Hokej

VIDEO: Finec Savolainen je novi selektor hokejskih risov, Zupančič 'le' še pomočnik

Ljubljana, 26. 06. 2017 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.J./A.V.
Komentarji
5

Hokejska zveza Slovenije je s finskim hokejskim trenerjem Karijem Savolainenom sklenila enoletni dogovor o medsebojnem sodelovanju, na podlagi katerega bo le ta prevzel vodenje trenerskega štaba slovenske članske reprezentance. Dosedanji prvi trener Nik Zupančič bo opravljal funkcijo pomočnika.Generalni sekretar HZS Dejan Kontrec je kasneje pojasnil razloge za zamenjavo na selektorskem položaju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kari Savolainen
Kari Savolainen FOTO: HZS
Vodstvo krovne hokejske organizacije se je za omenjeni korak odločilo po tehtnem premisleku in analizi nastopa slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu elitne divizije v Parizu.
Nik Zupančič, ki je v vlogi selektorja reprezentance dosegel dva izjemna uspeha: ponovni uvrstitvi med svetovno hokejsko elito ter na zimske olimpijske igre, bo svoje delo nadaljeval kot pomočnik glavnega trenerja.
Kljub nedvomnim uspehom, ki jih je s slovensko izbrano vrsto v minulih dveh letih v Katovicah in Minsku dosegel dosedanji selektor Nik Zupančič, je v prid omenjene odločitve pretehtalo dejstvo, da je do nastopa na olimpijskih igrah v Pjongčangu in svetovnem prvenstvu Divizije I-A v Budimpešti prihodnje leto na voljo premalo časa, da bi v sedanji sestavi trenerskega štaba odpravili pomanjkljivosti, ki so se pokazale ob zadnjem reprezentančnem zboru. Vodstvo Hokejske zveze Slovenije se je zato odločilo za spremembo na čelu trenerske ekipe risov. "Spoštujem Matjaža Kopitarja in Nika Zupančiča. V zadnjih letih smo z njima dosegli izredne rezultate. Odločitev, ki smo jo sprejeli, je bila zelo težka. Ocenil sem, da je bila sezona delno uspešna, delno pa ne. Ne samo zaradi zadnjega rezultata, ampak po reakciji in vzdušju v ekipi. Prišel sem do zaključka, da igralcem damo možnost po svežih odločitvah," je na novinarski konferenci razloge za zamenjavo na selektorskem položaju pojasnil generalni sekretar HZS Dejan Kontrec, ter dodal: "Časa ni, samo enkrat se bomo dobili, to je v novembru, ko bomo šli direktno v Francijo. Kari je zame skoraj domačin. Takoj sem ga kontaktiral, če je pripravljen sprejeti mesto prvega trenerja. V takšnem času je težko pripraviti ekipo, sprejeti pametne odločitve. Upam, da bodo igralci imeli čim boljše pogoje. Nik pa ostaja kot pomočnik selektorja." 

Nik Zupančič ostaja z reprezentanco, a le še kot pomočnik selektorja.
Nik Zupančič ostaja z reprezentanco, a le še kot pomočnik selektorja. FOTO: Damjan Žibert

Kari Savolainen, ki je slovensko reprezentanco vodil že v sezonah 2003/04 in 2004/05, v sezonah 2010/11, 2011/12 in 2012/13 pa z njo tudi sodeloval tudi v vlogi svetovalca, je v danem trenutku, po mnenju Hokejske zveze Slovenije, najbolj optimalna izbira za mesto selektorja. Izkušeni finski strokovnjak ni skrival zadovoljstva nad dejstvom, da bo znova poveljeval "risom". "Zame je velika čast, da se vračam v slovenski hokej. Imam lepe spomine. Položaj ni enostaven, izziv je velik. Treba je nekaj spremeniti v štabu. Nik bo nadaljeval delo z mano in mi pomagal. Spoštujem ga kot hokejsko legendo in trenerja. Mislim, da lahko dobro sodelujemo v tem projektu," je dejal Savolainen.

Nik Zupančič, ki je v vlogi selektorja reprezentance dosegel dva izjemna uspeha – ponovni uvrstitvi med svetovno hokejsko elito ter na olimpijske igre, bo svoje delo nadaljeval kot pomočnik glavnega trenerja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikkim
27. 06. 2017 00.01
pa dobr kaj vam ni jasno...nik je delu dobro igralci pa slabo...posledično je kriv selektor,,,to je danes povsem normalno..v tujini bi ga že zdavnaj zamenal..kapa dol..niku...sam rezultat je bil..enako...zerro...in posledica je taka kakor je....nik glavo gor..gremo naprej..
walter2
26. 06. 2017 21.00
Napaka!Nik je dobro delal!
kala 09
26. 06. 2017 13.41
-1
Žalosno,kakšen finski strokovnjak lepo vas prosim.
modelx
26. 06. 2017 14.02
+0
največja žalost pri nas je, da ne zaupamo lastnim strokovnjakom. ali tujci ali domači šelebajzerji in tatovi (gospodarstvo). kot pravi cankar: za hlapce rojeni, za hlapce rkc vzgojeni