iz Magnitogorska je namreč takoj, ko je bilo jasno, da se sezona NHL ne bo začela 11. oktobra, sporočil, da bosta zanje igrala Sergej Gončar in Jevgenij Malkin.

Metalurg ima tako, po pravilih ruske lige KHL, možnost podpisa pogodbe le še z enim hokejistom iz NHL. V ruski ligi so namreč predvideli takšen scenarij in določili, da lahko v vsakem klubu igrajo le po trije NHL-ovci, ruski klubi pa jim lahko izplačajo le 65 odstotkov plače, ki bi jo sicer dobili pri svojih delodajalcih v NHL. Od teh treh pa je lahko le en tujec, ki mora imeti za sabo vsaj 150 tekem v zadnjih treh sezonah.

Anže Kopitar si želi na Švedsko.
Anže Kopitar si želi na Švedsko. FOTO: Damjan Žibert

"To bo ligi dodalo marketinško vrednost in tudi hokej kot igra bo pridobil. Zvezdniki bodo privabili tudi ljudi, ki jih hokej sicer ne zanima tako močno," o priložnosti za rusko KHL ob nedelovanju NHL razmišlja podpredsednik tekmovanja Iilija Kočevrin. V naslednjih dneh bodo predvidoma klubi iz najmočnejših hokejskih držav, Finske, Švedske, Češke, Slovaške, Švice začeli sklepati pogodbe z igralci, ki so zdaj prosti. Ljubitelji hokeja pa se veselijo vsaj začasne vrnitve svojih ljubljencev na domače ledene ploskve.

Ko so v ligi NHL zadnjič prekinili delovanje in razglasili "lock out", je v sezoni 2004/05 delo v Evropi v 19 različnih ligah poiskalo okrog 400 igralcev. Zanimivo bo na Švedskem – v tamkajšnjo drugo ligo, kjer igra njegov brat Gašper, se je pred dnevi, ko še ni bilo dokončno znano, kako se bodo pogajanja razpletla, nagibal tudi slovenski zvezdnik Anže Kopitar – v prvi ligi, Elitserien, naj bi namreč klubi sklepali pogodbe z igralci le za celotno sezono, torej brez klavzule za morebitno vrnitev v matični klub ob dogovoru v NHL. Takšnih omejitev pa nimajo v drugi in nižjih ligah in nižjeligaški švedski klubi bi lahko izkoristili položaj v Severni Ameriki ter se izdatno okrepili.

Prav tako pomembno vprašanje pa so zavarovalnine. Igralci, ki imajo kratkoročne pogodbe in nimajo zdravstvenih težav, s tem ne bi smeli imeti težav, bi se pa utegnilo zaplesti pri Sidneyju Crosbyju: njegova zgodovina poškodb in zdravstvenih zapletov ter 113 milijonov dolarjev vredna večletna pogodba bi lahko močno podražila zavarovalnino za moštvo, ki bi ga želelo videti v svojem dresu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fotrlole
17. 09. 2012 07.45
+2
Zanimivo ? V sezoni o4/05 se je najmočneje okrepil prav švedski Farjestad in imel sanjsko sezono. Brez veze ugibamo kam Kopi ? Sigurno ga vleče na švedsko (zaradi poznavanja njihove lige in sistema ) toda mislim, da bo tu zopet prevladal money in kdo lahko ponudi več kot rusi. Poleg tega na švedskem ni nobenega denarja pod mizo, kar je pa pri rusih konstanta oziroma normala. Ruska liga je že tako močna in zanimiva, sedaj bo še bolj. Ruski magnatarji že odvezujejo mošnjičke !
krema123
17. 09. 2012 05.24
-1
V Södertälje SK k Jegliču in Saboliču. Al pa v Metalurg.
Uporabnik487511
16. 09. 2012 23.35
ok, admin lahko mi zbrišeš post.
yoloyo
16. 09. 2012 22.28
-3
olimpija haha
ubipedera
16. 09. 2012 21.56
-2
naj gre k olimpiji
stromberg
17. 09. 2012 13.57
+3