Hokej

Polfinale hokejskega SP: Češka - Kanada, Rusija - ZDA

Praga, 14. 05. 2015 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odigrane so bile četrtfinalne tekme svetovnega hokejskega prvenstva na Češkem. V polfinalu bodo igrali Čehi s Kanadčani, drugi par je Rusija - ZDA.

Ameriški hokejisti se bodo borili za odličje.
Ameriški hokejisti se bodo borili za odličje. FOTO: Reuters
Američani so v predtekmovanju dobili boj za prvo mesto in si priborili najboljše izhodišče v četrtfinalu, kjer so se pomerili s četrto ekipo druge skupine Švico. Čeprav so imeli teoretično status favoritov, pa je bil dvoboj dolgo izenačen, na koncu pa so vendarle slavili Američani. Švica se je v prvem delu uspešno zoperstavila severnoameriškim tekmecem. Dobra obramba in onemogočanje ameriških napadov so Švicarjem omogočili, da so tudi sami prihajali do priložnosti, najlepšo v prvi tretjini pa je Roman Josi kronal z odličnim prodorom in natančnim strelom za vodstvo. Nadaljevanje je stvari le postavilo na pričakovano mesto. Američani so se sicer še vedno mučili s tekmeci, nato pa sredi tekme v eni minuti poskrbeli za preobrat. Najprej je po podaji izza gola zadel Ben Smith, le 57 sekund pozneje pa je plošček za hrbet Reta Berre pospravil še Charlie Coyle. Tekma je bila tako še povsem odprta, nato pa so v zadnji tretjini Američani dosegli še tretji gol. Strel od daleč je presenetil vratarja Švice, do konca tekme pa nato Švicarji niso več mogli spremeniti poteka dvoboja.

Kanada visoko porazila Belorusijo

Kanadčani so na SP na Češkem zelo prepričljivi.
Kanadčani so na SP na Češkem zelo prepričljivi. FOTO: Reuters

Kanadčani so po prikazanem v prvem delu prvenstva, ki so ga končali brez poraza in z razliko v golih 49:14, veljali za prve favorite ne le četrtfinala, ampak tudi za končno zmagoslavje. Danes so zlahka naredili prvi korak na poti do finala, saj so premagali četrto ekipo slovenske skupine v Ostravi Belorusijo in jo ponižali kar z 9:0. Belorusi so nekoliko presenetljivo, a vendarle zasluženo prišli med štiri ekipe ostravske skupine, v boju s Kanadčani pa niso imeli nobene možnosti. Sidney Crosby in druščina so že po 27 sekundah prvič premagali vratarja Kevina Lalanda, ki je Beloruse sicer velikokrat obdržal med živimi v predtekmovanju. Nadaljevanje je bilo povsem enosmerno. Že na polovici tekme je bilo razmerje v strelih 30-7, Kanada pa je imela vodstvo s 5:0. A se ni zadovoljila že s takrat jasno uvrstitvijo v polfinale, ampak so kanadski hokejisti nadaljevali svoj "uničevalni" pohod, Tyler Seguin pa je kot najboljši strelec pri zmagovalcih dosegel hat-trick.

Švedi so se prepozno zbudili

Potem ko je izpadel v končnici NHL, je največji ruski zvezdnik Aleksander Ovečkin že napovedal, da se bo v morebitnem polfinalu pridružil svoji ekipi. Morda je tudi to spodbudilo Ruse, ki so v prvi tretjini povsem ustavili Švede. Premoč so sicer kronali šele v trenutkih, ko so imeli tekmeci na ledu dva igralca manj, toda tudi ko so bile moči izenačene, ni bilo dosti bolje in Švedi so po prvi tretjini zaostajali za dva gola. Na slabše se je nato za Skandinavce obrnilo že v prvi minuti nadaljevanja. Jevgenij Malkin jim je ušel v protinapad in na semaforju je bilo že 3:0. Švedi so zamenjali vratarja, namesto Jonasa Enrtotha je na led prišel Anders Nilsson, sredi tekme pa so tudi sami izkoristili svoj "power-play" in nakazali, da morda le še ni vse izgubljeno. V zadnjem delu so Švedi hitro znižali, tako da se je obetal še zanimiv boj za zmago. Švedi so pet minut pred koncem le prišli do tako želenega izenačenja, potem pa je le pol minute pozneje Malkin spretno izkoristil nezbranost švedskega vratarja in potisnil plošček v gol.

Švedi so nato tvegali vse in iz vrat potegnili Nilssona, kar pa so Rusi izkoristili in na nebranjena vrata dosegli še peti gol.

Fince pokopal češki narodni junak Jaromir Jagr

Finci so na zadnji predtekmovalni tekmi premagali Ruse in si tako sami izbrali za nasprotnike gostitelje Čehe in tudi težje nadaljevanje, saj je zmagovalce tega dvoboja v polfinalu čakala Kanada, ki se je doslej izkazala za nepremagljivo. A za srebrne z zadnjega SP je bila prevelika že češka ovira, pokopal pa jih je češki narodni junak Jaromir Jagr.

Finci so proti Čehom vodili, a na koncu izgubili.
Finci so proti Čehom vodili, a na koncu izgubili. FOTO: Reuters

Začetek tekme je pripadel Čehom, ki so na krilih domačih navijačev silovito krenili. Premoč so prvič kronali v deveti minuti, ko je v polno zadel Jan Kovar, a se tekmeci seveda niso predali. Za svetovne podprvake je še pred iztekom prvega dela zadel Tuomo Ruutu in napovedal zanimivo tekmo. Sledil je šok za domačine, saj so Finci takoj po nadaljevanju v drugi tretjini zadeli, češko obrambo je ukanil Jussi Jokinen. A če je kdorkoli mislil, da je dvoboj med takšnima velesilama lahko odločen že z enim zadetkom razlike, se je motil. Čehi so imeli dvakrat prednost igralca več in jo v treh minutah dvakrat izkoristili, obakrat je bil v zadetek vpleten tudi Jagrov napad.

V zadnjem delu so Finci spet izenačili in ko je proti koncu dvoboja kazalo, da se morda obeta celo dodatek, so Finci naredili usodno napako. Plošček so dobesedno podarili Jagru, stari lisjak pa ga je na velikansko navdušenje domačega občinstva spremenil v zadetek. Obupani Finci so v zadnji minuti poskušali še brez vratarja spremeniti tok tekme, toda zadetek Čehov na prazna vrata je pomenil začetek velikega slavja v Pragi in po vsej Češki.

Izidi, četrtfinale:
ZDA - Švica 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Švedska - Rusija 3:5 (0:2, 1:1, 2:2)
Kanada - Belorusija 9:0 (4:0, 2:0, 3:0)
Češka - Finska 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JAMES23
15. 05. 2015 11.55
+3
ajde rusi!!!!!to bo filing gledat naveza ovi-malkin.
Ayiluss
15. 05. 2015 11.51
+4
Upam, da Kanada osvoji zlato medaljo. Samo me je pa kr strah rusije, zdaj, ko še Ovechkin pride.
JAMES23
15. 05. 2015 10.27
+4
finale rusija-kanada...dečki.
rambek
14. 05. 2015 23.47
+0
Kanada Zda finale
clox
15. 05. 2015 07.30
+1
Možno, odvisno kdaj se vrne Ovečkin. Ker tisto tekmo, ki jo bo igral bodo izgubili.
JAMES23
15. 05. 2015 10.30
+1
Nikdar več
14. 05. 2015 18.47
-2
Kanadčani pa drugi a ne?